Meer vraag naar slimme woningen
De mensheid is onderhevig aan razendsnelle digitalisering. Het succes van welke industrie dan ook, nu of in de toekomst, is sterk afhankelijk van de mate van integratie met het Internet of Things.
De onroerendgoedsector loopt met het realiseren van deze trend zeker niet achteraan. Slimme woningen met een verhoogde connectiviteit zijn zeer in trek bij jonge kopers en millennials.
Vastgoedondernemingen en smart-techbedrijven werken al samen aan de levering van slimme woningen met connectiviteit om aan de vraag van nieuwe, digitaal actieve consumenten te voldoen. Een voorbeeld hiervan is Nest, een bedrijf dat een snelle opkomst maakt als leider in de connected huishoudelijke apparatenbranche. Nest ontwikkelde pasgeleden twee apparaten – Nest Learning Thermostat en Nest Protect Smoke. Met deze twee apparaten wil Nest de koolstofvoetafdruk terugdringen en elektriciteitskosten verminderen.
Automatische energiebesparende modus
Deze belangrijke innovaties hebben invloed op hoe mensen hun woningen zien. Zo gebruikt de Learning Thermostat bewegingsdetectie om zichzelf te programmeren en een energiebesparende modus in te schakelen wanneer je je huis verlaat. Dit resulteert in aanzienlijke elektriciteitsbesparingen op de lange termijn.
Eerder dit jaar, op de Consumer Electronics Show, kondigde Nest 15 nieuwe productpartnerschappen aan die dit type milieuvriendelijke technologie verder toepassen. LG en Whirlpool zijn 2 partners die hun nieuwste apparaten Nest-vriendelijk maken. In de toekomst, als eigenaar van een Nest-thermostaat en een koelkast van LG, vertelt de Nest-thermostaat de koelkast om de energie-savermodus in te schakelen als je niet thuis bent. Zo kun je zomaar 20% op je elektriciteitsrekening besparen!
Duurzaam en kwaliteitsvol wonen
Ik denk dat vastgoed in de toekomst slimmer is en meer connectiviteit heeft. De vraag naar woningen met een dergelijke technologische efficiëntie geeft de onroerendgoedsector een impuls om met bedrijven zoals Nest samen te werken en projecten te ontwikkelen waarmee aan de kwaliteitseisen van de eindgebruikers voldaan wordt. Ik zie in de toekomst intelligente woningen met geautomatiseerde resource management voor elektriciteit, gas, water en zelfs afval met als resultaat een schoner milieu, slimmer management, kostenreductie en een algehele verbetering in duurzaam en kwaliteitsvol wonen.
Ook al is het concept van een daadwerkelijk geïntegreerd smarthomesysteem nog een langetermijnidee: initiatieven van bedrijven zoals Nest zijn serieuze stappen in de richting van het realiseren ervan. De verwachtingen van de nieuwe generatie gedigitaliseerde, millennial huizenkopers gaan de onroerendgoedsector wel degelijk beïnvloeden. Vastgoedbedrijven zullen zich snel realiseren, dat het van levensbelang is om hun projecten met slimme technologie te integreren.
Auteur Richard van Hooijdonk is trendwatcher. Met zijn internationale research team onderzoekt hij zogeheten megatrends als robots, drones, internet-of-things, 3D/4D-printing, big data en biomimicry en de effecten van nieuwe technologie op vele sectoren.