Afbouwers samen in Platform Gepleisterd Bouwen
De afbouwsector slaat de handen ineen. Drie organisaties in de sector gaan samenwerken in de vereniging Platform Gepleisterd Bouwen (Platform GB).
“Om ons krachtiger en eensgezinder naar buiten toe te presenteren. Deze tijd biedt volop kansen. Denk alleen al aan CO2-reductie en de groeiende renovatiemarkt”, zegt Platform GB-voorzitter Anton van Kruistum. Om effectief te werk te gaan heeft de vereniging drie speerpunten vastgesteld: lobby, pr en techniek.
Druppel
De afbouwsector was zich al langere tijd bewust dat het een krachtiger geluid naar buiten toe moest uitzenden, maar een rapport van USP Marketing Consultancy was de druppel. Peter Linders: “In dat rapport kwam naar voren dat we onvoldoende zichtbaar zijn, bijvoorbeeld wat betreft lobby en promotie. Eén van de oorzaken was natuurlijk dat de betrokken organisaties steeds los van elkaar opereerden. Er heerste altijd nog een idee dat ieder zijn eigen belang moest behartigen. Maar samen ben je natuurlijk sterker. Daar waren we ons al wel langer van bewust, maar het rapport was het laatste duwtje dat we nodig hadden.”
Energieneutraal
Met de kansen die er liggen doelt Linders onder andere op de groei van de renovatiesector. Gerard Troost: “In de bouw moeten we de groei vooral in de renovatiesector zoeken. In dat segment is het nog te weinig bekend dat wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de bouw en het reduceren van de CO2-uitstoot. Daarmee moet je vooral denken aan het isoleren van gevels en wanden. We zijn zelfs zo ver dat wij ervoor kunnen zorgen dat een woning energieneutraal wordt. Die boodschap willen we graag naar buiten toe brengen.”
Techniek
Maar naast energiebesparing spelen ook andere facetten een rol om het ‘Gepleisterd Bouwen’ meer in de schijnwerpers te zetten. Gijs de Jong, namens de werkgroep ‘Techniek’: “Bij het renoveren van gevelwerk is ook sprake van veel nieuwe technieken, die ook esthetisch gezien veel mogelijkheden bieden. Maar hierover is nog steeds te weinig bekend. Eén van de speerpunten van de verenging is dus om veel actiever beslissers, zoals architecten, maar ook woningbouwcorporaties te gaan benaderen. Je kunt wel een mooi product hebben, maar als de beslissende partijen er geen weet van hebben, dan heb je er niets aan.” Om meer invloed te hebben in het bouwproces wil de vereniging ook een prominente plek in het bouwproces. Hans Geerken: “We moeten meer naar voren in de bouwkolom. De tijd dat de stukadoor aan het eind van het proces nog even langskwam, is geweest. We kunnen en willen er daadwerkelijk aan bijdragen dat de overheid de doelstelling om in 2020 twee miljoen woningen te upgraden haalt.”
Overheid
Maar naast architecten en woningcorporaties is ook de overheid een belangrijke doelgroep voor het platform. Zo valt te denken aan overheidssubsidies, bij bijvoorbeeld particulieren die hun huis gaan isoleren. Een andere mogelijkheid is aanpassing van de regelgeving. Bij upgraden van de woning naar een A-label kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een belastingvoordeel. “Wij moeten voor de overheid een interessante partij zijn. Naast eerder genoemde punten kun je daarbij ook nog eens denken aan de nodige werkgelegenheid, die al deze maatregelen opleveren”,zegt Van Kruistum.
Kruisbestuiving
Nu de verschillende partijen elkaar hebben gevonden hopen de leden ook elkaar te kunnen versterken wordt kruisbestuiving mogelijk, zegt Harry Boeve. “We moeten elkaar nadrukkelijker gaan voeden. Ik kan me voorstellen dat de applicateur een probleem heeft en dat nu sneller en directer bij de fabrikant neer kan leggen. Met de nieuwe vereniging worden de lijnen korter. Hoe de exacte verenigingsactiviteiten er uit gaan zien weten we nog niet. In ieder geval zal het succesvolle congres ‘Anders Bouwen.Nu!’ van 2012 in de nabije toekomst worden voortgezet en we gaan ons nadrukkelijker manifesteren bij beurzen en congressen en aan de slag met onze website www.gepleisterdbouwen.nl.”
Breed draagvlak
Hoe breed gedragen het nieuwe Platform Gepleisterd Bouwen wordt, bleek wel tijdens de oprichtingsvergadering. Vanuit de branchevereniging Producenten Gepleisterd Bouwen (bPGB) waren bestuursvoorzitter Peter Linders, de bestuursleden Gijs de Jong en Pieter van Doornen aanwezig, evenals Hans Geerken en Gerard van Rooden. Vanuit het borginstituut Stichting Garantiefonds Gevelsystemen (SGG) woonde Gerard Troost de vergadering bij. Anton van Kruistum, directeur van Bedrijfschap Afbouw zette zijn handtekening, evenals Harry Boeve als vertegenwoordiger van de verwerkende bedrijven LSGI/Noa.
Fotobijschrift: De leden van het Platform Gepleisterd Bouwen (Platform GB); zittend (v.l.n.r.) Hans Geerken (bPGB), Harry Boeve (NOA en LSGI, a.i. voorzitter van de commissie Promotie), Gerard van Rooden (branchevereniging bPGB); Staand (v.l.n.r.): Peter Linders (bPGB), Anton van Kruistum (Bedrijfschap Afbouw, bestuursvoorzitter en voorzitter van de commissie Lobby), Gerard Troost (SGG), Pieter van Doornen (bPGB), Gijs de Jong (bPGB, voorzitter van de commissie Techniek) (niet aanwezig: Rob Lenferink (LSGI))