Aanbevelingen DGBC voor verkiezingsprogramma's
In het kader van het opstellen van de partijprogramma’s van de politieke partijen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in september, heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) onlangs een brief gestuurd naar de programmamakers van de grootste politieke partijen.
Met de verkiezingen van september in het vooruitzicht brengt DGBC en haar achterban drie belangrijke aanbevelingen in het vizier van Nederlandse politici. Uitgangspunt is de focus op budget neutrale maatregelen, waarbij de markt meer ruimte krijgt door het opheffen van barrières en via fiscale middelen te versnellen.
De aanbevelingen zijn het resultaat van de op 14 mei georganiseerde zogenaamde Groene Kamer, waarin de bestaande partijprogramma's zijn doorgelicht door 25 participanten van de DGBC. Van de grote partijen is D66 de partij die in haar programma het meest aandacht besteedt aan duurzaamheid.
DGBC formuleert drie aandachtsgebieden: woonlasten toekomstbestendig maken door fiscale vergroening; pensioenrisico’s omlaag brengen door aanpak leegstand en meer ruimte creëren voor burgerinitiatieven en duurzame bouwactiviteiten.
Maak woonlasten toekomstbestendig door fiscale vergroening
Wanneer zullen de energiekosten voor een woning hoger zijn dan de rente of huurkosten? De verwachting is reeds binnen vier jaar. Het verduurzamen van de bestaande woningen moet in een versnelling komen. Door een integraal plan om fiscaal te stimuleren wordt de verduurzaming naar grotere schaal gebracht wat de verduurzaming sneller goedkoper zal maken. DGBC denkt bij fiscale vergroening o.a. aan een koppeling tussen het energielabel en de OZB, het belonen van duurzaamheid via de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait en het reduceren van kosten voor het verduurzamen, door de BTW voor duurzame oplossingen te differentiëren.
Breng pensioenrisico’s omlaag door aanpak leegstand
DGBC pleit voor een regierol van de overheid. Te denken valt aan een sloopregeling en tegelijk meer flexibiliteit in de bestemming, zodat transformatie eenvoudiger is. De motor achter veel projecten die slecht zullen renderen is het belang van gronduitgifte voor de begroting van gemeenten. DGBC pleit daarom voor toezicht op gronduitgifte op provinciaal niveau. Daarnaast moet de focus komen te liggen op het herontwikkelen van bestaand vastgoed en het combineren van nieuwbouw met duurzame sloop.
Creëer meer ruimte voor burgerinitiatieven en duurzame bouwactiviteit
Tenslotte roept DGBC op meer ruimte te geven aan burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid. Veel initiatieven van burgers om woningen te verduurzamen stranden door de complexiteit van de regelingen op het gebied van onder andere energie.
Lees hier de volledige brief.