Beemden en bouwlanden
Natuurbeschermers koesterden het platteland en generaties schilders, schrijvers en dichters lieten zich erdoor inspireren. Nu houden beleidsmakers zich meer bezig met 'nieuwe natuur'.
Het traditionele Nederlandse boerenlandschap dreigt geruisloos te verdwijnen. Grootschalige geïndustrialiseerde landbouw, oprukkende bebouwing, maar ook de ontwikkeling van 'nieuwe natuur' leiden ertoe dat het weinige van wat er over is vrijwel volledig is versnipperd.
Auteur Wim Denslagen beschrijft in Beemden en bouwlanden hoe de beeldvorming rond het Nederlandse boerenlandschap is ontstaan en laat zien hoe het denken over het boerenland de afgelopen decennia is veranderd.
Beeldvorming rond boerenlandschap
Natuurbeschermers koesterden het platteland en generaties schilders, schrijvers en dichters lieten zich erdoor inspireren. Nu houden beleidsmakers zich meer bezig met 'nieuwe natuur'. Het traditionele platteland wordt afgedaan als een nostalgisch plaatje, een anachronisme dat ontwikkeling in de weg staat.
In Beemden en bouwlanden brengt Denslagen de beeldvorming rond het boerenlandschap in kaart: van het deskundige landschap van planners en beleidsmakers tot de namaaknatuur van ecologen, van de vervuilde geïndustrialiseerde landschappen tot de postmoderne neorustieke reconstructies van wat nooit geweest is.
Boeiend toont Denslagen hoezeer beeldvorming, mythen en idealen de waardering van het traditionele boerenland bij zowel voor- als tegenstanders kleuren. Het resultaat is een pleidooi voor de plaats voor het kleinschalige traditionele boerenland juist voor de toekomst van ons landschap.
Over Wim Denslagen
Wim Denslagen (1946) is als architectuurhistoricus verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en als hoogleraar in de theorie en geschiedenis van de monumentenzorg aan de universiteit van Utrecht.
Beemden en bouwlanden
Nederlandse editie | ISBN 978-90-5662-828-4 | € 19.95
Paperback | Geïllustreerd (zw/w) | 192 pagina's | 16 x 23 cm
Ontwerp: Huug Schipper, Studio Tint
NAi Publishers in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Verschijnt 15 september 2011
Meer informatie: NAi Publishers