Eindhovense kerk krijgt energieke restauratie
- Project
- Ventilatie & Klimaattechniek
De parochie van de St. Petrus in Eindhoven wordt op bouwfysisch en energetisch niveau aangepast, door de ontwikkeling van een duurzaam klimaat- en lichtsysteem.
De verduurzaming wordt ondersteund door Stichting KIEN, in een samenwerking met de partijen Hanzehogeschool, de TU/e en Philips. KIEN gaat samen met de TU/e op bouwfysisch gebied bepalen hoe de kerk verwarmd kan worden zonder dat het gebouw er schade door lijdt.
In de toekomst zal de kerk steeds vaker worden ingezet voor evenementen en erediensten; een optimaal klimaat is van steeds groter belang. Ter verbetering op energetisch gebied wordt gedacht aan een WKO, stralingsopslag of het gebruik van een warmtepomp.
Leegstand
Op dit moment staat de parochie door terugloop in financiën en bezoekersaantallen steeds vaker en langer leeg. Tijdens incidenteel gebruik, bijvoorbeeld tijdens een eredienst, wordt de kerk verwarmd. Een plotselinge verwarming die gepaard gaat met hoge luchtvochtigheid, wat leidt tot een hoge energierekening. Daarnaast heeft een dergelijk klimaat een negatieve invloed op de bouwfysische staat en op de kunstwerken binnen het pand.
Kennis en ervaring
Stichting KIEN wil met het project aantonen hoe belangrijk het is om kennis en ervaring op te halen waar het zich bevindt en te brengen naar waar men het nodig heeft. De stichting zet zich daarom in om relevante partijen in beweging te krijgen en stappen te laten zetten.
Foto: Robert de Greef
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Denk ook eens aan een eerder gelanceerd idee om vanuit de ICT branche serverruimten in te richten in de kelder van de kerk. Zij leveren graag de warmte aan de bovenliggende kerk en ontvangen graag de koelere lucht uit de kerk. Win/win situatie?
Goed idee Geert! Dat verdient het in mijn ogen om eens goed door te rekenen...
Oké, laat iemand me maar opdracht geven, dan ga ik aan de slag.
Het idee is goed, totdat er weer een stortbui over ons land heen komt, en kelders vol lopen. Niet echt best voor computers.. Daar hoef ik niet zo lang voor te rekenen..
Vanuit de schade-expertisepraktijk wordt meestal voorbijgegaan aan het risico van (blus.- riool.- en regen)wateroverlast. In de praktijk zorgt dit in voorkomende gevallen voor een grote schadelast. Voor advies neem contact met eppol@kpnmail.nl zodat effectieve maatregelen kunnen worden genomen om schade te voorkomen.
Al met al blijkt het idee van Geert Verlind meer voer voor de discussie dan het oorspronkelijke bericht. In ieder geval zal de komende jaren naar verwachting weer een groot aantal kerken vrijkomen of een dubbele bestemming krijgen. Dit biedt sowieso de nodige stof tot nadenken. Ideeën zijn daarom in mijn ogen altijd welkom en verdienen te allen tijde een eerlijke kans... Aan critici zaak om deze op een open wijze tegen het licht te houden...
Ik ben het met Jan eens, blijkbaar bezoeken ook veel innovatie"remmers" de website. Hebben zeker niets beters te doen, typisch Nederlands,..
Geert en Jan, ik zie ook graag mogelijkheden. Ik ben een optimist, maar hou wel de realiteit en de daarbij behorende vragen nauwlettend in de gaten. Het genoemde is van een risicofactor welke je beter vooraf kunt inschatten, dan achteraf dweilen.
De katholieke kerk Joannes de Doper aan de Kruisweg in Hoofddorp, word op dit moment gerenoveerd. Onder de gehele kerk is uitgegraven en gefundeerd. Daar komt een ontmoetingsruimten., Er is en warmte-kracht installatie aangebracht. Er komt vloerverwarming in de gehele kerk. Het dak word vernieuwd en daar komen zonnepanelen op. Al met al een zeer duurzame methode om deze kerk voor meer doeleinde in te zetten. Mooi voorbeeld hoe een kerk een nieuwe impuls te geven zonder het aanzicht van de kerk aan te tasten. De pastoor Hr van Lent, word de bouwpastoor genoemd. Wanneer de wil er is, en alle bouwpartners hebben de intentie om het samen te willen en doen, is alles te realiseren. Als individuen van hun eiland af komen en samen een bouwteam vormen, is de grootste hobbel genomen. Een mooi voorbeeld darvan is de bouw van Lyceum Schraveland. http://hevo.nl/nl/referenties/referenties.aspx?itemID=112
13 nov. zijn we met een hele bus na duitsland geweest om daar allehande projecten te bekijken. Ook deze kerk http://www.rongen-architekten.de/evangelische_kirche_heinsberg.html. Iedereen was onder de indruk hoe de kerk weer een ontmoetingsplek was geworden ipv. een kerkdienst die te koud is. Geweldig om te zien!
Kerkgebouwen open houden en optimaal verwarmen, daar zijn al diverse afstudeerscriptie over geschreven, o.a. door Dionne Limpens - Neilen uit Eindhoven (verwarmen via banken). In Blitterswijck heeft men ook onderzoek gedaan onder de titel "Duurzame Kerk". Vaak zal er een stuk maatwerk geleverd moeten gaan worden. Mijn leverancier van infraroodpanelen heeft ook al een paar projecten gedaan, zeker toepasbaar als men een klein deel van kerk moet verwarmen. Als energie dan ook nog eens duurzaam opgewekt kan worden, dan slaat met 2x vliegen in 1 klap. Niet elk gebouw leent zich voor zonnepanelen of windenergie, vaak beeldbepalend. Misschien dat er in de kerktoren zelf iets aangebracht kan worden, idee leeft in Venray.
Al eens gekeken bij de tips op www.groenekerken.nl/duurzaam kerkbeheer. Niet alleen over verwarming maar ook over verlichting en allerlei andere aspecten van kerkbeheer.