De Meeuw Bouwsystemen nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs is De Meeuw Bouwsystemen toegetreden als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. De organisatie maakt in een interview duidelijk wat de inzet is op duurzaamheid.

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

De Meeuw Bouwsystemen is een toonaangevende Europese producent van flexibele huisvestingsoplossingen. Voor zowel urgente huisvesting voor korte termijn als projecten met een permanent karakter bieden we oplossingen met een optimale flexibiliteit.

Hierbij gaan we verder dan het gebouw alleen en voegen we als ‘turn-key service provider’ waarde toe. Van ontwerp, vergunningen, bouw en projectmanagement tot inrichting, verzekering, onderhoud en herontwikkeling.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

De bouwnijverheid heeft een enorme impact op het milieu. Zo neemt het, gerekend over de gehele levenscyclus van bouwwerken, ongeveer de helft van het energieverbruik en de CO2-uitstoot wereldwijd voor zijn rekening. Bovendien zorgt de sector voor onevenredig veel afval en transport. Weliswaar is bij modulaire bouw het afvalpercentage (door het industriële productieproces en hergebruik) het laagst in de sector, we maken als bedrijf nog steeds een deel uit van die bouwsector.

Daarom willen we maximaal bijdragen aan een werkelijk duurzaam gebouwde omgeving. Hierbij zetten we niet alleen in op milieu maar werken we dagelijks hard aan huisvestingsoplossingen met een positieve impact op de maatschappij en het milieu. Denk daarbij ook aan onze opdrachtgevers, de uiteindelijke gebruikers, onze (bouw)partners en medewerkers.

Dat begint met een intensieve samenwerking met onze partners en een efficiënt en veilig productieproces met minimaal afval. Voor onze klanten en gebruikers draait het daarbij om flexibele huisvestingsoplossingen met een hoog aanpasbaar vermogen. En een plezierige woon- of werkomgeving. Aan deze ‘fysieke oplossing’ koppelen we de dienstverlening die nodig is om de complete huisvestingsvraag in te vullen.

Een belangrijke pijler is verder dat we met het opnieuw inzetten van gebouwen op toenemende schaal daadwerkelijk een sluitende kringloop realiseren. Zo neemt de economische waarde van het gebouw op twee niveaus toe: langere levensduur en hogere restwaarde.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

We merken dat onze klanten zich vaak bezighouden met de vraag hoe ze hun huisvestingsvraag kunnen invullen voor vandaag én morgen. Door alle ontwikkelingen en vernieuwingen hebben we weinig zicht op hoe morgen eruitziet. Dat heeft een impact op de huisvestingsbehoefte. De levenscyclus van gebouwen voor een bepaalde functie of configuratie wordt korter. Dus hoe realiseer je een gebouw dat ruimte biedt aan vernieuwing en fluctuerende gebruikersaantallen?

Met aandacht voor comfort en duurzaamheid. We constateren een toenemende vraag naar flexibele en aanpasbare huisvestingsoplossingen. Naar gebouwen die wat betreft capaciteit en functionaliteit toekomstbestendig zijn, doordat ze zich kunnen voegen naar de actuele vraag.

Hierbij vragen onze klanten meer om inzicht in de mogelijkheden. Vanuit ons inzicht in het adaptieve vermogen van het gebouw bieden we diensten als ‘updating’ en ‘upgrading’. En dankzij onze modulaire bouwmethode kunnen we aan het einde van de gebruiksfase bouwdelen en materialen terugnemen, om deze vervolgens weer als volwaardige componenten in te zetten.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Dat komt het best tot uiting in het daadwerkelijk opnieuw inzetten van complete gebouwen. Een schoolvoorbeeld daarvan vinden we in Delft. De Technische Universiteit Delft nam een nieuw modulair gebouwd onderwijsgebouw in gebruik. Het pand, zo’n 5.000 m² groot, huisvest onder meer de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Eerder deed het gebouw echter dienst als kantoorgebouw en school in respectievelijk Eindhoven en Rotterdam.

TU Delft kocht het gebouw van InHolland in Rotterdam. Het werd gedemonteerd, verplaatst, opnieuw gebouwd en zorgvuldig gerenoveerd. Vervolgens is het als permanente huisvesting in dienst genomen, niet van nieuw te onderscheiden.

Het hele gebouw is nagenoeg hergebruikt. Lift, glazen binnenwanden, binnendeuren, betonnen vloeren, kolommen, dak, buitenwanden, kunststof kozijnen, verwarmingsinstallaties (exclusief de ketels) en windverbanden. Het was de eerste keer in Nederland dat een gebouw meerdere malen voor korte duur werd neergezet, om daarna een permanente bestemming te vinden. Over duurzaam bouwen gesproken!

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Modulair bouwen blijkt voor veel organisaties een slim en verantwoord antwoord op hun huisvestingsvraag. De Meeuw Oirschot geldt nog steeds als kartrekker in deze ontwikkeling. Om blijvend aan die klantvraag te voldoen moeten we dus blijven ontwikkelen. In een steeds sneller tempo. Creativiteit en co-creatie zijn van enorm belang. Samen innoveren dus.

Als kennisplatform verbindt Duurzaam Gebouwd mensen, ideeën en kennis aan elkaar. Gelijk denkenden met diverse specialiteiten, zodat ongewone connecties en frisse ideeën ontstaan. Als partner van Duurzaam Gebouwd worden we als organisatie uitgedaagd om anders te kijken naar alledaagse problemen en samen te werken aan nieuwe oplossingen: hoe kom je tot een werkelijk duurzame oplossing? Hoe kun je functies koppelen? De omgeving gezonder en veiliger maken? Hoe kunnen we kwaliteit, comfort, veiligheid en efficiency vergroten?

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

We gaan steeds meer naar een daadwerkelijk sluitende kringloop toe. Gebouwen verbruiken geen energie meer of wekken zelfs energie op. Daarbij zullen ook nieuwe bouwmethoden omarmt worden, die het gehele proces efficiënter en schoner maken…maar ook fijner en veiliger voor onze medewerkers. Dat is ook duurzaamheid.

We verwachten dat we daarom ook anders gaan bouwen. Waarbij bouwwerken eenzelfde DNA delen, maar hun uiteindelijke vorm laten bepalen door locatie, gebruik en tijd. Het kán niet meer zo zijn dat bij ieder bouwproject het wiel opnieuw wordt uitgevonden. We moeten leren, herhalen en verbeteren; precies dat ligt ten grondslag aan het modulaire bouwen.

Verder zien we een verschuiving van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. Voor de consument ontstaan al velen initiatieven waarbij mensen elkaar opzoeken en gebruik maken van elkaars middelen…of collectief een oplossing zoeken. Deze trend zien we ook ontstaan binnen de bouw, waarbij huisvesting  bijvoorbeeld voor een periode kan worden gehuurd.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
'Opname in NMD bevestigt toewijding aan duurzaamheid'

'Opname in NMD bevestigt toewijding aan duurzaamheid'

Categorie 1 producten van ABB zijn nu opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). De nadruk in deze eerste fase ligt op bekende installatiedozen van ABB zoals ...

Lees verder

c21 c40 c225
'Kies vroegtijdig voor duurzaamheid'

'Kies vroegtijdig voor duurzaamheid'

Op de Klimaattop GO 2024 vindt een gezamenlijke zoektocht plaats. Naar nieuw beleid en ambities om klimaatdoelstellingen in te vullen en naar partijen die uit de ...

Lees verder

c21 c185 c225 c279
Circulariteit stimuleren in de bouw

Circulariteit stimuleren in de bouw

Door materialen en producten te registreren, krijgen ze een identiteit en wordt hun waarde inzichtelijk. Daarmee wordt het onder andere eenvoudiger om te voldoen ...

Lees verder

c21 c225 c265
Innovatie stimuleren voor Net Zero

Innovatie stimuleren voor Net Zero

Nul uitstoot vóór 2050: dát is de ambitie die Dura Vermeer voor ogen heeft en waar hard aan wordt gewerkt. Deze visie vraagt om actie, niet ...

Lees verder

c21 c225
“We verrassen onze opdrachtgevers altijd”

“We verrassen onze opdrachtgevers altijd”

Een groene gevel zorgt voor de integratie van een gebouw in een natuurlijke omgeving en voor een natuurlijke aanblik. Om dat te bereiken dient een architect wel ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
“Oplossingen voor verduurzamen binnen netcongestie zijn er al lang”

“Oplossingen voor verduurzamen binnen ...

Netcongestie: is dat een obstakel, of een kans? Dat laatste, als het aan Duurzaam Gebouwd ligt. We zoeken vooral naar oplossingen om de energietransitie nú ...

Lees verder

c21 c35 c162 c225
Ontdek de toekomst van duurzame innovaties 
mrt20

Ontdek de toekomst van duurzame innovaties 

Extern evenement Ontdek de toekomst van duurzame innovaties voor de gebouwde omgeving tijdens de CFP Innovatiedag! Kom op 20 maart langs bij CFP Green Buildings voor een inspirerende ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht en actie

CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht ...

Het inzichtelijk maken van CO2-uitstoot is complex, maar essentieel voor organisaties om te voldoen aan wet- en regelgeving én aan een duurzame toekomst ...

Lees verder

c21 c185 c225
Slimmer bouwen met minder materiaal

Slimmer bouwen met minder materiaal

Het rondetafelgesprek ‘Slimmer bouwen met minder materiaal’ richtte zich op het verminderen van materiaalgebruik en de integratie van duurzaamheid en ...

Lees verder

c21 c162 c225 c243
Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie
feb20

Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie

Netcongestie is een groeiend probleem in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat we in de maatschappelijke behoeften kunnen voorzien, zoals woningbouw en verduurzaming. ...

Lees verder

c21 c35 c162 c225
Banden versterken tijdens Green Buildings Regatta 
sep05

Banden versterken tijdens Green Buildings Regatta 

Extern evenement Dit belooft een bijzondere editie te worden: de 20e editie van de Green Buildings Regatta! Deze zeilrace is een mooie kans om de banden met klanten of collega’s ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c185 c225
Versnelling naar volledige circulariteit

Versnelling naar volledige circulariteit

De bouwsector blijft sterk afhankelijk van primaire, niet-hernieuwbare materialen. Dat zorgty voor hoge materiaalgebonden emissies, zoals beschreven in Op weg naar ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up