‘BREEAM motiveert voor energiezuinig pand’
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Begin juni vond ‘Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Logistiek Vastgoed’ in Zaltbommel plaats. Tijdens dit evenement kwam zowel BREEAM-NL als systeemintegratie aan bod. “BREEAM heeft als verrassend effect voor een professionaliseringsslag op de bouwplaats gezorgd.”
Met Dubotechniek als gastheer vond deze editie van Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats in zijn Experience Center, aan de A2. Eerst volgde het welkomstwoord van moderator en Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga, die daarna kort commercieel manager Manon Veldkamp van dit ingenieursbureau aan het woord liet over Dubotechniek.
Explosie van projecten
Daarna kwam Rudy van de Water op het toneel. De projectmanager en BREEAM-NL-expert bij huisvestingsspecialist Quadrant4 werkte in het verleden in de domotica. “Ik zie veel verbanden met logistiek vastgoed, maar de bouwsector is daar nog niet klaar voor”, vertelde hij. Toch ziet hij een positieve tendens. “We zien een explosie van projecten in de markt ontstaan.”
Rudy van de Water (Quadrant4): "BREEAM is de eerste aanzet tot een beter bouwproduct."
Voor ontwikkelaar Dok Vast heeft zijn bedrijf voor diverse logistieke centra gezorgd, waaronder New Logic II op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg. Hierin is inmiddels Tesla gevestigd. “Na het ontwerpcertificaat 91,22% zit dit pand inmiddels op een verwacht BREEAM-NL Oplevercertificaat van Outstanding (93,8%). En dat is nog zonder zonnepanelen.”
Eerste aanzet tot beter product
Van de Water is blij met de komst van BREEAM uit Engeland. “Het zorgt voor bewustwording en brengt een hogere standaard voor de uitvoerende partij. Dit duurzaamheidscertificaat is de eerste aanzet tot een beter bouwproduct.”
In zijn ogen bevatte dit certificaat in het begin wel vreemde credits. “Een daarvan was waterbeheer. De certificerende organisatie Dutch Green Building Council had dit duurzaamheidscertificaat namelijk letterlijk naar het Nederlands vertaald. Gelukkig past ze BREEAM-NL steeds meer aan de Nederlandse markt aan.”
Professionaliteit op de bouwplaats
Hij heeft gemerkt dat het streven naar deze certificering voor meer professionaliteit op de bouwplaats zorgt. “Dat vond ik een verrassing. De hoofdaannemer wordt een bouwmanager. Hij moet denken aan de veiligheid en een schone bouwplaats. Die zaken neemt BREEAM namelijk mee in zijn certificering.”
En dat jubelt hij toe. “Meten is weten. Dit is de enige manier om tot een beter eindproduct te komen. Het is toch raar dat we nooit gebouwen opleveren zonder restpunten. In de autobranche gebeurt dat bijvoorbeeld niet.”
Dat meten zorgt volgens hem voor bewustwording. “Door het plaatsen van meters en deze te monitoren met apps merkte Tesla het effect van de daglichtregeling in de verlichting: deze regeling verminderde het energieverbruik met ruim 30%.”
A-locatie met BREEAM-NL Excellent
Daarna nam Duurzaam Gebouwd-expert Theo Smulders van Celsius Benelux het woord. Hij was blij met de recessie, vertelde hij. “Hierdoor is de vastgoedsector wakker geworden”, vertelde de directeur van deze leverancier van kennis en techniek voor complexe gebouwbeheersystemen. “Als ik een aanvraag krijg, kijk ik eerst of de nieuwbouw op een A-locatie komt met BREEAM-NL Excellent als eis. Is dat het geval, dan ga ik ervoor zitten om zo’n systeem te ontwerpen. Het is ons doel om een goed functionerend en gebruiksvriendelijk open systeem te realiseren.”
Theo Smulders (Celsius Benelux): "Het doel is dat een pand zichzelf kan bedruipen."
Hij verwacht namelijk dat het aandeel van techniek in de toekomst in gebouwen stijgt naar 60%. “Hierbij gaat de systeemintegratie naar de voorgrond, waarbij meer functionaliteiten komen in minder hardware. Zo is het inmiddels mogelijk dat camera’s kentekenplaten registreren en op basis hiervan vrachtwagens op een beveiligd terrein laten en naar de juiste hangar loodsen door een lamp hierboven te laten branden.”
Motivatie voor energiezuinig pand
Ook hij zag veel voordelen in BREEAM. “Het zorgt voor een speleffect: mensen zijn extra gemotiveerd om voor een energiezuinig pand te zorgen.” Uiteindelijk is het doel om energieneutraal te worden, zag hij. “Met energienul als tussendoel is dat het sublieme doel. Hierbij staat het pand los van de straat en kan het zichzelf bedruipen.”
Na deze woorden konden de aanwezigen naast het netwerken ook een kijkje nemen in het Dubotechniek Experience Center, waar diverse bedrijven hun nieuwste producten hebben tentoongesteld.
Terugblik
Op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Logistiek Vastgoed vindt u onder andere meer foto's, de evaluatie en de presentaties van de sprekers. Het event werd beoordeeld met een 7,4.
Foto bovenaan: Vragen uit het publiek.