Water in zicht
De website www.waterinzicht.nl is een productie van opMAAT, architectuur, stedenbouw, onderzoek en advies in samenwerking met Madeleine d’ Ersu. Op deze site aandacht voor stedelijk waterbeheer.
Nederland staat voor grote uitdagingen in het stedelijk waterbeheer. De voorspellingen in relatie tot de klimaatverandering en de consequenties voor het laaggelegen deltagebied en het hoger gelegen deel van Nederland maken een doortastende aanpak noodzakelijk. Heftigere regenbuien en langere perioden van droogte vragen om een andere inrichting van de stad.
De website water in zicht is een projectenoverzicht met achtergrondinformatie dat stedelijk waterbeheer in een breder kader plaatst en oplossingsrichtingen aandraagt. Alle projecten zijn vernieuwend in hun integratie van techniek en vormgeving.
De gekozen voorbeelden laten zien dat door integratie van vormgeving, natuurfuncties en techniek concepten te realiseren zijn die resulteren in een aantrekkelijkere leefomgeving en klimaatbestendigheid.
Hoofdaandachtspunten bij de selectie van de projecten zijn een aantrekkelijke vormgeving en het op zijn minst voor een deel zichtbaar en dus beleefbaar maken van de techniek. Daarnaast heeft OpMaat projecten gekozen waar aan meer dan één van de volgende aspecten aandacht is besteed:
-bovengrondse afvoer
- bufferen
- infiltratie
- klimatisering in en om gebouwen
- hergebruik van water/decentrale zuivering
- spelen
- kunst
- natuurontwikkeling
- energieopwekking uit oppervlaktewater/afvalwater
- participatie
- klimaatbestendigheid
De website is tot stand gekomen met financiële bijdragen van Leven met Water, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Provincie Zuid Holland, Waternet Amsterdam, Stowa, BAM Vastgoed, Provincie Drenthe en DEPW.
Meer informatie: Water-in-zicht
Meer informatie: Bureau opMAAT
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Er loopt straks weer miljarden liter water de zee in, via allerlei rivieren in de wereld. Vang het op en pomp het naar plekken waar het droog is 1 werk gelegen heid 2 zal de zal de zee spiegel ook minder stijgen 3 Beginnende woestijnen worden weer groen dus voedsel voorzienend. Tegen woordig kunnen we de pompen toch op zonne energie laten lopen? Stom idee dus het hoeft niet van de prijs af te hangen