1.835 zonnepanelen op MECC Maastricht
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Op de gebouwen van het beurs- en evenementencentrum MECC Maastricht komen 1.835 zonnepanelen, die gezamenlijk een oppervlakte hebben van 5.000 m2.
Hiervoor heeft het centrum opdracht gegeven, in samenspraak met de gemeente Maastricht en zonnepanelenbedrijf Rooftop Energy. De installatie gaat zo’n 450.000 kWh produceren en voorziet daarmee in circa 21% van de totale elektriciteitsbehoefte van het MECC. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse elektriciteitsvoorziening van ruim 200 Maastrichtse huishoudens. Daarnaast zorgen de panelen voor een CO2-reductie van 250 ton per jaar.
Energieverbruik beperken en verduurzamen
De installatie heeft een levensduur van 25 jaar. “Het MECC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, vertelt Rob van de Wiel, directeur MECC Maastricht. “Met het plaatsen van de zonnepanelen, nemen wij als Green Key-organisatie onze verantwoordelijkheid door ons energieverbruik niet alleen zoveel mogelijk te beperken, maar ook te verduurzamen.''
Dit project sluit aan bij de ambitie van de stad om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om deze duurzame ambitie te realiseren, sluit de gemeente Maastrichtse Energieakkoorden met grote en kleine partners uit de stad. In deze akkoorden staan afspraken, acties en maatregelen om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen en energieverspilling tegen te gaan. Samen met de duurzaamheidsambities van de nieuwe bouwkundige uitbreiding en de zonnepanelen, wordt ook verder gewerkt aan een Energieakkoord met het MECC.
Maastricht klimaatneutraal in 2030
“Wij als gemeente zetten ons samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers in om onze stad duurzamer te maken”, legt wethouder Gerdo van Grootheest uit. “MECC Maastricht is bovendien een gemeentelijk gebouw. Dat maakt het niet alleen de verantwoordelijkheid voor het MECC, maar zeker ook voor de gemeente om het gebouw energiezuinig te maken. Het plaatsen van de zonnepanelen is daarmee een belangrijke stap in onze ambitie om Maastricht klimaatneutraal te hebben in 2030.”
Voor dit project heeft het MECC een SDE+subsidie ontvangen, waardoor ze meewerkt aan de gemeentelijke duurzaamheidsambitie van de Limburgse stad.