Duurzaam onderhouden met GPR Onderhoud

Duurzaam onderhouden met GPR Onderhoud

Om de milieubelasting van meerjarig onderhoud aantoonbaar te maken, hebben het Onderzoeksinstituut OTB / TU Delft en W/E adviseurs samen met corporaties en bedrijven een praktisch rekeninstrument geïntroduceerd tijdens de Marktpresentatie GPR Onderhoud.

 Zowel woningcorporaties en gemeenten als bouw- en onderhoudsbedrijven zijn zich ervan bewust dat beheer en onderhoud van gebouwen duurzamer moet.

GPR Onderhoud is een instrument dat concreet handen en voeten geeft aan duurzaam beleid, duurzaam inkopen en levensduurdenken van vastgoedbeheerders, bouw- en onderhoudsbedrijven, adviseurs en andere partijen in de keten die de milieubelasting van onderhoud aantoonbaar willen maken en mee willen laten wegen in hun beslissingen.

Focus op onderhoud
Medio 2010 kwamen twee initiatieven bijeen: een van een opdrachtgever voor onderhoud en renovatie en een initiatief van een opdrachtnemer. Egbert Kunst, manager onderhoud van woningcorporatie Portaal Eemland, wilde projecten van zijn vaste groep onderhoudsbedrijven niet slechts sturen op kosten en prestaties van onderhoud maar ook op duurzaamheid.

Directeur Dennis Rutges van vastgoedonderhoudsbedrijf Rutges had ervaren dat de bestaande meetinstrumenten voor duurzaamheid niet specifiek genoeg waren voor onderhoud. Kunst en Rutges gingen op zoek naar meer partijen die dezelfde vragen hadden.

Gezamenlijk gaven ze de opdracht aan het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft en W/E adviseurs om een instrument te ontwikkelen dat transparant, eenvoudig en betrouwbaar de milieubelasting van onderhoud kan berekenen. Een instrument dat bruikbaar is voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

Praktisch instrument
GPR Onderhoud is een rekeninstrument dat de materiaalgebonden milieubelasting van onderhoudsscenario's bepaalt op basis van levenscyclusanalyse (LCA). De eerste versie omvat de gebouwschil. De opbouw is helder met onderhoudsscenario's die bestaan uit ingrepen, die weer zijn opgebouwd uit handelingen waarbij materialen en energie worden gebruikt.

De 21 onderhoudspartners en 12 aangesloten corporaties vanuit WK2020 (www.wk2020.nl) brachten hun praktijkervaring breed en actief in tijdens bijeenkomsten, leverden gegevens voor de huidige ruim 400 ingreepkaarten en deden waardevolle ervaring op met het werken met de beta-versie van de webtool.

De betrouwbaarheid van GPR Onderhoud is geborgd met o.m. een koppeling aan de Nationale Milieudatabase, beheerd door de Stichting Bouwkwaliteit. Naast de diverse milieueffecten geeft het programma de levensduurkosten (totaal, NCW) van de scenario's. Met de resultaten kan men samen op zoek gaan naar de minst milieubelastende en meest kostenefficiënte oplossing.

Het programma is hiermee een wezenlijke schakel in prestatie- en resultaatgericht werken en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Eerste kennismaking
Op 30 juni jl. maakten 120 deelnemers kennis met het nieuwe meetinstrument en gaven feedback op de betaversie ervan. Na verwerking van de waardevolle reacties van deze dag en de evaluatieresultaten van de praktijkproef komt de definitieve versie van de webtool GPRonderhoud in oktober 2011 voor de partners en andere partijen op de markt beschikbaar.

De eerste licenties worden vanuit de Stichting GPR Onderhoud i.o., uitgegeven en dit jaar start ook de eerste  introductiecursus. De Stichting zorgt ook voor de actualisering, betrouwbaarheid en verdere doorontwikkeling , met o.m. een verbreding naar installaties en interieur in de nabije toekomst, afstemming en samenwerking met overkoepelende (branche)organisaties en het opstellen van benchmarks voor duurzaam onderhoud.

Onderzoeksinstituut OTB zal dit tevens doen binnen haar onderzoeksprogramma Woningkwaliteit 2020.

Meer informatie: www.gpronderhoud.nl 

Foto
Partners tekenen voor de oprichting van de Stichting GPR Onderhoud (v.l.n.r. Ad Straub (Onderzoeksinstituut OTB/TU Delft), Geurt Donze (W/E adviseurs), Dennis Rutges (Rutges), en Egbert Kunst (Portaal).

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up