Het belang van kennisdeling bij transities

timer6 min
Het belang van kennisdeling bij transities

Kennisdeling en ervaring delen: het zijn essentiële elementen in de beweging naar een energieneutrale, circulaire en klimaatadaptieve omgeving. Er komt namelijk heel veel op ons af. Van scherpere wet- en regelgeving tot nieuwe bouwmethodieken en innovatie in installatietechniek. Reden te meer om met Jorg Hogerheijde en Karin de Ferrante van Kader bij te praten over versnelling in verduurzaming. Hoe pak je dat aan?

We trappen het gesprek af met Jorg Hogerheijde, die ondertussen al zes jaar bij Kader werkt. Eerst als adviseur en sinds 1 januari 2024 in rol van operationeel manager van het duurzaamheidsteam. “We voorzien zowel de publieke als de private sector van kennis en advies. Vanzelfsprekend zitten er verschillen tussen de sector. Zo zien we in de hoek van private partijen dat het belang van Environmental, Social en Governance (ESG) hoog op de agenda staat. Terwijl we in de publieke sector groeiende aandacht zien voor klimaatadaptatie, energietransitie, circulariteit, mobiliteit en biodiversiteit.”

Toegevoegde waarde

Tegelijkertijd ziet Jorg dat duurzaamheidsdoelstellingen relatief uniform zijn. “In het concreet maken van deze doelen schuilt vaak de uitdaging. Daar zien wij onze toegevoegde waarde. We ondersteunen onze klanten om het beleid concreet te maken en werkend te krijgen.” Actualiteiten als de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Energy Performance of Building Directive IV (EPBD IV) zorgen ervoor dat er meer vraag is naar nulmetingen en het concreet maken van duurzaamheid in organisaties. Jorg gaat verder: “Sinds het begin van 2024 worden steeds meer bedrijven verplicht om te rapporteren. Onder andere over hoe zij CO2-uitstoot verminderen. Het aantal bedrijven dat hiermee aan de slag moet gaan, groeit alsmaar. Dat komt ook doordat bijvoorbeeld mkb-bedrijven onder de omzet- en groottegrens van medewerkers, wél stakeholder kunnen zijn van een grotere organisatie. Door scope 3, de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van alle producten die een bedrijf koopt, vervaardigt of verkoopt, geldt dit sneller voor een grotere groep bedrijven.” Over de rol van Kader hierbij geeft hij aan: “We voeren nulmetingen uit, maken doelstellingen concreet en komen met verbeterplannen en advisering voor de uitvoering.”

Het belang van kennisdeling bij transities

Jorg Hogerheijde: "We voeren nulmetingen uit, maken doelstellingen concreet en komen met verbeterplannen en advisering voor de uitvoering."

Brede(re) kijk

Kennisdeling vormt hierbij een belangrijke component, om impact te maken in organisaties en op het milieu. Niet alleen over ‘Waarom wil je verduurzamen?’, maar ook over ‘Hoe pak je het aan?’. Om die reden onderstreept Karin de Ferrante het werk van de Kader Academy, dat als doel heeft om professionals te scholen en op te leiden, om actuele transities in te vullen. Ze illustreert dat ze in haar dagelijkse werk niet alleen verantwoordelijk is voor externe contacten, maar ook aan productinnovatie werkt en klanten begeleidt in bijvoorbeeld complexe vraagstukken. Hoewel energietransitie een belangrijk onderwerp is, mede vanwege de wet- en regelgeving die als vliegwiel dient, geeft Karin aan dat de kijk van de Academy breder is: “Natuurlijk is er een serieuze vraag naar kennis over de energietransitie en energie-efficiëntie, onder andere aangewakkerd door het uitfaseren van slechte labels in 2030. De EPBD IV geeft daar een belangrijk duwtje in de rug. Voor de energieprestatieadviseur is er steeds meer kennis nodig om werkzaam te zijn en relevant te blijven in dit vakgebied.”

Als we met Karin van gedachten wisselen over de Kader Academy, wordt snel duidelijk dat er sprake is van een krachtige combinatie. Enerzijds is er expertise en begeleiding om de benodigde actuele kennis te geven, bijvoorbeeld over energie-efficiëntie en het opwaarderen van het energielabel. Anderzijds staan de docenten met hun voeten in de klei en kunnen ze, aan de hand van praktijkervaringen, laten zien hoe verduurzaming in de praktijk werkt. Karin geeft aan dat dit verder reikt dan alleen het onderwerp energie: “Het gezichtsveld breiden we uit om in te spelen op actualiteiten. Dat ligt ook aan behoeften. We leiden omgevingsdiensten de komende jaren op, niet alleen op de onderwerpen energie en duurzaamheid, maar ook op vlakken als transport en circulariteit.”

Grootste uitdaging

Die meer holistische blik op duurzaamheid herkent Jorg ook, oftewel het “breder trekken van duurzaamheid”. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het onderwerp nog niet overal in beleid is ingezet, op de juiste manier wordt uitgevoerd óf dat er vertraging in de realisatie optreedt. “De grootste uitdaging is nog wel dat de meeste partijen oordelen dat duurzaamheid niet te veel geld en tijd moet kosten. Maar wij laten zien, bijvoorbeeld met onze CSRD-training, dat het loont om bezig te zijn met de toekomstbestendigheid van je organisatie.” Hierbij is een mindsetverandering te zien, van korte naar lange termijn: “Dat gaat om meer dan financiële waarde.”

Het belang van kennisdeling bij transities

Karin de Ferrante: "Wij laten zien, bijvoorbeeld met onze CSRD-training, dat het loont om bezig te zijn met de toekomstbestendigheid van je organisatie."

Zoals maatschappelijke waarde, de impact die je kunt maken op het welzijn van je medewerkers en het beperken van klimaatverandering, om een positieve milieu-impact te realiseren. Jorg illustreert hierbij nog eens de kracht van Kader: “Vierhonderd medewerkers adviseren niet alleen, maar implementeren ook maatregelen bij klantorganisaties. Een onderscheidend vermogen is dat de opleidingsadviseurs ervoor zorgen dat deze klant het vervolgens ook kan.” Hier sluit Karin op aan: “De deskundigheid van onze professionals en het krachtige netwerk zorgen voor een treffende combinatie. Zoals we eerder aangaven is het inspelen op actualiteit een belangrijke focus. Zo organiseren we eind januari 2025 een groot congres ‘Toekomst van het Energielabel’. Dit event, dat onder andere laat zien wat de impact is van de invoering van de EPBD IV, is in het bijzonder interessant voor onder andere de energieprestatieadviseur.”

Lat hoog leggen

‘Onder andere’, want er zijn kansen om meer bloedgroepen bij deze kennisdeling te betrekken. Zo noemt Karin installateurs: “Daar zit veel technische kennis. Als we dat verbinden met onze expertise rondom onder andere beleid en uitvoering, dan kunnen we elkaar versterken.” En Jorg ziet mogelijkheden om overheden scherper te betrekken: “Daar zien we een behoefte om niet alleen kennis op te halen, maar ook om te delen en sneller te gaan. Dat is belangrijk, want overheden kunnen de lat hoog leggen als het gaat om duurzaamheid en bedrijven inspireren om nét dat stapje extra te zetten voor toekomstbestendige gebouwen. In aanbestedingen en inkooptrajecten kan duurzaamheid veel meer en beter geborgd worden. Daarin kunnen wij ondersteunen en het verschil maken.”

Het belang van kennisdeling bij transities

Over Kader

Kader helpt organisaties moderniseren door de focus te leggen op veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Gezamenlijk wordt gebouwd aan veerkrachtigheid en toekomstbestendigheid. Met 400 toegewijde Kader-medewerkers en meer dan 30 jaar ervaring worden ruim 100.000 klanten geholpen en wordt dagelijks gewerkt aan een positieve impact op mens, milieu en maatschappij.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c225 c243 c301
Handreiking voor gebiedsontwikkeling ondanks netcongestie

Handreiking voor gebiedsontwikkeling ondanks ...

Met de handreiking Netbewuste Gebiedsontwikkeling krijgen gemeenten, netbeheerders en ontwikkelaars een praktische leidraad met concrete handvaten om gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c41 c225 c260
Koningin Máxima brengt bezoek aan biobased bouwen project

Koningin Máxima brengt bezoek aan biobased ...

Biobased bouwen wint in Nederland de afgelopen jaren aan terrein. De provincie Noord-Brabant kan hierbij gezien worden als pioniersgebied, waar ketenpartners als ...

Lees verder

c21 c225
Omschakelen naar duurzame en veilige installatietechniek

Omschakelen naar duurzame en veilige installatietechniek

De vastgoedvoorraad telt meer dan 8 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen. Voor deze gebouwen is er een grote behoefte aan verduurzaming, om klimaatdoelstellingen ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225 c260
Circular Award voor Fryske Vezelhennepdeal

Circular Award voor Fryske Vezelhennepdeal

De Fryske Vezelhennepdeal heeft tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie een Circular Award gewonnen.

Lees verder

c21 c225
Integrale oplossing voor gezond en comfortabel wonen

Integrale oplossing voor gezond en comfortabel ...

Op de ISH in Frankfurt liet Renson een totaalconcept zien dat zowel ventilatie, verwarming, koeling en smart living integreert. Het eigen Smart Living gebouwbeheersysteem ...

Lees verder

c21 c225 c243
De gebouwde omgeving elektrificeren kan nú al

De gebouwde omgeving elektrificeren kan nú ...

Als we samen optrekken, kunnen we de gebouwde omgeving nú al elektrificeren. Oók als we ons actuele hindernissen als netcongestie beseffen. De kansen ...

Lees verder

c21 c225
“De wereld een beetje mooier maken”

“De wereld een beetje mooier maken”

De grootste jaarlijkse impact experience komt eraan in de Jaarbeurs Utrecht, op 3 en 4 april aanstaande. Hier staat het positieve verhaal centraal, met initiatieven ...

Lees verder

c21 c185 c225
Vernieuwde tool voor MPG-berekeningen

Vernieuwde tool voor MPG-berekeningen

De nieuwe MPG Free-tool wordt op woensdag 9 april gelanceerd door Stichting MRPI. Experts uit de sector delen inzichten en presenteren de tool, die ontwerpers en ...

Lees verder

c21 c185 c225 c243
“Het kunststof kozijn is volwassen”

“Het kunststof kozijn is volwassen”

Als we één ding leren uit de resultaten van het ICER-rapport, dan is het wel dat de bouw- en vastgoedsector versnelling meer dan ooit nodig heeft. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243 c244
Lagere milieu-impact en natuurlijke koudemiddelen

Lagere milieu-impact en natuurlijke koudemiddelen

Naar dit moment kijken we uit: de tweejaarlijkse reis naar de ISH in Frankfurt. Om het neusje van de zalm te ontdekken op het gebied van installatietechniek. En ...

Lees verder

c21 c225
Toewijding voor ESG krijgt erkenning

Toewijding voor ESG krijgt erkenning

De Global ESG Awards zijn in het leven geroepen om de toewijding van bedrijven (PropTech, CleanTech, ConTech) en individuen in de bouw- en vastgoedsector op het ...

Lees verder

c21 c40 c140 c225 c237 c243 c265
“Laat met innovaties brede vastgoedwaarde zien”

“Laat met innovaties brede vastgoedwaarde ...

Innovaties. Ze zijn ons belangrijkste wapen om de ambitieuze klimaatdoelstellingen in te vullen. Over de urgentie hoeven we het niet meer te hebben: daar zijn meer ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up