Discussie over energieneutraal bouwen
- Artikel
- Bouwteams
Tijdens de Dutch Green Building Week was er volop aandacht voor groene bouwprojecten. Agentschap NL en de Rijksgebouwendienst grepen de gelegenheid aan en discussieerden met marktexperts over de volgende uitdaging: de stap van groen naar energieneutraal bouwen.
Veel Nederlandse gebouwen blinken uit in duurzaamheid”, zegt Irma Thijssen, duurzaamheidsadviseur bij Agentschap NL. “Die zijn een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten, en we kunnen veel leren van de ervaringen die daarbij zijn opgedaan.”
De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft de nodige groene gebouwen in haar portefeuille en moet in 2018 al energieneutraal bouwen. Maar wat is er nodig om dat voor elkaar te krijgen? Agentschap NL en de RGD legden marktexperts deze vraag voor tijdens twee discussiebijeenkomsten.
Rondleiding
De bijeenkomsten over energieneutraal bouwen vonden plaats in twee gebouwen van de RGD. Geïnteresseerden waren welkom in hoofdkantoor ‘Westraven’ van Rijkswaterstaat in Utrecht. En in het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen.
Veertig experts waren aanwezig met verschillende disciplines, zoals architecten, projectontwikkelaars, taxateurs en duurzaamheidadviseurs. Zij kregen een rondleiding door de gebouwen, waarbij de betrokken bouwpartijen uitleg gaven over de duurzame technieken en vragen beantwoordden over het project.
Integrale projectteams
Na de rondleiding door de gebouwen gingen de experts in discussie met de bouwteams en experts van de RGD en Agentschap NL. Ze wisselden van gedachten over de stappen die nodig zijn om in 2018 energieneutraal te kunnen bouwen.
Technisch is dat al mogelijk, bleek tijdens beide bijeenkomsten, maar op het gebied van financiering en samenwerkingsverbanden valt terreinwinst te behalen. Om een energieneutraal gebouw te realiseren is het noodzakelijk dat betrokken partijen hun krachten vanaf de eerste dag bundelen via een PPS-constructie, in een integraal projectteam of zoals in het geval van DUO en Belastingdienst, via een DBFMO-contract.
Alleen zo kunnen zij de innovaties gefinancierd krijgen en gebouwen de gewenste zet geven naar energieneutraliteit.
Zinvolle tips
“De RGD loopt voorop met duurzaam bouwen”, zegt Guus Bisschop, adviseur van de RGD. “De kennis en ervaringen die we daarbij opdoen willen we graag delen. Dit soort bijeenkomsten lenen zich daar uitstekend voor. Bovendien wilden we graag van de markt horen wat nodig is om de stap naar energieneutraliteit te zetten.”
De discussies in Utrecht en Groningen leverden flink wat aanknopingspunten op. Bisschop: “Volgens de aanwezigen mogen we bij aanbestedingen hoger inzetten op duurzaamheid en moeten we pilots ook gebruiken om innovatieve technieken in de markt te zetten."
Bisschop: "Daarnaast deden de experts ons zinvolle ideeën aan de hand over opschaling naar gebiedsniveau waar het gaat om uitwisseling en opwekking van energie, over monitoring, en over succesvolle samenwerkingsverbanden en financieringsconstructies."
Deze en alle andere tips nemen we mee om onze doelstellingen te realiseren, zo vertlede Bisschop. ". En ondertussen blijven we de discussie aanzwengelen om energieneutraal bouwen hoog op de agenda te houden.”
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Wat die " zinvolle tips" zijn, lezen we niet!