Bouw: minder faalkosten grootste voordeel conceptueel bouwen
Meer dan eenderde van de architecten, aannemers en installateurs is bekend met conceptueel bouwen. Bijna de helft van de marktpartijen staat daarnaast (zeer) positief tegenover dit begrip.
Het terugdringen van faalkosten wordt het vaakst genoemd als voordeel van bouwen met concepten. Hoge aanvangskosten blijken het vaakst een nadeel. Ook vindt men de bouw nog te traditioneel. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.
Het traditionele bouwproces kent veel knelpunten. Lange doorlooptijd, faalkosten, onzekerheid, weinig klantgericht, veel rompslomp. Conceptueel bouwen biedt mogelijk de oplossing. Hierbij maakt de klant een keuze uit een aantal vooraf ontwikkelde concepten.
Elk concept speelt in op de behoeften van een specifieke doelgroep. Zo krijgt de klant een kwalitatief goed product dat aansluit op zijn wensen en hem veel minder kost. Maar hoe kijkt de markt aan tegen conceptueel bouwen?
Positief imago
Van de architecten, aannemers en installateurs is gemiddeld iets meer dan eenderde bekend met het begrip conceptueel bouwen. Architecten zijn dit aanmerkelijk vaker dan de andere partijen: 51% kent conceptueel bouwen, tegenover 32% van de aannemers B&U en 24% van de installateurs.
Marktpartijen is vervolgens gevraagd wat hun houding is ten opzichte van conceptueel bouwen. Degenen die hiermee niet bekend waren, hebben eerst een korte omschrijving gekregen. Bijna de helft van de marktpartijen staat (zeer) positief tegenover conceptueel bouwen. Aannemers B&U zijn het meest optimistisch (50%), gevolgd door architecten (47%) en installateurs (45%).
Medicijn tegen faalkosten
Om te achterhalen waarom marktpartijen positief staan tegenover conceptueel bouwen, is hen gevraagd naar de voordelen van deze bouwvorm. Bijna een kwart van de marktpartijen vindt het een voordeel dat conceptueel bouwen de faalkosten terugdringt. Aannemers B&U (31%) en installateurs (25%) zijn hierin het stelligst. Zij worden dan ook vaker dan de architect geconfronteerd met faalkosten.
Veel partijen zeggen daarnaast dat conceptueel bouwen zorgt voor een beter eindresultaat. Bovendien vindt de markt dat het partijen dwingt klantgerichter te werken. Bij conceptueel bouwen worden kant-en-klare concepten aangeboden. Deze moeten uiteraard inspelen op de behoefte van toekomstige klanten om geselecteerd te worden. Bovendien kan er bij conceptueel bouwen klantspecifiek maatwerk bovenop een concept komen.
Aanvangskosten te hoog
Marktpartijen is ook gevraagd naar de eventuele nadelen van conceptueel bouwen. Hoge aanvangskosten worden het vaakst genoemd. Vanzelfsprekend moet eerst tijd, geld en energie gestoken worden in onderzoek, pilots en overleg. De bouw wordt daarnaast vaak te traditioneel genoemd voor conceptueel bouwen. Het huidige bouwproces is sterk gefaseerd, is waarvan bij conceptueel bouwen geen sprake is.
Deze verandering zal niet over één nacht ijs gaan en kan het voor partijen die wel overstag zijn lastig maken steun te vinden. Installateurs noemen bijvoorbeeld vaak als nadeel van conceptueel bouwen dat dit intensieve samenwerking vereist met andere partijen, en dus ook transparantie op financieel gebied. Veel partijen zijn echter huiverig om hun boeken te openen voor andere partijen.
Kinderschoenen
Conceptueel bouwen staat in de kinderschoenen. Het aantal concepten groeit, maar het zijn er nog (te) weinig. Bestaande concepten kunnen vaak nog worden verbeterd of beter worden vermarkt. Het begrip conceptueel bouwen is daarnaast nog lang niet in de gehele keten bekend.
Dit zal als eerste moeten worden aangepakt. Wanneer er voldoende voorbeeldprojecten zijn, kan de acceptatie van conceptueel bouwen in een stroomversnelling belanden. Dit zal voor een omslag zorgen in het bouwproces. Er zullen meer concepten en bijbehorende samenwerkingsverbanden ontstaan.
Deze ontwikkeling heeft vanzelfsprekend gevolgen voor partijen in de bouwkolom. Zij zullen zelf met slimme concepten moeten komen of samenwerkingsverbanden moeten aangaan met relevante marktpartijen. Vervolgens moet de markt overtuigd worden van de voordelen van een concept of andere partijen van het voordeel om via samenwerking tot slimme concepten te komen.
Uit dit onderzoek blijkt van welke kansen de markt hierbij kan profiteren. Partijen die aantonen dat hun concept faalkosten vermindert of een beter eindresultaat als gevolg heeft, hebben goud in handen. Vaak genoemde nadelen moeten hierbij bovendien zo goed als mogelijk weggenomen worden.
BouwKennis Jaarrapport Nederland 2011/2012
In het nieuwste BouwKennis Jaarrapport Nederland komt conceptueel bouwen uitvoerig aan bod. Hierin is aandacht voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ontwikkelaars en corporaties in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen.
Het door BouwKennis uitgevoerde onderzoek gaat verder in op het imago van conceptueel bouwen onder fabrikanten, hoofdaannemers B&U, installateurs, architecten en onderaannemers. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland geeft zo een totaaloverzicht van het imago van conceptueel bouwen in de totale bouwketen.
Meer informatie: BouwKennis
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Weer bevestiging dat we in een veranderende markt zitten. Conceptueel bouwen heeft i.c.m. Juiste bouwwijze en ontwikkelaanpak meer voordelen dan alleen beperken van faalkosten. Zoals ketenintegratie, dus snelheid, overzicht en transparantie.