Proef zonnecentrale van start
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
In Eerbeek is een voormalige stortplaats afgedicht met zonnefolie. Door deze folie aan te sluiten op het stroomnet kan duurzame energie worden opgewekt.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Deze proef start vrijdag 24 juni, als Jaap Ypma van Brummen Energie en Walter Hulshof van Industriewater Eerbeek – die aan de wieg van dit project stonden – symbolisch de folie ‘aansluiten’ zodat de proefstrook folie energie kan leveren.
Voor deze proef is een deel van de stortplaats ter grootte van 4.000 m2 geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag van een materiaal dat de zonnefolie draagt. De folie heeft een opwekvermogen van 5 kWp. Deze proef, die 2 jaar duurt, moet aantonen dat een volledig zonnepark economisch, juridisch en technisch haalbaar is.
Zo'n 1.400 huishoudens van stroom voorzien
Als het een succes is, dan wordt het grootste deel van de stortplaats afgedicht met zonnefolie. De opgewekte energie kan jaarlijks naar verwachting 1.200 tot 1.400 huishoudens van stroom voorzien. Dit betekent een CO2-reductie van 2.800 tot 3.600 ton. Daarnaast kunnen inwoners en ondernemers uit de gemeente Brummen dan participeren.
De coöperatieve Solar Green Point de Veluwe Eerbeek is de eigenaar van de stortplaats. Haar doel is dat het stroomverbruik in de gemeente Brummen in 2030 volledig duurzaam en zelfvoorzienend is. Stort Doonweg, de gemeente Brummen, Grondbank Nederland en Hyet Solar (ontwikkelaar van de zonnefolie) werken aan dit project mee. De Provincie Gelderland, GreenTechAlliances en Genap faciliteren dit.
Film bovenaan: de sanering van voormalige vuilstortplaats in Eerbeek.