Integrale aanpak woonlastenvraagstuk
“Tijd voor kennisdelen”, vinden de G32 en Energiesprong. Zij publiceren ‘Sturen op Woonlasten’, waarin ervaringen en lessen staan uit het woonlastenexperiment, dat draait om een integrale aanpak van het woonlastenvraagstuk.
De aanleiding voor de publicatie was voor Energiesprong en de G32 was de urgentie en complexiteit van het woonlastenvraagstuk. De uitkomst van het project is tweeledig. Er is ervaring opgedaan met integraal werken en knelpunten zijn aan de kaak gesteld en er zijn opschaalbare oplossingen ontwikkeld waardoor stijgende woonlasten geen (onoverkomelijk) probleem meer zijn.
Eigen woonlastenvraagstuk
Het woonlastenexperiment werd door vijf gemeenten gestart in de eerste helft van 2014, ieder met een eigen woonlastenvraagstuk. Vraagstukken als ‘Hoe verzamel je data over geldstromen?’ en ‘Met welke maatschappelijke partners kun je samenwerken om tot een gezamenlijke oplossing te komen?’ werden aan de kaak gesteld. De mogelijkheden van een meer integrale aanpak van het woonlastenvraagstuk zijn.
Analyse
De publicatie geeft, naast een mogelijke aanpak voor het vinden van een integrale oplossing voor de woonlastenproblematiek, een analyse van de vier thema’s armoede, water & afval, zorg en krimp. Dit zijn thema’s die onlosmakelijk verbonden zijn met de betaalbaarheid van wonen, die als urgent worden ervaren door gemeenten en waarvoor geldt dat de huidige woningvoorraad tekort schiet.
Proposities
Er komt een vervolg van het experiment, namelijk de ontwikkeling van renovatieproposities die woonlasten beheersbaar maken in de toekomst. De publicatie ‘Sturen op Woonlasten’ is gratis te downloaden via de website van Energiesprong.