Soesterdal is het eerste all-electric restaurant van Nederland

timer2 min
Soesterdal is het eerste all-electric restaurant van Nederland

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is het eerste all-electric restaurant van Nederland gerealiseerd: Café Restaurant Soesterdal. Windgesteldheid, zon-oriëntatie en materiaalkeuze waren bepalend in het realiseren van comfort en energiebesparing.

Foto boven: door Rob van Esch

Soesterdal staat op het terrein van een voormalige vliegbasis, omringd door ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden en gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum. VOCUS architecten maakte in opdracht van SEMS groep een duurzaam ontwerp voor het horecapaviljoen. De vorm en materiaalgebruik van het pand verwijzen naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden.

Duurzaamheid

Het paviljoen is zeer energiezuinig door isolerend triple glas in combinatie met een slim installatieconcept. Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt en door ‘droge verbindingen’ kunnen materialen eenvoudig hergebruikt worden. Daarmee voldoet het paviljoen aan het noodzakelijke streven naar meer circulariteit.

De duurzame ambitie is ook zichtbaar in de PV-panelen op het schuine dak. Deze leveren de stroom voor het allereerste all-electric restaurant in Nederland. Verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten wordt gerealiseerd zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De rest van het dak is voorzien van sedum vegetatie. De extra massa zorgt voor een goed binnenklimaat. Door gebruik te maken van slimme oplossingen op het gebied van energie, en klimaatbeheersing staat er een gebouw dat bijdraagt aan duurzaam beheer en gebruik van het natuurgebied.

Soesterdal is het eerste all-electric restaurant van NederlandFoto door Rob van Esch

Ontwerp

In het ontwerp is rekening gehouden met de loop van de zon. Het lessenaarsdak is hellend richting het zuiden met overstekken aan de zuid- en westzijde. De overstekken zorgen voor een aangenaam binnenklimaat door beschaduwing op het terras en zorgen voor beschutting voor de gasten. Hoge glazen puien zorgen voor voldoende daglichttoetreding en verbinden de binnenruimte met de omliggende terrassen en speeltuinen. De noordzijde is maximaal geopend richting het vliegveld met een glazen pui van twee verdiepingen hoog, wat een weids uitzicht over het natuurgebied creëert.  

Andere ruimtes in het paviljoen, zoals de multifunctionele ruimte op de extra verdieping en vanachter de bar, is het pand zo ingericht dat telkens een ruim uitzicht word gewaarborgd. De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout die naar binnen doorloopt. Aan de binnenkant zorgt het hout voor een warme sfeer en een goede akoestiek, terwijl de stalen constructie, het glas en stalen dak voor een industriële uitstraling zorgen.

Soesterdal is het eerste all-electric restaurant van NederlandFoto door Rob van Esch

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c41 c184 c225 c243
“Aangenomen Energiewet helpt einddatum aardgas vaststellen”

“Aangenomen Energiewet helpt einddatum ...

Het aannemen van de Energiewet is een feit. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk dat wijkbewoners en bedrijven zelf opgewekte duurzame energie uitwisselen. ...

Lees verder

c21 c26 c41 c125 c243
Stadhuis Eindhoven krijgt groen energiedak

Stadhuis Eindhoven krijgt groen energiedak

Het stadhuis van Eindhoven krijgt een dak van zonnepanelen (PV(t) panelen) met een dubbele functie. Naast elektriciteit (PV-deel) leveren ze ook warmte (thermisch ...

Lees verder

c21 c225 c243
Leren over gedragsverandering in de energietransitie 

Leren over gedragsverandering in de energietransitie 

De opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving (B.E.G.O.) voegde de modules ‘Weerstand wegnemen’ en ‘Gedragsverandering in de ...

Lees verder

c21 c225 c237 c243 c244
Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard

Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard

‘Het meest circulaire gemeentehuis’ wordt in Krimpenerwaard gebouwd. De gemeente krijgt hiermee één centrale locatie, die voorheen verdeeld ...

Lees verder

c21 c26 c184 c243
Succesvolle verduurzamingsvoorbeelden zetten aan tot actie

Succesvolle verduurzamingsvoorbeelden zetten ...

Door de dalende temperaturen merken we maar eens te meer hoe belangrijk het is om goede verwarming toe te passen in onze gebouwen, voor meer comfort. Dat dit ook ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
“Oplossingen voor verduurzamen binnen netcongestie zijn er al lang”

“Oplossingen voor verduurzamen binnen ...

Netcongestie: is dat een obstakel, of een kans? Dat laatste, als het aan Duurzaam Gebouwd ligt. We zoeken vooral naar oplossingen om de energietransitie nú ...

Lees verder

c21 c162 c225 c243
Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie
feb20

Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie

Netcongestie is een groeiend probleem in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat we in de maatschappelijke behoeften kunnen voorzien, zoals woningbouw en verduurzaming. ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243
'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

“Om netcongestie te voorkomen zien netbeheerders het warmtenet als beter alternatief voor de individuele warmtepomp. Warmtepompen zijn echter niet de veroorzakers ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243
Mijlpalen van een decennium De Groene Grachten

Mijlpalen van een decennium De Groene Grachten

We ontmoeten Suze Gehem, winnares van de ABN AMRO Duurzame 50 - 2023, op een zonovergoten dag in het kennisinstituut KIT te Amsterdam. Hier, bij de standplaats ...

Lees verder

c21 c185 c225 c237 c243
Ultieme duurzaamheid is beter benutten wat we nu al hebben 

Ultieme duurzaamheid is beter benutten wat we ...

Ze is al bijna een decennium Duurzaam Gebouwd-expert, deelt kennis tijdens rondetafelgesprekken én is een veelgevraagd spreker voor het podium. Ook laat ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Kijkje in de keuken bij verduurzaming industrie

Met de klimaatdoelstellingen en forse ambities voor verduurzaming van ons kikkerlandje in het achterhoofd, is kennisdeling onontbeerlijk. Dat houdt niet op bij ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up