Minister Verhagen sluit Green Deal met biomimicryNL
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu hebben op 13 december 2011 een Green Deal ondertekend met Stichting biomimicryNL en partners.
De deal beoogt biomimicry, het leren van de natuur, in Nederland meer gestructureerd in te zetten voor duurzame innovaties.
Innovatie
Biomimicry is een groeiend vakgebied dat de technologie van de biologie bestudeert en de beste ideeën uit de natuur gebruikt om problemen in onze maatschappij op te lossen. Het kernidee is dat dieren en planten om ons heen, door 3,8 miljard jaar R&D, al hebben uitgevonden wat werkt, wat relevant is en wat nodig is om te overleven op aarde.
Biomimicry heeft bewezen oplossingen gebracht in architectuur, chemie, werktuigbouw, waterbouw, automotive en design.
Structuur versterken
Om de slagkracht in Nederland te vergroten en concrete toepassingen te versnellen, is het nodig dat de kennisinfrastructuur in Nederland voor biomimicry wordt versterkt en aansprekende icoonprojecten met toepassing van biomimicry van de grond komen.
Hierbij is investeren in het natuurlijk kapitaal, de biodiversiteit en ecosystemen, als fundament voor de kennisinfrastructuur van biomimicry een vanzelfsprekend onderdeel.
Consortium
In 2012 wordt door biomimicryNL een consortium gevormd van Nederlandse bedrijven, (buitenlandse) kennispartners en overheden. Zij brengen in kaart op welke manier de biomimicry infrastructuur in Nederland kan worden versterkt en verbonden met een internationaal netwerk.
Partijen die een actieve rol zullen spelen in het ontwikkelen van het biomimicry netwerk en de biomimicry infrastructuur zijn o.a.: InterfaceFLOR, BELW Advies, draaijer+partners, Brainport Industries Campus, en de Technische Universiteit Delft.
Daarnaast worden in samenwerking met deze partners vanaf 2012 twee icoonprojecten opgezet. De icoonprojecten worden gekoppeld aan het topsectorenbeleid en zijn gericht op gebiedsontwikkeling en op water gebaseerde chemie.
Onbekend
Saskia van den Muijsenberg, mede-oprichter van biomimicryNL: "Ondanks groeiende interesse is biomimicry in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, nog relatief onbekend. De Green Deal geeft een impuls aan de bewustwording van de mogelijkheden van biomimicry als vliegwiel voor duurzame innovatie."