Technologische kast voor duurzame gebouwen

Technologische kast voor duurzame gebouwen

Achmea, Friesland-Campina, gemeente Eindhoven en de Koninklijke Universiteit Leuven horen bij de ruim 100 bedrijven en instellingen, die over de Bringme Box beschikken. Deze technologische kast geldt als duurzame manier om pakketten te ontvangen en verzenden. “Met name duurzaam ingestelde bedrijven en instellingen tonen interesse.”

Bringme is een spin-off van Ertzberg, een onderneming van Jo Vandebergh. “Zo’n 5 jaar geleden startte hij om van het Leuvense Tweewaters de wijk van de toekomst te maken”, vertelt creatief directeur Tim Driesen. “Niet alleen op het gebied van duurzame, energieleverende woningen, maar ook op andere terreinen. Zo is de Bringme Box ontstaan.”

Duurzaam ontvangen en versturen

Deze technologische kast geldt als duurzame oplossing om pakketjes te ontvangen en te verzenden. Gebruikers kunnen hun onlinebestellingen, zoals pakketten en boodschappen, in deze kast op het werk of thuis laten leveren. Ook als ze niet aanwezig zijn.

“Koeriers hoeven zo niet meer tevergeefs een bestelling te bezorgen bij mensen die niet thuis zijn. En leveringen kunnen gebundeld en gecombineerd worden met ophalen”, legt Driesen uit. “Hierdoor daalt de CO2-uitstoot.” Nadat ze een pakket hebben bezorgd, krijgt de ontvanger hiervan een melding via de app. Bij het scannen van je persoonlijke code opent het juiste vak in deze kast automatisch. Bij het versturen deelt de zender een unieke code met de ontvanger.

110 Benelux-locaties

Per toeval leerde hij Vandebergh kennen. “Hij had een interview met mij in De Morgen (Belgische krant, red.) gelezen over mijn vertrek bij het reclamebureau Famous, waarvan ik mede-eigenaar was. Daar heb ik 10 jaar gewerkt, maar ik wilde ondernemen.” Volgens Driesen klikte het meteen. “Jo is een volbloed ondernemer: hij durft risico’s te nemen en ervoor te gaan. Hieraan ontbreekt het bij de meeste Belgen.”

Vijf maanden later, in mei 2015, beschikte Bringme over een Nederlandse vestiging en inmiddels staat deze slimme thuisleveringskast op ruim 110 locaties in de Benelux. “De Nederlandse markt groeit hard, maar ons voornaamste afzetgebied blijft voorlopig België.”

Hij merkt een verschil tussen beide landen. “In Nederland speelt duurzaamheid een belangrijkere rol. Daar ben ik jaloers op. Voor Belgen speelt het logistieke aspect een grotere rol.”

Focus op duurzame bedrijven

De focus van Bringme ligt vandaag op bedrijven. “In Tweewaters loopt alles goed: we breiden de functies van de Bringme Box eruit tot het laten ophalen van mindere courante afvalfracties, zoals e-waste, gebruikte batterijen en spaarlampen.En als beheerder van deze wijk kunnen we eenvoudig inspelen op klachten. Maar in onze ogen ontwikkelt de woningmarkt zich te traag. De utiliteitsbouw gaat sneller. Daar komt bij dat mensen bij elkaar komen in bedrijven: ideaal voor de Bringme Box.”

Behalve pakketjes kunnen bewoners ook bijvoorbeeld boodschappen en andere zaken laten bezorgen via de Bringme Box.

Dit jaar richt het van oorsprong Leuvense bedrijf zich op zorginstellingen, universiteiten en gemeenten. “Dit hoeft niet alleen met pakketjes te zijn”, licht Driesen toe. “Ook medisch materiaal kan via deze box van de ene naar de andere persoon gaan. Voor steden en gemeentes is onze kast handig om inwoners bijvoorbeeld hun paspoort na openingstijden te laten ophalen.”

Overigens merkt hij wel dat duurzame en innovatieve Nederlandse bedrijven openstaan voor de Bringme Box. “We hebben daarom als actief beleid om dit soort bedrijven te benaderen.”

Noviteiten in technologie

In de afgelopen paar jaar is de technologie in deze kast veranderd. Zo beschikt niet meer ieder huishouden over een eigen vak. “Als een koerier een pakket aanbiedt, dan kiest de kast een vak. En mocht het aangeboden vak niet groot genoeg zijn, dan kan de koerier een andere kiezen.”

Het team van Bringme, met 2e van rechts hurkend Tim Driesen.

Ook dit jaar volgen enkele noviteiten. “Komende zomer introduceren we een gekoelde box (van 4 graden Celsius, red.). Daarnaast volgt de mogelijkheid om pakketjes te verzenden of te retourneren naar webshops. Dat kan via onze app, inclusief het eventuele betalen.” Ook wil hij Bringme Box integreren met webshops. “Dat testen we dit jaar nog.”

Kast op 400 locaties?

Dit jaar heeft Bringme als doel om de Box op 400 locaties te plaatsen. “Sinds maart lijkt dit doel realistisch.” Daarnaast kijkt Driesen over de grenzen van de Benelux. “We zijn bezig met een pilootproject in Londen, waarbij we ons richten op bedrijven met 5.000 à 15.000 medewerkers. Dit hebben we echter ietwat vertraagd, omdat de populariteit in de Benelux omhoog is geschoten.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c160 c225 c278 c299
Dit is de waarde van gezonde gebiedsontwikkelingen

Dit is de waarde van gezonde gebiedsontwikkelingen

Om natuurinclusieve en gezonde gebieden en gebouwen werkelijkheid te maken, is het essentieel om inzicht te krijgen in de waarde van dergelijke gebieden. Waar de ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Water van essentieel belang voor toekomstbestendige leefgebieden

Water van essentieel belang voor toekomstbestendige ...

Diverse partijen uit de bouw- en vastgoedsector waarschuwen voor een vertragingen door het niet tijdig afgeven van bouwvergunningen, door de deadline van de Kaderrichtlijn ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Vernieuwd inzicht in klimaatrisico’s gebouwen

Vernieuwd inzicht in klimaatrisico’s gebouwen

Overheidsinstellingen en bedrijven willen inzicht in hoe het veranderende klimaat hun gebouwen bedreigt. Om op postcode en huisnummer-niveau een gedetailleerd beeld ...

Lees verder

c21 c26 c41 c134 c243 c265
Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero van Breda

Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero ...

Gezondheid en duurzaamheid zijn speerpunten van de gebiedsontwikkeling Hero van Breda. Voor de realisatie van het eerste woongebouw ‘De Meeker’ ondertekenden ...

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c299
Onno Dwars en Lodewijk Hoekstra bij Duurzaam Gebouwd Op Locatie

Onno Dwars en Lodewijk Hoekstra bij Duurzaam ...

Je levensverwachting verhogen met vijf of zelfs tien jaar is geen utopie: door te leven in een blue zone ben je gelukkiger, gezonder en geniet je jaren langer van ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Lancering GPR Gebied: duurzame gebiedsprestaties inzichtelijk

Lancering GPR Gebied: duurzame gebiedsprestaties ...

De lancering van de vernieuwde GPR Gebied-tool vindt plaats op 20 juni, van 12 tot 13u. Tijdens een webinar ontdekken deelnemers hoe dit instrument de duurzaamheidsprestaties ...

Lees verder

c21 c134 c225
Voorbeeldenboek toont toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen

Voorbeeldenboek toont toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen

Een voorbeeldenboek laat voorbeelden zien van renovaties en ontwikkelingen van toekomstbestendige gebieden en leefomgevingen. Het boek bewijst onder andere dat ...

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c134 c225 c260 c278
Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam Overamstel

Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam ...

Met een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel levert bouwende ontwikkelaar VORM 223 woningen op in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Lees verder

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up