Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

timer6 min
Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

De Eerste Kamer stemde begin juni tegen: een verbod op asbest in daken is voorlopig van de baan. Ondertussen gaat energiebedrijf Essent door met het initiatief DakVrienden. Bedrijven kunnen hun asbestdak gratis laten vervangen door een nieuw dak met zonnepanelen, waarmee Essent 20 jaar groene stroom gaat opwekken. Het initiatief slaat aan. Voor 178 projecten is een SDE+ subsidie aangevraagd. Vijf projecten zijn in uitvoering. Melkveehouder Sander Heikoop is een van eersten.

Met asbest zitten we behoorlijk in onze maag. Weliswaar zijn de meningen verdeeld over hoe giftig het spul nou ècht is. Zodra het vrijkomt is het ongezond, daarover is geen discussie. Vooral voor agrarische bedrijven is dit een dilemma. Het verbod op asbestdaken vanaf 2024 is van de baan. Maar het sluimerende probleem niet. Veel asbestdaken functioneren nog wel maar zijn tientallen jaren oud, aan slijtage onderhevig en rijp voor vervanging. Het onheil wordt alsmaar uitgesteld en de gaten in het dak worden ieder jaar groter.

Van het asbesthoudend dak in Nederland is zo’n 80 procent in bezit van agrariërs. Saneren en vervangen kost gemiddeld 30.000 euro per 1.000 m². Veel agrariërs hebben dat geld niet op de plank liggen. Bovendien is de subsidiepot (4,5 euro per m²) leeg.

Maar er is hoop. Onlangs zijn verschillende initiatieven gestart. Univé wil haar agrarische leden gaan helpen met asbestproblematiek (in samenwerking met energiebedrijf ENGIE). FrieslandCampina en GroenLeven helpen bij de plaatsing van zonnepanelen en begeven zich dan ook soms op asbest-terrein. Maar de eerste op de markt was Essent met het initiatief DakVrienden. Bedrijven die minimaal 800 m² asbestdak hebben, konden zich vorig jaar aanmelden voor een zonnedak. Als tegenprestatie krijgt Essent het opstalrecht voor het opwekken van groene energie voor een periode van 20 jaar. De eerste projecten zijn inmiddels gestart.

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Onrendabele top

“Asbestdaken op agrarische panden zijn geplaatst tussen 1945 en 1980 en dus minimaal veertig jaar oud”, aldus projectmanager Ingeborg Brouwer van DakVrienden. “Iedereen wil er graag vanaf. Maar nu de verplichting van de baan is vervalt de acute noodzaak. Met onze propositie maken we saneren aantrekkelijk.” Dat blijkt. De belangstelling van ondernemers eind vorig jaar was gigantisch. Zo’n 3.800 aanvragen zijn er binnengekomen en voor 178 projecten is een SDE+ subsidie aangevraagd. SDE+ stimuleert technieken die bijdragen aan emissiereductie met vergoeding van de onrendabele top.

Ruitersportcentrum Geraedts in Klein-Genhout (Zuid-Limburg) was het eerste bedrijf dat de daad bij het woord voegde en samen met Essent 4.800 m² asbestdak inwisselde voor een nieuw dak met 660 blinkende zonnepanelen. Ook in Posterholt, Susteren, Kelpen, Erp en Hardinxveld-Giessendam zijn sinds deze zomer projecten in uitvoering bij zakelijke klanten en agrariërs. En dat is pas het begin. Essent verwacht dit jaar 100.000 m² asbestdak te transformeren tot zonnedak voor zo’n vijftig bedrijven. De 50.000 zonnepanelen leveren stroom voor zo’n 5.000 huishoudens.

Per project wordt gekeken naar de ligging van het dak, de constructie, het dakoppervlak en de hoeveelheid potentiële energie die opgewekt kan worden. Als de locatie geschikt is, wordt subsidie aangevraagd -en een offerte bij de netbeheerder. Vervolgens wordt de koppeling gemaakt met de aannemer, die het eigenlijke werk gaat uitvoeren. Over personeelstekorten in de bouw maakt Brouwer zich voor DakVrienden geen zorgen: “We hebben nog geen alarmerende signalen opgevangen. Voor aannemers is dit goed in te plannen omdat we alles tot in detail voorbereiden. De doorlooptijd van een project is twee maanden maar saneren van het asbest duurt in de regel maar één dag en vervangen van het dak ongeveer een week. Het plaatsen van de panelen duurt zo’n twee weken. Met de afwerking zijn ze iets langer bezig.”

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Kritische succesfactor

De voorraad asbestdaken in Nederland bedraagt 68 miljoen m². Als elk dak zou worden volgelegd met zonnepanelen, zouden dat er ongeveer 17 miljoen zijn, genoeg voor het stroomverbruik van 1,6 miljoen huishoudens en een COâ‚‚-besparing van 3,2 megaton. Dat staat gelijk aan een bos met een oppervlakte van de provincie Limburg. Ofwel: 320.000 voetbalvelden.

Voor Essent biedt dit ongekende mogelijkheden om de energiedoelstellingen te halen. Brouwer: “Onze ambitie is in 2025 de COâ‚‚-uitstoot van onze klanten met 20 procent terug te brengen en DakVrienden is één van onze proposities. Dit project is winst voor alle partijen. Het bedrijf krijgt een asbestvrij dak, wij krijgen de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland krijgt meer lokaal opgewekte duurzame energie.”

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Kortom: het concept slaat, met het aantal beschikbare asbestdaken kan Essent nog jaren vooruit en voor het uitvoeren van de saneringsoperatie zijn kennelijk genoeg aannemers beschikbaar. Zitten er addertjes onder het gras? Is er een kritische succesfactor? Jazeker: netschaarste. Brouwer bevestigt dat: “Met name in het noorden van Nederland ontbreekt het aan capaciteit. Maar ook in andere regio’s is de infrastructuur niet altijd geschikt om voldoende stroom terug te leveren aan het net. Netschaarste is een belangrijke reden dat het langzamer gaat dan we zouden willen.”

Koeien op stal

Melkveehouder Sander Heijkoop uit Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) heeft geen last van netschaarste. Deze zomer ging hij de uitdaging met Essent aan. Het dak van zijn stal uit 1984 vroeg er eigenlijk om. Heikoop: “Het dak begon slecht te worden, met gaten en losse platen. Het was tijd voor een nieuw dak.” De verwijdering van het asbest duurde precies één werkdag. Heikoop: “Normaal gesproken beginnen we ’s ochtends om zes uur. Op 22 juli moest ik anderhalf uur eerder beginnen omdat ze gingen saneren. Mijn zeventig koeien moesten allemaal de stal uit en mochten pas eind van de middag weer terug toen de klus gedaan was.”

Met Essent maakte Heikoop goede afspraken. Hij wilde perse een geïsoleerd dak maar hij had geen zin in een meerprijs. Heikoop bood aan dat Essent de naastliggende loods uit 1995 (“voor jongvee en opslag van machines”) ook mocht voorzien van zonnepanelen. Deze loods bevatte geen asbest en hoefde niet gesaneerd te worden, maar was wel geschikt voor Essent. De twee daken hebben samen een dakoppervlak van 1.270 m², genoeg voor 635 pv-panelen, met een stroomproductie van 186 megawatt. Dat is het verbruik van 62 huishoudens in één jaar.

Toen Heikoop over dit project hoorde, in september 2018, was het asbestverbod nog niet van de baan. Bovendien was er nog subsidie beschikbaar voor sanering. De situatie veranderde sindsdien. Toch is Heikoop tevreden met zijn deal. Hij legt uit: “Ik hoef niet te investeren in een nieuw dak. Dat hadden we anders wel een keer moeten doen want het echte verbod zal er uiteindelijk wel komen. Mijn verzekeringspremie gaat nu waarschijnlijk ook omlaag. En mijn koeien gaan erop vooruit. Neem de temperaturen deze zomer. Boven de 22 graden hebben ze al hittestress en geven ze minder melk. Straks heb ik een geïsoleerd dak met betere temperaturen. Al met al een prima deal. Een nieuw dak zonder investering! Waarom zou je dat niet doen als je gratis van je asbest af wilt?” 

Tekst: Ton Verheijen, Beeld: Essent

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225 c237 c243
Ultieme duurzaamheid is beter benutten wat we nu al hebben 

Ultieme duurzaamheid is beter benutten wat we ...

Ze is al bijna een decennium Duurzaam Gebouwd-expert, deelt kennis tijdens rondetafelgesprekken én is een veelgevraagd spreker voor het podium. Ook laat ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Met de klimaatdoelstellingen en forse ambities voor verduurzaming van ons kikkerlandje in het achterhoofd, is kennisdeling onontbeerlijk. Dat houdt niet op bij ...

Lees verder

c21 c225 c243
Leren over gedragsverandering in de energietransitie 

Leren over gedragsverandering in de energietransitie 

De opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving (B.E.G.O.) voegde de modules ‘Weerstand wegnemen’ en ‘Gedragsverandering in de ...

Lees verder

c21 c41 c143 c185 c225 c237 c243
De toekomst van schoolverduurzaming in e-zine Duurzame Scholen

De toekomst van schoolverduurzaming in e-zine ...

De onderwerpen CO2-reductie, energiebesparing en de toepassing van secundaire materialen zijn niet alleen prangend in de woningbouw. Integendeel: uit data-analyses ...

Lees verder

c21 c41 c225 c237 c243 c265
GACS: verplichting brengt voordelen met zich mee

GACS: verplichting brengt voordelen met zich ...

Als je een gebouw met verwarmings- of airconditioningsysteem hebt met een nominaal vermogen van 290 kW, heb je wellicht een nieuwe verplichting voorbij zien komen. ...

Lees verder

c21 c225 c243
“In energietransitie verder kijken dan standaard hybridesysteem”

“In energietransitie verder kijken dan ...

Dat kabinet Schoof de verplichte installatie van een warmtepomp vanaf 2026 heeft afgeschaft, vindt Michel Swart van ATAG Verwarming enerzijds jammer maar eigenlijk ...

Lees verder

c21 c225 c243
“Modulair bouwen is sneller én duurzamer”

“Modulair bouwen is sneller én ...

De tijd dat modulaire bouw bestaat uit gestapelde zeecontainers met minimale afwerking is al lang voorbij. Tegenwoordig zijn de meeste modulaire woningen bijna ...

Lees verder

c21 c185 c225 c237 c243
CO2-besparingspotentieel ontginnen met circulair meerjaren onderhoudsplan

CO2-besparingspotentieel ontginnen met circulair ...

Met de Nederlandse doelstellingen om tegen 2050 een volledig circulaire economie te bereiken en de nieuwe eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive ...

Lees verder

c21 c26 c41 c120 c243
Woningen Dordrecht gerenoveerd met behoud van al het goede

Woningen Dordrecht gerenoveerd met behoud van ...

Maar liefst 172 woningen aan onder andere de Eemkerkstraat in Dordrecht krijgen een revitalisatie dankzij duurzame verbeterwerkzaamheden. De kwaliteit van de woningen ...

Lees verder

c21 c225 c243
Drie stappen voor energie-efficiënte gebouwen

Drie stappen voor energie-efficiënte gebouwen

Om aan de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie in gebouwen te voldoen stelde de overheid subsidies beschikbaar. Deze zijn niet alleen voor grote, maar ook ...

Lees verder

c21 c225 c243
Kennisdocument over verduurzaming woningen met netcongestie

Kennisdocument over verduurzaming woningen met ...

Een kennisdocument laat zien welke mogelijkheden er zijn om woningen te verduurzamen binnen de kaders van netcongestie. Welke kansen zijn er, als duidelijk wordt ...

Lees verder

c21 c225 c243
Samenwerkingen netbeheerder en bouwbedrijven voor netuitbreiding

Samenwerkingen netbeheerder en bouwbedrijven ...

Drie bouwbedrijven en netbeheerder TenneT sloten een overeenkomst voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Een uitbreiding van het net staat op veel wensenlijsten, ...

Lees verder

Reacties

Ik maak bezwaar tegen de zin dat het verbod op asbestdaken ‘voorlopig’ van de baan is. Hiermee wordt gesuggereerd dat het verbod wellicht later weer op de agenda komt. Dat is een onjuiste voorstelling van de feiten. Het verbod is door de Eerste Kamer verworpen, en daarmee is dit onderwerp definitief in de prullenbak verdwenen. De staatssecretaris heeft aangegeven dat ze in de loop van dit jaar met een Plan van Aanpak komt. Dat zal niet anders kunnen zijn dan het nemen van stimuleringsmaatregelen om eigenaren te bewegen om vrijwillig (dus zonder de dwang van een verbod) hun asbestdaken te verwijderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up