'Nederland wordt koploper in circulaire economie'
- Circulaire Economie
- Artikel
Op 8 juli spraken 25 organisaties hun ambitie uit om Nederland een koploper te maken op het gebied van circulaire economie. Dit was het startschot voor de missie om Nederland als circulaire hotspot te positioneren tijdens het Europese voorzitterschap van Nederland in 2016.
In aanwezigheid van Prins Carlos de Bourbon de Parme, initiatiefnemer van Nederland Circulaire Hotspot, tekenden 25 organisaties voor hun ambassadeurschap. Onder andere Duurzaam Gebouwd-partners Desko, Interface en Corporate Facility Partners spraken hun enthousiasme uit voor het initiatief.
De organisaties willen dat Nederland in 2016 wordt gezien als plek waar de meest relevante kennis en ervaring bevindt op het gebied van circulair ondernemen. Die kennis wordt in Nederland volop ingezet en toegepast oegepast door Nederlandse multinationals, het MKB en de (lokale) overheid.
Schiphol Trade Park: The Valley
Om de daad bij het woord te voegen, werd ook de overeenkomst getekend tussen Delta Development Group (en haar partners) en Schiphol Area Development Company (SADC). Zij werken samen aan de ontwikkeling van het circulaire deelgebied van Schiphol Trade Park: The Valley in de gemeente Haarlemmermeer. Coert Zachariasse, eigenaar van Delta Development Groep, won in 2013 de Duurzame 50 Vastgoed NL. Hij heeft grote ambities voor het Schiphol Trade Park en geeft aan dat dit gebied volledig circulair ontwikkeld wordt.
Alles in huis
Mede-initiator en vanuit Circle Economy trekker van dit programma Guido Braam: “Nederland heeft alles in huis om zich te positioneren als wereldwijde hotspot voor de circulaire economie. Er gebeurt in Nederland al veel op dit gebied waar we trots op kunnen en moeten zijn. Samen met een stevige coalitie nemen wij vanuit Circle Economy nu het voortouw om ons land internationaal op de kaart te zetten. Delta Development Group is daarbij een ideale partner, die circulaire economie heel tastbaar maakt en Nederland Circulaire Hotspot een fysieke landingsplaats geeft.”
Prins Carlos zal de komende maanden samen met Circle Economy en een kernteam van partners zoals de SER, Nyenrode en FrieslandCampina diverse ronde tafels en interviews organiseren om tot een gedragen visie te komen, als basis voor het Nederlands voorzitterschapsjaar van de EU.
Desko ondertekende als een van de 25 organisaties het ambassadeurschap. Desko-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Michael Kuiper: “Bedrijven hechten tegenwoordig veel waarde aan de begrippen ‘kostenbeheersing’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Wij vinden het dan ook onverantwoord om nog langer producten en grondstoffen nodeloos te verspillen. Desko gunt meubilair een tweede leven en knapt meubilair op, gebruikt de grondstoffen opnieuw of laat het huidige meubilair terugkomen in een nieuw inrichtingsconcept.”