Monumentale greswarenfabriek in Reuver

timer7 min

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) accepteerde niet dat tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren in de weg stonden. Ze zocht én vond een oplossing om haar droom te realiseren. 

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Mede dankzij Risicodragend Projectmanagement (RPM) van HEVO werd de restauratie en transformatie van de oude Greswarenfabriek in Reuver haalbaar. De Greswarenfabriek in Reuver is één van de zeldzame overgebleven fabriekspanden van de voor Limburg zo kenmerkende greswaren-industrie. De cultuurhistorische waarde van het gebouw is dan ook groot, maar het gebouw had al jaren geen gebruiksfunctie meer en verkeerde in deplorabele staat. Toch geloofden SOML, de provincie Limburg en de gemeente Beesel in de droom om dit karakteristieke pand een duurzame, maatschappelijke en multifunctionele bestemming te geven. Dat die droom momenteel werkelijkheid wordt is mede te danken aan hun lef, doorzettingsvermogen en krachtige gezamenlijke visie.

Tweede leven monument

Hergebruik en herbestemming van bestaand maatschappelijk vastgoed: Alle partijen zijn samen blijven zoeken naar wegen om de Greswarenfabriek een tweede leven te geven en samen blijven geloven in de toekomst en meerwaarde van 'hun' gebouw. Die gaat veel verder dan de onderwijsfunctie. Ook andere maatschappelijke organisaties - zoals het sociale restaurant – hebben onderdak in de Greswarenfabriek, maar ook het bedrijfsleven. Dit bevordert onder meer de kruisbestuiving tussen onderwijs en maatschappij en draagt wezenlijk bij aan de leefbaarheid van de regio. Deze visie werd breed gedragen, maar de prangende vraag was wie de risico’s van de restauratie, transformatie en exploitatie op zich durfde te nemen. Reden om HEVO een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren. Daarmee werd de benodigde tijd, techniek en bekostiging transparant in kaart gebracht. HEVO heeft veel ervaring in Risicodragend Projectmanagement in het maatschappelijk vastgoed. Dat bleek dé oplossing te zijn om de droom van de Greswarenfabriek mogelijk te maken.

Monumentale fabriek getransformeerd naar school

Doordachte keuze

Belangrijkste reden om voor Risicodragend Projectmanagement te kiezen was het feit dat onderwijsorganisatie SOML de bouwheer is van dit unieke project. In de praktijk betekende dit dat de Greswarenfabriek binnen een strakke planning en budget geschikt gemaakt moest worden voor modern onderwijs en multifunctioneel gebruik. Maar juist bij een industrieel monument zijn de risico’s groot. Deze manier van samenwerking geeft SOML de garantie dat ze inhoudelijk volledig de regie houdt en dat ze haar nieuwe locatie kreeg voor de afgesproken prijs binnen de overeengekomen planning.

De onderwijsvisie van SOML is dat ze zich wil richten op 'een contextrijke leeromgeving'. Dit komt erop neer dat leerlingen meer onderwijs volgen in het bedrijfsleven. Zo komen leren, werken, onderwijs, maatschappij en bedrijfsleven bij elkaar. Na de restauratie van de Greswarenfabriek heeft het gebouw meerdere grote ruimten, die op maat kan worden ingezet al naar gelang het onderwijs dat verlangt. Een toekomstbestendig gebouw waar de gewijzigde onderwijsvisie goed tot haar recht komt.

Visie restauratie

De aanwezige materialen en techniek in het monument zijn als basisuitgangspunt genomen, vanuit de duurzaamheidsgedachte om onnodig gebruik van schaarse grondstoffen te voorkomen én toch basis - comfort te realiseren.

Puntsgewijs de belangrijkste uitgangspunten:

• De structuur- en gevelelementen en materialen ter plaatse zijn zoveel mogelijk behouden, waarbij het essentieel is dat het bestaande gebouw compatibel wordt met de nieuwe bestemming onderwijs.

• De realisatie van noodzakelijke structurele wijzigingen of reparaties heeft plaatsgevonden zonder grote impact op de bestaande funderingen.

• De intentie was niet '0 op de meter', maar 'wat is nodig voor de transformatie van een oude fabriek naar een schoolgebouw' en niets toevoegen wat niet nodig is.

• Het gebruikscomfort volgt de bestaande eigenschappen van het gebouw en daarmee minder de noodzaak om nieuwe materialen toe te voegen om het comfort te optimaliseren (geen nieuwe materialen toevoegen is duurzaam).

• Het gebouw is uitgerust met duurzame technieken, zoals zonnepanelen en een duurzame pelletkachel.

Wat is Risicodragend Projectmanagement?

Bij Risicodragend Projectmanagement krijgt men de garantie dat nieuwbouw, verbouw of renovatie van een gebouw binnen het vastgestelde budget, voor de afgesproken kwaliteit en binnen tijdsplanning gerealiseerd wordt. HEVO is de enige huisvestingsexpert in Nederland die zekerheid geeft op planning, prijs én kwaliteit. We nemen het risico van het ontwerp- en realisatietraject over, terwijl de opdrachtgever bouwheer blijft gedurende dit ontwerp- en realisatieproces. Dat is voor ons geen risico, omdat we een innovatieve expert zijn op het gebied van onderwijshuisvesting en vastgoed.

Over HEVO

Een andere kijk op de bouwwereld: dat staat aan de basis van duurzaam en circulair bouwen. Er kan zovéél meer als je durft te denken in creatieve oplossingen.

Onze visie is dat we met ons werk bijdragen aan een leefbare planeet en zijn intrinsiek gemotiveerd om te bouwen zonder negatieve effecten voor toekomstige generaties, waarbij we streven naar de beste huisvesting voor werken, leren, wonen en zorgen.

Beeld (fotografie): Mike van Schoonderwalt

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

c23 c225
Slimmer verwarmen met infrarood

Slimmer verwarmen met infrarood

Gebruik maken van infraroodtechnologie om gerichte warmte te leveren is een slimme en compacte manier om specifieke werkplekken te verwarmen.

Lees verder

c21 c225
Meer prefabwoningen in 2030 alleen haalbaar met harde afspraken

Meer prefabwoningen in 2030 alleen haalbaar ...

Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt dat in 2030 50 procent van de geleverde woningen uit de fabriek komt. Momenteel ligt dit aantal ...

Lees verder

c21 c41 c184 c225 c243
“Aangenomen Energiewet helpt einddatum aardgas vaststellen”

“Aangenomen Energiewet helpt einddatum ...

Het aannemen van de Energiewet is een feit. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk dat wijkbewoners en bedrijven zelf opgewekte duurzame energie uitwisselen. ...

Lees verder

c21 c225
De impact van regeneratief leiderschap

De impact van regeneratief leiderschap

Regeneratief leiderschap kan perspectief en impact blijvend veranderen, zodat we versnellen naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Koplopers die durven ...

Lees verder

c21 c40 c225
WeGrow e-zine laat versnelling biobased bouwen zien

WeGrow e-zine laat versnelling biobased bouwen ...

Vanaf nu lees je het nieuwe WeGrow e-zine! In dit e-zine laten we zien hoe bouwers en boeren aan de slag zijn met de versnelling van biobased bouwen, welke kennis ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up