Mijn als groene energiebron
De gemeente Heerlen is in Europeees verband al enige jaren bezig met het mijnwaterproject. Hierin wordt het water uit de mijn gebruikt voor het verwarmen en koelen van huizen en kantoren.
1 oktober is in Heerlerheide de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld geopend. Deze voorziet 350 woningen, enkele winkels en een bibliotheek van van vloerverwarming en -koeling.
Het is geen gewoon energieproject benadrukt de Heerlense wethouder Riet de Wit . "Het geeft de oude mijnstad nieuw elan. Veel bewoners, met name oud-mijnwerkers, zijn trots dat de mijnen weer een functie krijgen. De oude mijngangen gaan weer energie leveren. Eerst was dat vervuilende steenkool, nu schone, duurzame energie."
Aanleg
Voor de aanleg van het mijnwatersysteem heeft de gemeente vijf boringen verricht naar mijngangen op verschillende dieptes tussen ongeveer 250 en 700 meter. Een leidingenstelsel brengt het mijnwater naar de centrale, daarna wordt het weer teruggestort in een van de putten. De energiecentrale gaat, eerst op basis van proef, warmte en koeling door middel van mijnwater leveren aan het nieuwbouwcomplex Gen Coel van Weller Heerlen.
Verwarmen
De oude mijngangen in Zuid-Limburg staan vol water. Hoe dieper je komt, hoe warmer het water. Mijnwater van een diepte van 700 meter is 25 tot 28 graden. In de energiecentrale – een installatie van buizen en warmtewisselaars – wordt warmte aan het mijnwater onttrokken.
Koelen
Mijnwater op 250 meter diepte is 15 tot 17 graden. Dat kan ’s zomers worden gebruikt voor de koeling van gebouwen. Onder meer pensioenfonds ABP en het Centraal Bureau voor de Statistiek overwegen hun kantoren in Heerlen te koelen met mijnwater.
De eerste mijnwater-energiecentrale ter wereld is eigendom van woningstichting Weller.