Onderwaterbeton voor universiteit Amsterdam vormt primeur
- Duurzame Scholen
- Artikel
Een onderwaterbeton met 30 procent granulaat als grindvervanger wordt ingezet bij het project Nieuw Universiteitsgebouw in Amsterdam. Dit is een primeur in Nederland.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Beton Bewust keurmerkhouder Mebin ontwikkelde in opdracht van Bouwcombinatie Campusplein en in samenwerking met ABT het onderwaterbeton. Begin deze maand werd in 72 uur tijd ruim 6800 m3 van het unieke beton geleverd.
Opdrachtgever Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) vroeg naar deze ontwikkeling en streeft een BREEAM-NL Excellent certificaat na. Eerder besteedden we aandacht aan de nieuwbouw en de ambities van de Vrije Universiteit in het BREEAM-NL Magazine en het Duurzame Scholen Magazine.
Bijzondere eisen aan materiaal
De primeur wordt onderstreept door commercieel directeur Peter van den Brink, die de nadruk legt op bijzondere eisen aan het materiaal: het granulaat moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen.. Zijn organisatie rekende samen met ABT verschillende betonsamenstellingen door. Het onderwaterbeton was goed en er was geen extra water of cement nodig, zo bleek uit de proeven.
Het resultaat hiervan is dat met het bijmengen van 30 procent granulaat 25.000 kilo minder CO2 in de lucht is gekomen. In elke kubieke meter beton zit ruim 270 kilo betongranulaat.
Keurmerk Beton Bewust
Mebin voert het keurmerk Beton Bewust, dat geldt als een waarborg voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Beton Bewust streeft onder meer naar een lagere CO2-voetafdruk voor beton en het sluiten van de materiaalkringloop voor beton. Het hergebruik van granulaat telt ook mee voor de Breeam score van Het Nieuw Universiteitsgebouw. Meer informatie over het keurmerk: www.betonbewust.nl