Levenscyclusanalyse damwanden: veel te winnen
Een levenscyclusanalyse voor damwanden toont de milieu-impact voor verschillende materialen in damwanden. Uit de analyse blijkt dat duurzaam gecertificeerd hout goed scoort, terwijl staal de meeste milieuschade veroorzaakt.
De analyse werd vandaag door Duurzaam Gebouwd-partner FSC Nederland, Centrum Hout en de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen gepresenteerd. Het uitgangspunt bij de verkennende studie van materialenimpact bij damwanden was een levensduur van 30 jaar.
Het gebruik van gecertificeerde houtsoorten in damwanden leidt tot de laagste milieubelasting. Vergeleken met hout heeft toepassing van gerecycled kunststof een negatieve milieu-impact die minstens vier keer zo hoog ligt, afhankelijk van de gekozen houtsoort. Een stalen damwand veroorzaakt de meeste milieuschade, tot 140 keer zo veel als een damwand van gecertificeerd hout.
Vergelijking tussen impact van materialen op damwanden
Schade in productiefase
De grootste impact wordt veroorzaakt in de productiefase van het bouwmateriaal. Zo kost het fabriceren van staal en kunststof, inclusief de gerecyclede variant, veel energie. Bovendien komen daarbij ook nog eens verontreinigende stoffen vrij. Beide effecten gelden nauwelijks voor gecertificeerd hout, dat daarom ook zo gunstig scoort in het onderzoek.
Klimaatwinst breder onder de aandacht
“We weten al dat duurzaam bosbeheer een effectief instrument is om bossen te behouden, maar dat ook bij een juiste materiaalkeuze zoveel klimaatwinst kan worden bereikt is echt verrassend”, vertelt FSC Nederland-directeur Liesbeth Gort. “Het is belangrijk dat ook gemeenten, waterschappen en andere opdrachtgevers zich dat realiseren!”
Bekijk een samenvatting van het onderzoek, met onder andere meer informatie over de milieu-impact van verschillende materialen.