Lancering tool De Gezonde Stad
Het ingenieurs- en adviesbureau Movares gebruikte het evenement Future Green City om zijn nieuwe tool te lanceren: De Gezonde Stad.
Volgens stedenbouwkundige Nicole van der Waart biedt deze tool steden hulp om hun gebouwde omgeving ook leefbaar te houden. “Steeds meer mensen trekken naar de steden toe. Dit gaat echter ten koste van de gezondheid, want volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de gemiddelde levensverwachting in steden lager en neemt het aantal (chronische) zieken toe.”
De tool De Gezonde Stad kan steden hulp bieden bij een gezonde inrichting, geeft ze aan. “Hierbij zijn 3 aspecten van belang: een gezonde omgeving, een gezonde levensstijl en welbevinden.” Volgens haar ligt de voornaamste oplossing in het groen. “Voeg natuur toe aan de stad op allerlei manieren. Zo beschikt de spoorwegoverkapping bij NS-station Barendrecht over een dakpark en ligt er een sportveld op het dak van de Amsterdamse studentencampus Amstelhome.”
Groene gordel om Amsterdam
In het toevoegen van beplanting ligt ook de kern van het idee van het project ‘De Stelling 2.0’. “We willen een groene gordel maken door de 46 forten van de Stelling van Amsterdam om dit op een groene manier met elkaar te verbinden”, legt initiator Ton van Oostwaard uit. “Hiervoor gebruiken we planten, zogeheten green junkies, die speciaal zijn gekweekt om fijnstof uit de lucht halen.”
Volgens hem krijgt deze stelling dan wederom verdediging als doel. “Met deze groene klimaatgordel van 135 kilometer over dijken en wegen willen we het klimaat verdedigen. Ons streven is dat dit een geïntegreerd geheel vormt met de Floriade, die in 2022 in Almere plaatsvindt.”
Stimuleren met duurzaamheidskring
Daarnaast vertelde Stefan Romijn over de stichting Stimular, die in 1990 is opgericht door bedrijven en overheden. “De eerste 10 jaar was deze stichting vooral bedoeld om het mkb te stimuleren op het gebied van afval- en emissiepreventie, energiebesparing en milieuzorg. Sinds 2000 hebben we ons werkterrein uitgebreid naar Duurzaam Ondernemen.”
Samen met de gemeente Spijkenisse en Stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Spijkenisse heeft deze stichting een duurzaamheidskring opgericht, waarin ondernemers bij elkaar komen om kennis en ervaringen uit te wisselen. “Dit heeft inmiddels geleid tot een gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast bieden we onder meer ook de Milieubarometer aan, die de milieuprestaties, inclusief CO2-footprint,van bedrijven en organisaties zichtbaar maakt. Dit instrument toont de prioriteiten van bedrijven”, aldus Romij.
Sociale impact zichtbaar en meetbaar
Behalve gezondheid en milieu kwam ook sociale duurzaamheid aan de orde. Samen met Rockwool, Velux, Danfoss, Colt, Grundfos en Ionair heeft Nieman Groep de tool AQSI (Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings) ontwikkeld. Hiermee kan op de sociale impact op bijvoorbeeld scholen zichtbaar en meetbaar worden gemaakt, zodat mensen zich in een gebouw prettig voelen en daardoor beter kunnen functioneren. Deze tool bestaat uit de onderdelen ‘Veiligheid’, ‘Gezondheid en comfort’, ‘Onderhoud’, ‘Aanpasbaarheid’, ‘Toegankelijkheid’ en ‘Impact op omgeving’.
Tijdens het evenement Future Green City stond de leefbare stad centraal. Het vond plaats van 24 tot en met 26 november in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.