Consument meekrijgen bij verduurzamen bestaande woningbouw
Initiatieven en kansen bij het verduurzamen van bestaande woningbouw stonden centraal bij De Groene Kamer in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Onder andere D66-kamerlid Stientje van Veldhoven en Paulus Jansen, wethouder van Utrecht kwamen aan het woord in de door Dutch Green Building Council georganiseerde bijeenkomst.
Als succesvolle en actuele initiatieven noemt Meindert Smallenbroek, Ministerie van BZK, de subsidie voor de sociale huursector, het convenant in de huursector om label B-woningen te realiseren in 2020 draagt bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad. Initiatieven als de Stroomversnelling en Energiesprong zijn tevens kansrijk.
Francesco Franchimon, verantwoordelijk voor duurzame energie bij BAM noemt enerzijds succesinitiatieven en anderzijds drempels. “We hebben de gemeente geadviseerd bij het verduurzamen en hebben bij een project in Amersfoort, waar bestaande woningen energieneutraal worden gemaakt. De consument stond centraal en dat vraagt om consumentencommunicatie waarbij het doel is dat de consument instemt met de renovatie.”
Uitdagingen
Uitdagingen zijn er ook volgens Franchimon: “Zo levert het verkrijgen van een omgevingsvergunning vertraging op en is het salderen van energie nog onzeker – netbeheerders mogen dit niet – en zijn er ook nog een hoop vraagtekens bij de energieprestatievergoeding.” De overheid kan een rol spelen in het weghalen van deze belemmeringen. Paulus Jansen, wethouder Utrecht: “De wet- en regelgeving is verre van effectief. Subsidies zijn een stuk minder aantrekkelijk en zijn vooral bedoeld om de voorhoede te stimuleren.”
Verbeterslag
Ook zit er nog een verbeterslag in het beter afstemmen van projecten en verduurzamingsmaatregelen, vindt Anton van der Vlist, bestuursvoorzitter van Corporatie Energie Beheer. “Verschillende woningcorporaties hebben verduurzamingsprojecten en deze zijn niet goed op elkaar afgestemd. Corporatie Energie Beheer zet zich in om projecten op elkaar af te stemmen.”