Cradle to Cradle GOLD certificaat
- Cradle 2 Cradle
- Artikel
‘The Rendem series’ heeft voor haar gehele meubelcollectie het prestigieuze Cradle to Cradle GOLD certificaat behaald. “Na de publicatie van het Cradle to Cradle concept in 2002 is het certificaat wereldwijd slechts 25 keer eerder toegekend; nog niet eerder voor een complete collectie”, vertelt eigenaar / ontwerper René de Klerk.
De ontwerpen voldoen aan de hoofdregels van Cradle to Cradle: volledig recyclebaar (afval = voedsel) én geproduceerd met duurzame energie. Voor de meubels wordt geen bos gekapt. “Wij gebruiken uitsluitend restmaterialen uit kleine kokosnoot- en latexplantages”, legt De Klerk uit. “Wanneer bomen geen noten of latex meer geven moeten ze worden gekapt.” De fairtrade inkomsten van restmaterialen waarborgen nieuwe aanplant en daarmee het behoud van de plantages. Bovendien stimuleren ze de lokale economie en de werkgelegenheid.
Office, outdoor en home
De collectie is grotendeels ontworpen door René de Klerk. Hij brengt natuur en technologie samen in design voor office, outdoor en home. “Prototypes worden gemaakt in ons duurzaam atelier te Ridderkerk”, licht hij toe. “De productie vindt plaats in Indonesië, vlak bij de plantages.” Ontwerpen kunnen worden uitgevoerd in het hout van de latexplantages – licht van kleur met rustige structuur –of (voor buiten) in het donkere, bijna recht-gestreepte keiharde hout van de kokosnootplantages. De producten worden afgewerkt met natuurolie. “Er is belangstelling voor onze meubellijn vanuit bedrijfsleven, overheid en particulieren.”
Ecologisch vergaderen
De Klerk is ruim dertig jaar werkzaam in de internationale interieurbouw en projectinrichting. Sinds 2009 is hij eigenaar van duurzaam adviesbureau Rendemint dat duurzame oplossingen ontwikkelt en levert. “Ik wil gezonde, veilige en fraaie oplossingen leveren voor alle mensen die nu leven, maar ook zorgen voor de mensen na ons. Dat ook zij over voldoende materiaal en energie kunnen beschikken.”
De Klerk: “Wij bouwen onder andere buitenverblijven voor ‘ecologisch vergaderen’, beschut maar in de buitenlucht, zonder airco, zonder kunstlicht, zonder schadelijke emissies. Het dak van de buitenverblijven is van PV panelen en levert duurzame energie. Er is een variant als carport, waarbij de energie van het dak de auto oplaadt.”