Michiel Haas

Michiel Haas

Op zoek naar de meest groene persoon in Nederland interviewt de redactie prominente Nederlanders om vervolgens aan u over te laten wie de Groenste Nederlander is. Dit keer Michiel Haas van NIBE. Een gesprek over duurzame materialen, Cradle to Cradle en het oprichten van een Nederlandse Materialen Database.

Michiel Haas is eigenaar van het NIBE. Dit onderzoeks- en adviesbureau heeft al bijna twintig jaar ervaring op het gebied van milieu en gezondheid in de gebouwde omgeving. Sinds kort is Haas parttime Professor Materials & Sustainability bij de faculteit Civiele Techniek aan de TU-Delft.

Wat is nou een materiaal dat op het eerste oog heel duurzaam lijkt, maar het vervolgens totaal niet is.
“Koper vind ik daar een mooi voorbeeld van. Architecten zijn helemaal weg van koper. Die vinden het een prachtig materiaal, een mooie dakbedekking. Je denkt: ‘Het gaat honderden jaren mee, dus is het heel duurzaam.’ Maar als je vervolgens bedenkt dat uit een ton kopererts slechts een paar kilo koper komt. Het is een ongelooflijk vervuilend proces om koper uit de erts te krijgen. Er wordt echt een stuk wereld voor vervuild. Met die wetenschap ga je er natuurlijk anders naar kijken. Dan zie je geen mooi groen dak meer.”

Geldt dat ook voor een materiaal als titanium?
“Metalen zijn wat moeizaam qua duurzaamheid. Koper is een probleem en zink is moeizaam. Dan heb ik het niet eens over het uitlogen van het materiaal. Als je het over de dakgoten hebt zoals we die traditioneel kennen dan zijn er niet zo heel veel alternatieven. Een getimmerde dakgoot is met zink bekleed, je kunt dat dan bekleden met bitumen of EPDM maar dat ziet er eigenlijk niet uit.” Lacht… “Het oog wil ook wat. Je blijft uiteindelijk aardig in de buurt van het zink zitten.” Maar een mastgoot kan heel goed in gecoat staal en dat is veel minder milieuebelastend.

Materialen en Cradle to Cradle een match made in heaven?

“Cradle to Cradle is een erg hippe term. Ik denk dat we daar nog niets mee kunnen in Nederland. EPEA is heel goed bezig om die chemie, die overal in de bouw is doorgedrongen, om die eruit te werken. Producten worden daardoor ook recyclebaar en weer gezond. Ze zijn nu door allerlei chemische processen zodanig bewerkt dat ze niet meer te storten zijn of composteerbaar of herbruikbaar zijn. Het is een goed proces en EPEA moet er vooral mee verder gaan.”

Haas meent dat het een illusie is om te denken dat je een gebouw Cradle to Cradle kunt maken. “Je kunt aspecten daarvan meenemen en het is heel interessant om die aspecten mee te nemen en het is ook heel populair om mee te nemen. Maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het oude wijn in nieuwe zakken is. Een bijkomend probleem is dat er in de bouw misschien wel duizend producten of meer zijn die je in een project kunt gebruiken. Als je die allemaal gecertificeerd wilt hebben dan loop je tegen problemen op. Dat moet je niet door EPEA alleen laten doen, want dan kom je niet voor het einde van de levensduur van de heer Braungart tot een compleet huis.”

Is de industrie momenteel bezig met het verduurzamen van materialen of valt dat tegen?
“De betonindustrie is zich er van bewust dat ze een van de grootste CO2-vervuilers ter wereld zijn. Dat doet hun imago geen goed natuurlijk, ze zijn heel hard bezig om oplossingen te vinden. Er zijn ook inmiddels cementsoorten die een enorm veel lagere CO2-uitstoot hebben. Aan de andere kant van het spectrum staat de biomimicrie. Dat staat nog in de kinderschoenen. Daar is een enorme ontwikkeling gaande. In de nabij toekomst krijgen we heel veel materialen beschikbaar vanuit de natuur, de landbouw. We kunnen dan denken aan allerlei soorten plastics die grote potenties hebben.”

Er zijn diverse materialendatabases en rekenmodellen voor duurzaamheid in omloop zoals GreenCalc en GPR Gebouw. Haas is vanuit NIBE een van de initiatiefnemers om de milieuscores van deze instrumenten te harmoniseren en zo een gezamenlijke Nationale Database voor materialen te bewerkstelligen. Hoe gaat het daarmee?
“Goed. Dit gaat in samenwerking met TNO, VROM, IVAM, WE Adviseurs, Rijkswaterstaat. Het zijn allemaal bedrijven die ergens een instrument hebben en een database. We zijn nu bezig om die producten te harmoniseren en te zorgen dat ze gelijke resultaten geven. Naar verwachting is de Nationale Database binnen twee jaar operationeel en voor alle instrumenten te gebruiken.”

Een primeur is dat de Britse BRE geïnteresseerd is om de GreenCalc rekenwijzer voor de materialen in het rekenprogramma BREEAM terecht te laten komen. Doen we het zo goed in Nederland?
“We liggen in Nederland voor op de rest van de wereld als het gaat om materiaalgegevens. Met GreenCalc zijn we in 1997 al beginnen, we zitten al twaalf jaar in de markt. In Nederland rekenen we al jaren met Levens Cyclus Analyse (LCA), in BREEAM gaat het nog op basis van lijstjes en vinkjes. Dat is niet compleet waterdicht. BRE wil wel dat het systeem op Europees niveau functioneel wordt, dat iedereen op dezelfde manier gaat werken. Daar zijn ze momenteel mee bezig om dit uit te zoeken. Het kan zijn dat als we een beetje goed lobbyen dat we vanuit Nederland het Europese basissysteem vanuit GreenCalc kunnen leveren.”

Meer informatie: www.nibe.org

Tekst: Gerard Vos

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reacties

Wat mij betreft is Michiel Haas de meest groene persoon in Nederland. Hij denkt zowel kwantitatief als kwalitatief. Zijn fundamenteel denkwerk komt nu goed van pas bij energieneutraal bouwen en integraal duurzame gebiedsontwikkeling. Een echte pionier die veel heeft weten te bereiken.

Michiel Haas is voor SVE Expositie de groenste persoon in Nederland. Een persoon met visie,lef,menselijkheid en daadkracht.Van dit laatste is het meest duurzame kantoor van Nederland,dat het Nibe in 2010 betrekt, een bewijs.

Michiel Haas is al erg lang de groenste Nederlander, en bewijst dat opnieuw met met de bouw van het duurzaamste kantoor van Nederland, dat behalve compleet groen ook in esthetisch opzicht van hoge kwaliteit is.

De groenste Nederlander? Beetje onzinnig, zo'n verkiezing. Maar Michiel is zeker een zeer groene Nederlander. Geen fundamentalist, wel gedreven. Geen ideoloog, wel genuanceerd denker en stimulerend doener.

Wat mij betreft IS Michiel de groenste man van Nederland. Met zijn enorme daadkracht, vasthoudend heid, visies en passie voor duurzaam bouwen bereikt hij ontzettend veel. Voor mij en vele anderen is hij een bron van inspiratie.

Prof.dr.ir. M. Haas is een autoriteit op het gebied van duurzaam en gezond bouwen. Iemand die de duurzame boodschap al jaren verkondigt en mensen in beweging krijgt om anders te gaan denken. Dit doet hij op basis van feiten, pragmatisch inzicht en een overtuigende rustige menselijke benaderingswijze. Een inspirator die we hard nodig hebben om onze gebouwde omgeving fundamenteel te veranderen.

Michiel is voor mij in ieder geval de groenste Nederlander, omdat hij op ingetogen wijze, in zeer gewogen bewoordingen, aan een ieder duidelijk weet te maken hoe simpel groen zijn eigenlijk is. De Watertoren in Bussum is daar een meer dan uitstekend voorbeeld van.

Volgens mij is Michiel Haas, niet alleen de groenste maar ook integer en heeft hij door jarenlange noeste arbeid de juiste wetenschappelijke doorbraak geleverd die nodig is om in praktijk te rekenen aan 'groen'.

Michiel Haas heeft de kwaliteit de kwalitatieve milieuaspecten te koppen aan meetbare grootheden. Als je toch iemand moet nomineren dan is de keuze voor Michiel wel erg terecht. Vooral ook voor de consistente manier om reeds meer dan 20 jaar vol te houden. Ook in de tijd dat milieubewustheid niet op de agenda stond.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up