'Gemeenten, denk aan koeling in de warmtetransitievisie'
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
- Energietransitie
Gemeenten kijken bij de op te stellen warmtetransitievisies vooral naar de meest voor de hand liggende warmte-oplossing per wijk. De focus ligt daarbij vooral op de wijken die het eerste van het aardgas gehaald kunnen worden. Die conclusies blijken uit een uitgevoerde enquête door Klimaatverbond Nederland.
“We zijn opgevoed met de gedachte dat we vooral moeite doen om het voldoende warm te krijgen in onze woningen”, geeft projectleider koeltebeleid Jan Engels aan van Klimaatverbond. “Daarbij gaan we voorbij aan de gevolgen van de klimaatverandering, in combinatie met de noodzaak tot het beter isoleren van onze woningen om het totale energieverbruik terug te dringen.”
Focus op verwarmen
Engels ziet vooral een focus op verwarmen, bij nieuwe aanvragen voor de proeftuin aardgasvrije wijken. “Een gemiste kans. Het klopt dat woningen over het hele jaar gezien per saldo een warmtetekort hebben, nu nog wel.” Dat is volgens hem voor een deel van de utiliteitsbouw, zoals kantoren en winkels, anders: bij die vastgoedtypologie spreken we al van een warmteoverschot.
Groeiende koelbehoefte
Daardoor zijn er kansen om in te vullen, zoals het in balans brengen van de groeiende koelbehoefte met de afnemende warmtevraag. Daarbij roept Engels op om kritisch te kijken naar hoe op dit moment actief gekoeld wordt. “Verplaats niet de warmte van binnen naar de toch al te hete buitenruimte, maar oogst de warmte en sla hem op voor later gebruik”, geeft hij als tip mee.
Combineren
Klimaatverbond Nederland roept gemeenten op om de behoefte aan warmte en koeling te combineren. Om te versnellen richting die nieuwe werkelijkheid wil het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie met een intentieverklaring ‘klimaatverandering en koeling gebouwen’ verandering teweegbrengen. De standaarden voor het ontwerp van gebouwen moeten rekening gaan houden met warmere zomers en de groeiende behoefte aan koeling. De intentieverklaring is hier te lezen en het OSKA-actieteam is opgesteld uit organisaties FME/NVKL, ISSO, Ministerie BZK, NEN, NL Ingenieurs en Klimaatverbond Nederland.
Bekijk op deze pagina de enquête.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Zeer terecht artikel, er wordt veel te weinig aandacht geschonken aan de koelbehoefte. Dit komt m.i. ook door termen als Warmtewet, Warmtetransitievisie etc. Het zou beter zijn in plaats van Warmte consequent (Thermische) Energie aan te houden, dat houdt vooral voor partijen die inhoudelijk minder op de hoogte zijn de focus scherp, en wordt koeling niet vergeten. Consequentie is nu helaas nog dat er nog steeds Hoog Temperatuursystemen worden aangelegd, waarmee geen koeling mogelijk is. Deze moet dus worden aangevuld, vaak door middel van energieslurpende koelmachines. Het zou veel energie-efficienter zijn als Laag Temperatuur bronnetten (ca. 8...15 C) worden aangelegd, in combinatie met WKO voor de seizoensopslag en W/W warmtepompen (individueel of collectief) voor verwarming en warm tapwater. Deze systemen kunnen passieve koeling leveren vanuit de WKO (daarmee regenereer je "gratis" de warme bron voor de winter), en deze bronnetten zijn de komende decennia relatief eenvoudig op elkaar (of andere bronnen met restwarmte/-koeling) aan te sluiten, waardoor ze energieoverschotten kunnen uitwisselen (belangrijk voor de fasering van de energietransitie). De koelmogelijkheid mag dan ook zeker in de regelgeving (o.a. "Warmte"wet 2) niet worden vergeten.
Indirect adiabatische koeling/wtw/ventilatie/bevochtigingmiddels de “OXYCELL” zal een perfecte match zijn voor de door u aangehaalde problemen. Graag zou ik mijn bijdrage leveren aan de discussie. M vr groet Hans Reinders, founder/new bussines devellopment OXYCOM fresh air bv.