Stedenbouw als sleutel naar een duurzame samenleving
Duurzaam gebouwd Nederland is zo langzamerhand toe aan een strategie op het schaalniveau van de stad en de stedelijke infrastructuur. Alle energiezuinige, passieve, duurzame, bio-ecologische en cradle-to-cradle ontworpen en gebouwde woningen ten spijt, het blijft behelpen. Maar, er is hoop en er is nog genoeg te doen.
De fossiele energie die wij besparen met al die warmtepompen, warmte- en koudeopslag en zonnecollectoren valt in het niet bij de energievraag van de nog grotere huishoudelijke apparaten die wij aanschaffen, de extra autokilometers naar het tweede huis in Frankrijk en die vliegreis naar dat congres in een mooi en ver buitenland.
We moeten de aandacht verschuiven van energiezuinige woningen naar energieproducerende woonwijken, om maar een voorbeeldje te noemen. Met actieve zonne-energie en hier en daar een windmolen kunnen we een heel eind komen. Daar hebben we echt geen zoveelste kolencentrale in Delfzijl voor nodig.
Het vraagt om een revolutionaire benadering van de stedelijke energie-infrastructuur en om een frisse kijk op duurzame gebiedsontwikkeling. Gebiedsontwikkeling die er echt toe doet en ons op weg helpt naar een meer duurzame samenleving.
Boek
De gezamenlijke werkgroep duurzame stedelijke ontwikkeling van de beroepsverenigingen BNSP (Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen) en de NVTL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) levert deze zomer de tweede herziene druk op van het succesvolle boek “Duurzame Stedenbouw, perspectieven en voorbeelden”.
Dit boek beschrijft aan de hand van een actueel essay, een onlangs georganiseerde discussie met kopstukken uit verschillende vakgebieden en zes in Nederland gerealiseerde voorbeelden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzame stedenbouw en duurzame gebiedsontwikkeling.
Het boek wordt in twee talen gedrukt, in het Nederlands en het Engels. De eerste druk is met name in het buitenland goed verkocht. Ik wil de tweede druk van het boek van mijn werkgroep in oktober graag presenteren op het 45e ISOCARP congres in Porto. Dit congres heeft dit jaar 'Low Carbon Cities' als thema. (zie: www.isocarp.org)
CO2-neutraal congres
Gelukkig streeft het 45e ISOCARP congres 'Low Carbon Cities' er naar om via climatecare zelf ook CO2-neutraal te zijn, nu kon ik met een schoon geweten ingaan op de eervolle uitnodiging om als een van de vijf Workshop Rapporteurs en als lid van het Congress Team het congres mede voor te bereiden.
Als rapporteur heb ik de taak om samen met de andere rapporteurs eerst alle samenvattingen en daarna alle papers te lezen en te beoordelen. Ik heb hier erg veel zin in, ik ben namelijk erg benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van CO2-neutraal en klimaatvriendelijke stedelijke ontwikkeling. De deadline voor het insturen van een samenvatting is 30 april aanstaande, dus dames en heren wetenschappers, ik zie uw bijdragen met veel belangstelling tegemoet !
Martin Dubbeling, stedenbouwkundige bij SAB Strategie & Ontwerp.