Golden Green Award
27 mei wordt de 'Building Business Golden Green Award' uitgereikt, een landelijke prijs voor duurzaam bouwen. Hier alvast de genomineerden op een rij.
Brede School De Matrix
Architectenbureau Marlies Rohmer
Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling
Brede School De Matrix vormt een herkenbaar baken in de nieuwe wijk De Marslanden in Hardenberg, een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een gebouw waar mensen trots op zijn zal de tand des tijds doorstaan. Een stedenbouwkundige identiteit in de zee van eengezinshuizen met weinig publieke gebouwen.
Dobbelmanterrein
Architectenbureau Marlies Rohmer
Duurzame gebiedsontwikkeling (binnen/buitenstedelijk)
Het terrein van de vroegere wasmiddelenfabriek Dobbelman ligt in de wijk Bottendaal in Nijmegen, in de luwte van het stadscentrum. Het masterplan voor de herontwikkeling van dit gebied is verwant aan de oorspronkelijke opzet van het fabrieksterrein, en heeft een programma dat een vermenging van cult.
Entre Deux, Maastricht
Multi Vastgoed bv
Duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling
‘Versterking van een duurzame verbinding tussen twee pleinen’. In het centrum van Maastricht was het oude Entre Deux een dissonant. Bedoeld als warenhuis, vestigde zich hier het Bonnefantenmuseum met op de begane grond een slecht werkende winkelpassage. Bij vertrek van het museum ontstond een.
Gerbrandylaan Middelburg
Woonzorg Nederland
Duurzame woning(her)ontwikkeling
Duurzaamheid heeft vele dimensies. Met de combinatie van een flexibel casco systeem en eco-prefab zijn aan de Gerbrandylaan in Middelburg 56 levensloopbestendige woningen opgeleverd. Door gebruik van warmte- en koude opslag, zonnecollectoren en slim materiaalgebruik is een EPC van 0,56 gerealiseerd.
High Tech Campus Eindhoven
High Tech Campus Eindhoven
Duurzame gebiedsontwikkeling (binnen/buitenstedelijk)
High Tech Campus Eindhoven is een duurzame en ecologisch intelligente werkomgeving. Het initiatief van Philips heeft het voormalige Natlab-terrein getransformeerd in een landschap dat onderdeel is van de stad.
Hoofdkantoor Rabobank Westland, De Lier
Techniplan Adviseurs bv
Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling
Het Rabobank gebouw verbruikt 35% minder energie dan een vergelijkbaar kantoor van deze tijd. Het gebouw heeft geen gasaansluiting, maar ook de elektrische aansluiting is kleiner dan gebruikelijk. Dit is te danken aan een aantal opvallende innovaties.
Kraanspoor
ING Real Estate
Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling
Samensmelting van industriële erfenis en eigentijdse architectuur. Kraanspoor is een van de belangrijkste beeldmerken van de NDSM-werf.
Lewenborg: Duurzaam door eenvoud met omvang
Lefier StadGroningen
Duurzame woning(her)ontwikkeling
In de Groningse wijk Lewenborg renoveert wooncorporatie Lefier bijna 400 woningen. De beeldbepalende woningen zijn rond 1972 gebouwd en hebben daardoor nog weinig duurzame maatregelen.
Oosterdokseiland
Gemeente Amsterdam
Duurzame gebiedsontwikkeling (binnen/buitenstedelijk)
Op het Oosterdokseiland in Amsterdam wordt een bijzondere mix van grootstedelijke en publieke functies gerealiseerd. Achter het Centraal Station verrijzen tot 2011 o.a. een hotel- en congrescentrum, bibliotheek, conservatorium, winkels, 80.000 m² kantoorruimte, horecagelegenheden en ruim 300 appartementen.
Oosterdokseiland (ODE)
MAB Development
Duurzame gebiedsontwikkeling (binnen/buitenstedelijk)
Op het Oosterdokseiland in het hart van Amsterdam, verrijst een nieuw stuk binnenstad. Een gebied met hoogwaardige en moderne architectuur, dat uitzicht biedt over de historische binnenstad en het IJ.
Parkkwartier
Gemeente Rotterdam
Duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling
Het project Parkkwartier maakt deel uit van het nieuwe Katendrecht waar haven en industrie deels plaats maken voor een aantrekkelijk stedelijk gebied waar het rustig wonen is. Op de plek van het Parkkwartier hebben havenloodsen plaats gemaakt voor een aantrekkelijk en divers woonmilieu en een park.
Q-woning IJburg
MIII architecten
Duurzame woning(her)ontwikkeling
Deze Q-woning op de hoek Edward Massey-/James Bradleystraat is doosvormig qua volume volgens de maximaal toegestane bouwenvelop, maar de dakranden lopen aan alle zijden diagonaalsgewijs schuin op naar de hoeken met de grootste sparingen; het achtergelegen stalen terrashek op het dak vormt daarmee een contra-effect en benadrukt het subtiele lijnenspel. En dat wordt nog versterkt door de ongemeen strakke verticale open gevelbekleding van naturel behandeld Braziliaans hardhout (FSC), de verdekte kozijnen en de terugliggende entree en harmonicapui op twee hoeken.
Minister Jacqueline Cramer van Milieu maakt de prijswinnaar op 27 mei bekend.
Foto 1: Dobbelmanterrein
Foto 2: Kraanspoor
Foto 3: Parkkwartier
Foto 4: High Tech Campus Eindhoven
Foto 5: Oosterdokseiland
Foto 6: Lewenborg