Verslag: Nationale Dubodag 2009

Verslag: Nationale Dubodag 2009

Een verslag van een nogal in kwaliteit wisselende Nationale Dubodag 2009.

Tsja, wat te zeggen van de twaalfde editie van de Nationale Dubodag in het WTC in Rotterdam. Het wilde maar niet  bruisen deze dag. Het was net een glas limonade zonder prik. Of het kwam door het regenachtige weer bleef onduidelijk, maar feit was dat het aantal bezoekers tegenviel.

Bevlogen dagvoorzitter
Geert Verlind was net als voorgaande jaren de bevlogen dagvoorzitter die zich goed inleefde in de duurzame consument. Mooi om te zien dat hij nauw betrokken is in een samenwerking met ROC Geldrop. Hier willen ze op de schoolcampus een nieuw modulair gebouw maken met de nieuwste technologieën om zo de leerlingen de kneepjes van het duurzame bouwen bij te brengen. Uitgangspunt is dat het gebouw demontabel is en net zo gemakkelijk weer kan worden afgebroken.

Old School
Het rondetafeldebat met Pego-man Jan Terlouw, Secretaris-generaal VROM Hans van der Vlist en directeur Energie & Klimaat van SenterNovem Rob Boereé had als thema: ‘Visie op duurzaamheid en innovatie’. Het leverde een slaapverwekkende drie kwartier op, waar er nooit echt sprake was van een debat.

De discussie was te weinig opgebouwd. Beter was het geweest om hier enkele stellingen te nemen en hierover in debat te gaan met de zaal. Terlouw meende dat de overheid de vraagkant van het duurzaam bouwen moet stimuleren, Van der Vlist vond dat er meer ruimte moest komen in de regelgeving om adequaat te kunnen reageren op innovaties en Boereé vond het hoog tijd voor een apk voor huizen. En zo kabbelde het 'debat' zachtjes verder.

Terlouw deelde fijntjes mee aan de zaal dat hij, voorafgaand aan het debat, nog een telefoontje had gehad van Ruud Lubbers die ook vond dat duurzaamheid moest worden afgedwongen door de overheid. En op deze boodschap reageerde de zaal vanzelfsprekend verrukt.

Voorzitter Verlind verwoorde het uiteindelijk krachtig. “De nuchtere Hollander pakt duurzaam bouwen niet op. Maak het sexy. Spouwisolatie is niet sexy. Het kost geld en je buren zien het niet.”

Dubo Award
Toen was het tijd voor René van Veldhoven van EuroCeramic om de winnaar van de Dubo Award bekend te maken. Eerst volgde een te commercieel verhaal over de Cradle to Cradle-filosofie van EuroCeramic, maar eindelijk was het moment daar.

Knauf Insulation mocht de award in ontvangst nemen voor de nieuwe generatie duurzame minerale wol met Ecose Technology. Knauf kreeg naast de Award een prijs van 2500 euro mediabesteding op Duurzaam Gebouwd.

Mark Malherbe van Knauf begon zijn toespraak met te zeggen dat hij isoleren wél sexy vond en roep iedereen op om de presentatie in de parallelsessie te volgen. Dat besloten we echter niet te doen. Op naar Peter Leewis die alles weet over houtwolcement.

Houtwol-cement
Met dit materiaal kun je spouwmuurloos bouwen. Het gaat om een meer dan honderd jaar jong milieuconcept en wordt in Zweden toegepast. Het heeft hoog isolerende prefab muren van houtwol-cement. Hiervoor wordt industrieel rooihout, Portland cement en water met 1-2% accelarator gebruikt. De dikte van de muren is 40 centimeter en dat maakt een verwarmingssysteem overbodig.

Het klonk prachtig allemaal, maar moderator Louis Hiddes zette zijn vraagtekens bij de opschaling van het product. Hij heeft in zijn leven al meer beloftevolle materialen voorbij zien komen. Daarnaast is de bouwpraktijk in Zweden niet echt te vergelijken met de onze, meende Hiddes.

Flip
Door naar Flip Verwaaijen, managing director van TNT Real Estate. Waren alle sprekers maar zoals hij. Eerlijk, gedreven en met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen. Sheets zijn er niet om voorgelezen te worden, maar dienen als aanvulling op een krachtig verhaal, zo liet Verwaaijen zien.

Hij bracht met verve zijn - al vaker vertelde - verhaal hoe TNT als organisatie duurzaamheid aan het doorvoeren is. Met als voorlopig hoogtepunt het volgende week te openen kantoor in Hoofddorp met een GreenCalc van 1000. Of ze dat gaan halen is nog even spannend.

Duurzame Monumenten
Een ander hoogtepuntje deze dag is de lezing van Bernard Vercouteren van den Berge. Hij is docent bouwkunde aan de hogeschool Zeeland, daarnaast is hij architect. Vercouteren van den Berge vertelde over zijn worsteling met de overheden en het pand. Hij had een monumentaal pand gekocht in Middelburg en wilde dit duurzaam renoveren. Enkele richtlijnen hiervoor zijn:
- lessen uit het verleden/gebruik de potenties uit het verleden;
- het aanpassen comforteisen- en wensen.
- behouden wat er te behouden valt.

Vercouteren van den Berge worstelde niet alleen met allerlei monumentale commissies en VROM, maar had ook met de weerbarstige praktijk te maken – lees de kwaliteit van de bouwvakkers. Dan waren ze weer waren vergeten om minerale wol aan te brengen, dan hadden ze de ramen er weer achterstevoren ingezet. Er was iedere keer wat. De opmerking van een bouwvakker: “Als het mis gaat dan is het toch garantiewerk.” toonde niet heel veel ambitie.

Vercouteren van den Berge: “Ik wil geen pessimistisch verhaal houden, maar je moet er bovenop zitten.” Met een mooie rekensom kwam hij uiteindelijk op een Return on investment uit van 78 jaar. “Dat kon er nog wel bij” meende Vercouteren van den Berge. “Comfort valt in ieder geval niet in geld uit te drukken.”

En met deze ietwat deprimerende boodschap togen we ietwat vroeger huiswaarts. En ondertussen miezerde het zachtjes door in Rotterdam.

Tekst: Gerard Vos

Foto: Knauf Insulation neemt de Dubo Award in ontvangst en de prijs van 2500 euro mediabesteding op Duurzaam Gebouwd.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
CSRD: kans én hulpmiddel

CSRD: kans én hulpmiddel

De bouwsector kan niet langer wachten, maar moet nú al aan de slag met de CSRD. Dat was de kernboodschap van de bijeenkomst ‘Van vinkjes naar visie’ ...

Lees verder

c21 c225
Whitepaper: warmtepomp als oplossing voor netcongestie

Whitepaper: warmtepomp als oplossing voor netcongestie

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Eindelijk zetten we stappen met als gevolg dat we nieuwe uitdagingen tegenkomen. Netcongestie is daarvan een ...

Lees verder

c21 c41 c120 c225
De overheid als aanjager van de renovatiegolf

De overheid als aanjager van de renovatiegolf

De uitdaging: miljoenen vierkante meters vastgoed verduurzamen vóór 2050. Dit ambitieuze project betreft publieke gebouwen zoals scholen, kantoren, ...

Lees verder

c21 c225
CSRD Day: “CSRD is de bladmuziek voor meerstemmigheid”

CSRD Day: “CSRD is de bladmuziek voor ...

We bevinden ons op een cruciaal kruispunt, om onze planeet leefbaar te houden. Door van transparantie naar transformatie te gaan, verzilveren bedrijven kansen rondom ...

Lees verder

c21 c225
Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243
'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

“Om netcongestie te voorkomen zien netbeheerders het warmtenet als beter alternatief voor de individuele warmtepomp. Warmtepompen zijn echter niet de veroorzakers ...

Lees verder

c21 c225
Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur ...

Dutch Green Building Council heeft een nieuwe algemeen directeur. Vanaf 1 januari 2025 volgt Brigit Gerritse interim-directeur Daphne Braal op. Gerritse ervaart ...

Lees verder

c21 c225
Philips en Schijvens winnaars eerste Nederlandse CSRD Awards

Philips en Schijvens winnaars eerste Nederlandse ...

Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en Schijvens Corporate Fashion (categorie MKB/overig) werden tot winnaars uitgeroepen van de eerste Nederlandse CSRD ...

Lees verder

c21 c225
Hoe realiseren we wél de energietransitie?

Hoe realiseren we wél de energietransitie?

De energietransitie vormt een grote uitdaging voor de hele gebouwde omgeving: van woningcorporaties tot gemeenten en energiebedrijven. Netcongestie, personeelstekorten, ...

Lees verder

c21 c225 c237
Dit betekenen Zero Emissiezones voor jou

Dit betekenen Zero Emissiezones voor jou

Er is zo veel over te doen geweest: Zero Emissiezones. Wat gaat er gebeuren in 2025 nu de rijksoverheid dit plan niet langer ondersteunt, terwijl 14 gemeentes aangeven ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225
Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire gevelstenen

Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire ...

Een krachtenbundeling zorgt voor een landelijke dekking van aanbod van circulaire gevelstenen. De Rebrick-alliantie, tussen Bouwcenters Concordia, Esselink, Van ...

Lees verder

c21 c225 c237
Locatiebezoek: realiseer een duurzaam kantoor of fabriek 

Locatiebezoek: realiseer een duurzaam kantoor ...

Op 21 november staat er een exclusief locatiebezoek van een CO2-neutrale fabriek en kantoor op de agenda, bij ABB. Jij kunt erbij zijn!

Lees verder

Reacties

Als voorzitter van de nationale DUBO-dag 2009 vind ik het prettig om met een kritische blik achterom te kijken. Een groot gedeelte van de impressie van Gerard kan ik onderschrijven. Het is met een dergelijk vol programma, met vele sprekers, altijd moeilijk om 1 kwaliteitsniveau te handhaven. Wel blijkt maar eens weer, dat het voor personen op gevoelige (politieke) posities moeilijk is om anders dan "grijze antwoorden" te geven. Voor het komend jaar wil ik daar verandering in aanbrengen. We gaan veel meer aan de voorkant zitten, nieuwe generatie duurzaamheid, meer prikkelend. Dat geldt ook voor de parallelsessies. Ik nodig dan ook iedereen uit die daar aan kan bijdragen om mij te benaderen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up