Europese wetgeving voor energiebesparing gebouwen herzien
De Europese richtlijnen voor energiebesparing in gebouwen (EPBD) is herzien. Dit betekent dat vanaf eind 2012 een aantal belangrijke wijzigingen wordt doorgevoerd die grote gevolgen hebben voor energiebesparing in de gebouwde omgeving.
De Europese lidstaten moeten de nieuwe richtlijn binnen 2,5 jaar implementeren. Het programma EGO van Agentschap NL voert de implementatie uit in Nederland voor het ministerie van VROM/WWI.
De zogenoemde ‘recast EPBD’ is de herziening van de huidige Europese wetgeving die vanaf 2006 van kracht ging. Het belangrijkste onderdeel destijds was de invoering van het energielabel voor woningen en gebouwen. Het doel van de EPBD is uiteindelijk om mensen bewust te maken van energiebesparingsmogelijkheden en aan te zetten ook maatregelen te nemen. De belangrijkste wijzigingen ten gevolge van de ‘recast’ zetten we hier op een rij.
‘Zero energy’
De nieuwe EPBD schrijft voor dat nieuwe gebouwen na 2020 ‘nearly zero’ energie mogen verbruiken en dat de energie die nog nodig is, afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen. “Bij EGO houden we ons daar nu al mee bezig: wat moet er gebeuren om straks aan die eis te kunnen voldoen, hoe gaan we dat uitvoeren, zijn er al voorbeelden die we de markt kunnen tonen, enzovoorts”, vertelt Raymond Beuken, projectleider EPBD bij Agentschap NL.
Energielabel
Ook voor het energielabel staan er wijzigingen op de rol. De grootste impact verwacht Beuken van de verplichting voor lidstaten om vanaf eind 2012 een handhavings- en sanctioneringssysteem in te voeren voor energielabels.
“Een stringenter controlesysteem kan een enorme boost betekenen voor de markt”, legt Beuken uit. “In de praktijk stelt nu ongeveer 15% van de huizenverkopers een label op, mede omdat er geen sancties zijn op het niet hebben van een energielabel.” De nieuwe EPBD stelt verder extra eisen aan het energielabel, zoals het vermelden van de kosteneffectiviteit van energiebesparende maatregelen.
Ingrijpende renovatie en installaties
Ook schrijft de recast EPBD voor dat lidstaten vanaf 2013 energieprestatie-eisen vastleggen voor nieuwe gebouwen en bestaande gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan. Nu gelden deze energieprestatie-eisen alleen voor renovaties van gebouwen die groter zijn dan 1000 m2.
Verder moeten lidstaten volgens de nieuwe Europese wetgeving over een aantal jaren eisen stellen aan technische gebouwsystemen (zoals verwarmings-, warm tapwater- en airconditioningssystemen) en is een periodieke keuring van verwarmings- en airconditioningssystemen vereist.
Klankbordgroep
Achter de schermen is Agentschap NL al druk met voorbereidingen voor de nieuwe wetgeving in 2013. “Op de eerste plaats hebben we een adviserende rol richting het ministerie van VROM/WWI. En als zij eenmaal een bepaalde keuze hebben gemaakt, zal Agentschap NL een groot deel van het uitvoerende werk op zich nemen. Uiteraard in samenwerking met marktpartijen en brancheorganisaties”, vertelt Beuken.
Bij de implementatie van de huidige EPBD is hiervoor al een klankbordgroep gevormd met vertegenwoordigers uit de bouw- en installatiewereld die ongeveer eens per maand overleggen over de nieuwe Europese wetgeving met het ministerie.
Meer info: EPBD recast