Tot het uiterste gaan met duurzaam beton
- Project
- Circulaire Economie
De nieuwbouw van Sensata Technologies Holland moet het meest gezonde en frisse kantoorgebouw worden en in de top 3 belanden van BREEAM-NL. Duurzaam Gebouwd-partners Schröder Vastgoed en VBI gaan de uitdaging aan om de lat torenhoog te leggen met duurzaam beton.
Het gebouw krijgt 5 bouwlagen met circa 9.000 m2 kantoren en laboratoria en een parkeergarage van circa 2.500 m2. Schröder Vastgoed-directeur Gerard Schröder acht kennis van alle partijen uit de keten noodzakelijk om ambities waar te kunnen maken. Tijdens een aantal bijeenkomsten, die werden geïnitieerd door MVO Nederland met vertegenwoordigers uit de betonbranche, heeft Schröder de partijen uitgedaagd tot het uiterste te gaan op het gebied van duurzame betontoepassingen.
Ontworpen om te hergebruiken
Met circulaire economie in het achterhoofd is het gebouw ontworpen op basis van ‘Design for Disassembly’. Componenten en elementen kunnen na gebruik en na demontage opnieuw worden gebruikt. De elementen kunnen eventueel als grondstoffenbank fungeren om hoogwaardig hergebruik een optie te maken. VBI past minimaal 30 volumeprocent secundaire grondstoffen toe en biedt garantie op retourname van de kanaalplaatvloeren.
Geopolymeren als wereldprimeur
Ook flexibiliteit is een kernwaarde binnen het ontwerp, want de dakvloeren zijn berekend als verdiepingsvloer. Door de grote vloeroverspanningen waardoor invulling wordt gegeven aan een grote mate van vrije indeelbaarheid. Het project heeft tevens een wereldprimeur: CO2-arme kanaalplaatvloeren worden geproduceerd met geopolymeren.
Grondstoffenpaspoort
De bouw duurt ongeveer een jaar en zou op 1 januari 2017 klaar moeten zijn. Doel van de betrokken partners uit de betonketen is om hun gebruikte grondstoffen vast te leggen in een gezamenlijk document. Dit document krijgt een fysieke plaats in het gebouw. Bij herbestemming of sloop van het gebouw is dan direct duidelijk hoe het gebruikte bouwmateriaal, waaronder beton, weer optimaal kan worden ingezet voor een nieuwe gebruiksfase.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ziet r goed uit. Volgende keer misschien direct de Vacuum Isolatie Panelen integreren in de gevels. In Duitsland doen ze dit al jaren met perfect resultaat. Volgens de juiste methode is de CO2 footprint/C2C doelstelling optimaal haalbaar.