DG-experts doceren workshop duurzaam ontwerpen
Duurzaam Gebouwd-experts Michiel Haas en Pim Peters zijn de twee docenten voor de workshop Duurzaam Constructief Ontwerpen, die op 4 december plaatsvindt.
De organisatie van de workshop is in handen van de BNA-academie, in samenwerking met SustCon. “Het ontwerpen met zo min mogelijk belasting voor het milieu staat nog in de kinderschoenen. Ik wil architecten helpen bij het bewust toepassen van materiaal”, schetst Peters de kaders van de workshop.
Er is volgens hem veel te winnen in de constructie, wanneer we kijken naar de invloed van materialen op de verduurzaming van de gebouwde omgeving. “Juist bij het maken van ontwerpkeuzes moet je kennis hebben van de milieubelasting van materialen. Wil je echt wat over duurzaamheid kunnen zeggen, dan moet je die tools kennen en gebruiken én de bouwpartners daarin mee kunnen nemen.”
Inzicht in duurzame materialen
Een onderzoek van de TU Delft duidt dat het meest duurzame constructiemateriaal voor hoogbouw niet staal, maar beton is. Toch hangt de precieze milieubelasting altijd samen met het type project. Het inzicht in het soort materiaal dat het meest kansrijk is per project, is van groot belang. “In de workshop geven we handreikingen om met beschikbare tools dit inzicht te verkrijgen.”
Het aanmelden voor de workshop op 4 december verloopt via de officiële website van BNA.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Hoe duurzaam beton is hangt af van de samenstelling. Daar is inderdaad nog veel te winnen. Gebruik je nog portland cement of juist een van de vele alternatieven zoals hoogovenas? Wordt eerder gebruikt zand en grind toegepast waardoor minder cement nodig is? Daarnaast geldt bij staal - net als aluminium - juist de vraag waar het wordt gemaakt om de milieu belasting te bepalen. De herkomst van de gebruikte energie is daar immers heel bepalend.