'Een gezond werkklimaat betaalt zichzelf terug'
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Daglicht, temperatuur, akoestiek en veiligheid van mensen waren centrale onderwerpen bij Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Textielservicebedrijf Moderna toonde als gastheer voorbeelden van duurzame maatregelen die leiden tot een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.
De showroom van het in één jaar neergezette en gloednieuwe pand in Hardenberg was het podium voor drie experts op het gebied van gezondheid in gebouwen. “Een uitermate geschikte locatie voor dit onderwerp”, trapte Unica-topman en moderator Laurens de Lange af. “Vandaag staan gezonde gebouwen in de schijnwerpers. We gaan ondervinden wat de winst is van een goed binnenklimaat.”
Een ruime hoeveelheid daglicht en een gezonde temperatuur zijn kenmerken van een gezond gebouw, evenals een kwaliteitsinterieur en minimale geluidsoverlast. “Steeds meer elementen als fijnstof bedreigen ons. Een gezond gebouw houdt vervelende stoffen buiten en zorgt ervoor dat medewerkers zich ieder seizoen goed voelen”, definieerde De Lange.
De focus op mens en gezondheid was voor Moderna leidend bij de verduurzaming van haar pand, een noodgedwongen nieuwbouw. In 2013 verwoestte een grote brand het vorige pand , waardoor de eigenaren Roel Stad, Gert Stroeve en Herman Olsman nieuwbouw startten. Centraal bij het ontwerp stond niet alleen de mens, maar ook bouwsnelheid.
Prettig klimaat zonder grote kasten
“Het pand moest binnen een jaar klaar zijn”, blikte Colt International commercieel directeur Kor Foekens terug. Zijn organisatie werd nauw betrokken bij het project om een optimaal binnenklimaat te realiseren. Voorafgaand aan de bouw was de wens om een prettig werkklimaat te krijgen, zonder grote klimaatkasten op het dak en luchtslangen die het zicht ontnemen.
“Daarom hebben we gekozen voor een systeem dat hoge prestaties levert en ook op esthetisch gebied aantrekkelijk is. Samen met de installateur Morrenhof & Jansen hebben we de klimaatinstallatie in de wasserij gerealiseerd, lichtte Foekens toe. De toepassing van adiabatische koeling is zeer energiezuinig en paste binnen de BREEAM-NL ambities die Moderna zich had gesteld. Niet alleen de installaties dragen bij aan een duurzaam pand. Zo werkt de wasserij zonder stoom vanwege energiebesparing en wekken 800 pv-panelen op het dak duurzame energie op. Daarnaast is het hergebruik van warmte in de verschillende water- en energiestromen ver doorgevoerd.
Lichaams- en etensgeuren neutraliseren
“Dit alles zorgt voor een duurzame inzetbaarheid van mensen en een efficiënter gebruik van productiemiddelen. Om het klimaat nóg verder te optimaliseren kun je tevens ionisatie toepassen, een techniek waarmee je onder andere lichaams- en etensgeuren kunt neutraliseren bij de bron”, vertelt Foekens over deze in Nederland nog weinig toegepaste innovatie.
Bewezen impact van daglicht
Niet alleen het binnenklimaat heeft een aantoonbare link met gezondheid, hoge arbeidsproductiviteit en weinig zieken. Ook daglicht heeft een bewezen impact, waardoor Moderna ook op dit vlak heeft geïnvesteerd voor de toekomst. “Daardoor is het logisch om hier geld in te stoppen”, zegt Hak4t Groep-directeur Marc Hakvoort. “Dit terwijl daglicht vroeger voor veel eindgebruikers de sluitpost op de begroting was.”
Na de presentaties konden deelnemers genieten van een rondleiding
De kanteling naar duurzamere lichtbronnen ziet hij onder andere bij zorginstellingen. “Daar is licht een verdienmodel. Het is aangetoond dat mensen met een verstandelijke beperking rustiger worden van goed licht”, vertelt Hakvoort. In Moderna is gebruikgemaakt van een combinatie van daglicht en kunstlicht in de vorm van ledverlichting. “Alleen een tekort aan daglicht ondersteunen we met dynamische kunstlicht.” De populariteit van prestatiecontracten en lighting as a service is Hakvoort niet ontgaan. “Wij willen naar een systeem toe waarin we de verlichting aanbieden als dienst, niet als product.”
People, Planet en Profit in de wasserij
Na de presentaties kregen deelnemers een rondleiding en zagen ze hoe People, Planet en Profit tot uiting komt in de wasserij. Dit lijkt niet alleen tot uiting te komen in een goed binnenklimaat voor de medewerkers, maar ook in de manier waarop social return onderdeel is van de bedrijfsvoering. “Er zijn werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, laat een rondleidster weten.
Het is aan De Lange om de ochtend af te sluiten. “De overeenkomst in de twee presentaties is dat de natuur optimaal wordt gebruikt en de focus op de mensen in het gebouw ligt. We doen de dingen voor mensen, met mensen.”
BREEAM-NL Excellent
Dat een gezond gebouw en duurzame ambities uitstekend samen kunnen gaan blijkt uit het feit dat Moderna een BREEAM-NL certificering heeft ontvangen. Een bijzondere prestatie gezien de realisatie nog geen jaar heeft geduurd.