Agentschap NL verbetert Installatie Performance Scan
- Ventilatie & Klimaattechniek
- Artikel
Agentschap NL heeft de Installatie Perfomance Scan (IPS) vernieuwd. De nieuwe versie van de IPS bevat meer en betere functionaliteiten die voor installateurs, adviseurs en gebouwbeheerders voordelen opleveren. Zo is een gebouwpaspoort en een kosten-batentool toegevoegd.
De scan voldoet bovendien aan de aankomende eisen van de EPBD-airco inspectie. Met deze verbeteringen is de IPS 2.1 een integraal en gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor het onderhoud en beheer van klimaatinstallaties geworden.
Installatie Performance Scan
Zeventig procent van de klimaatinstallaties in gebouwen werkt niet goed of is niet goed afgesteld. Met de Installatie Performance Scan (IPS) kunnen installateurs en adviseurs klimaatinstallaties scannen op energie-efficiëntie. Het resultaat is een overzicht van eenvoudige aanpassingen aan installaties die zorgen voor een lager energiegebruik, minder storingen en een beter binnenklimaat. De scan levert al gauw een besparing op van 10 tot 15 procent op.
Wijzigingen
Ten opzichte van de vorige versie van de IPS zijn de volgende wijzigingen aangebracht.
Voor de installaties in een gebouw gelden diverse keurings- en inspectieverplichtingen. Middels het toegevoegde gebouwpaspoort kan worden bijgehouden wanneer bepaalde inspecties aan de installatie gedaan zijn en wanneer deze verlopen.
Wanneer een IPS wordt uitgevoerd voor een gebouw waarvoor al eerder een IPS is uitgevoerd, kan de oude IPS worden ingelezen zodat alleen de gewijzigde gegevens hoeven te worden aangepast.
De koeling- en verwarmingsinstallaties en luchtbehandeling zijn volledig gesplitst.
De inspectie voor koeling voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de EPBD-airco inspectie, die medio 2013 in werking treedt.
De toepassing van cascadeopstellingen van meer dan zes ketels is mogelijk gemaakt.
Er is een leidraad gebouwbeheerders toegevoegd, waarin aandachtspunten en relevante wettelijke verplichtingen worden benoemd.
Tenslotte is er een kosten-batentool toegevoegd, waarmee de gebouwbeheerder precies weet wat de maatregelen uit de scan kosten en tevens wat ze financieel opleveren.
U kunt de IPS 2.1 hier gratis downloaden.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Links
Reacties
Zeer verbazingwekkend is dat een aanname dat 70% van de installaties in Nederland niet goed werkt als waarheid wordt aangenomen, maar waarop worden deze cijfers gebaseerd? Uit het advies van onze IPS blijkt dat de scan niet goed is uitgevoerd, dat de gegeven adviezen slechts slappe aannames zijn en niet berusten op onderzoek en dat het niet meer is dan een opsomming van de onderdelen waaruit de installatie bestaat.