Circulair bouwen in de stroomversnelling
Circulaire economie is de toverspreuk van 2013 en het onderwerp is zelfs in opspraak gekomen bij onze ministers. Hoewel er veel over wordt geschreven en gediscussieerd, wordt er nog maar weinig circulair gebouwd.
Bij de circulaire herhuisvestingsopgave Alliander te Duiven geeft VolkerWessels Vastgoed in samenspraak met RAU architecten en aannemer Boele & van Eesteren concrete invulling aan deze toverspreuk van 2013.
Bij Alliander te Duiven hebben de partijen te maken met bestaande gebouwen en dus bestaande grondstoffen. De uitdaging is om zo min mogelijk gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. De nieuwe grondstoffen die wél worden toegepast, moeten gebaseerd zijn op de circulaire economie.
Tijdens de bouwperiode worden lezers meegenomen in de circulariteit van dit project. Ditmaal wordt ingegaan op de dakbedekking, het verlaagde plafond en de gevel.
Dakbedekking en plafondplaten
De bestaande dakbedekking en een deel van de plafondplaten van de bestaande gebouwen worden hergebruikt. De bestaande dakbedekking is losgehaald en wordt apart opgeslagen. Deze wordt vermalen op locatie, waardoor het transport naar de fabriek wordt geminimaliseerd. Eenmaal in de fabriek vormt de oude dakbedekking grondstof voor de nieuwe dakbedekking.
De bestaande plafondplaten zijn voor de sloop gedemonteerd en de herbruikbare plafondplaten worden door een gespecialiseerd bedrijf opnieuw gespoten, met behoud van de akoestische waarde. Hiervoor is onderzoek gedaan om dit aan te tonen. De plafondplaten, waarvoor geen plek kan worden gevonden in de nieuwe situatie, worden afgevoerd, om via een recycleproces een nieuw leven te vinden als nieuwe akoestische plafondplaten.
Afvalstromen
Maar men is verder gegaan. Zo is er gekeken hoe afvalstromen voor de poort van de circulaire hel, de verbrandingsoven, konden worden weggesleept en worden opgewaardeerd tot hoogwaardig zichtmateriaal. Afvalverwerkingsbedrijf Sita, welke nabij de locatie van Alliander is gelegen, is gevraagd of er afvalhout mocht worden gesprokkeld.
Op de locatie van Sita is hout gekwalificeerd op kwaliteit door herintreders op de arbeidsmarkt, onder begeleiding van Boele & van Eesteren. Dit hout is geselecteerd en wordt door de Groot Vroomshoop verwerkt op de binnengevel. Hierdoor ontstaat een, bij wijze van spreken, ‘Piet Hein Eek’ binnengevel. Deze gevel vertelt per plank zijn eigen verhaal.
De gekozen benadering om op productniveau het maximale te zoeken op het gebied van circulariteit, zorgt voor innovatie in de hele bouwkolom: van opdrachtgever naar ontwikkelaar, naar architect, naar aannemer, naar leverancier tot aan afvalverwerker.
Onder het motto dat alleen een andere vraag zal leiden tot een ander product, roepen wij alle opdrachtgevers op andere vragen te stellen. Samen kunnen we de bouw in stroomversnelling brengen naar een circulaire economie!
Auteurs: Onno Dwars, Manager Duurzaamheid VolkerWessels Vastgoed en Thomas Heye, Kwaliteitsmedewerker duurzaamheid bij Boele & van Eesteren
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ik heb het gevoel dat het nu echt gaat leven in de media. De beelden zijn echt te begrijpen en geven simpel aan hoe het zou kunnen.