Wereldwijd duurzaamheidsmandaat voor Jones Lang LaSalle
Upstream Sustainability Services van Jones Lang LaSalle is door de GRI (Global Reporting Initiative) als belangrijkste strategieconsultant aangewezen om wereldwijde duurzaamheidsrichtlijnen voor de bouw- en vastgoedsector te ontwikkelen.
Matthew Tippett, directeur van Upstream Sustainability Services, Jones Lang LaSalle verklaart: "De bebouwde omgeving draagt wereldwijd ongeveer 30-40% bij aan de uitstoot van broeikasgassen en 30-40% aan de productie van vast afval afkomstig van bouw en bewoning. Daarom is het meer dan ooit dringend noodzakelijk om richtlijnen te ontwikkelen die wereldwijd kunnen worden toegepast om de sector te ondersteunen bij het rapporteren van milieueffecten en die uiteindelijk zullen leiden tot verbeterde prestaties via doelgerichte reductieprogramma's."
Over de GRI
GRI is een onafhankelijk, wereldwijd actienetwerk en samenwerkingscentrum van de UNEP (United Nations Environment Programme) dat de weg bereidde voor de ontwikkeling van een rapportagestructuur voor duurzaamheid die wereldwijd het meest wordt gebruikt.
In deze rapportagestructuur worden de grondbeginselen uiteengezet die vervolgens door organisaties kunnen worden gebruikt om hun economische, milieukundige en sociale prestaties te meten en te rapporteren. De hoeksteen van deze rapportagestructuur staat bekend als de G3-richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage.
Wereldwijde standaard
Elsbeth Quispel, Head of Sustainability Services, Jones Lang LaSalle Nederland: "Duurzaamheidsrapportage betreft een proces voor het openbaar maken van de economische, milieukundige en sociale prestaties van een organisatie. Veel organisaties zijn van mening dat alleen een financiële rapportage niet meer aan de behoeften van aandeelhouders, klanten, leefgemeenschappen en andere belanghebbenden voldoet wat informatie over de totale prestaties betreft."
Quispel: "GRI is snel op weg om de wereldwijde standaard voor duurzaamheidsrapportage te worden. Alleen al in 2008 baseerden meer dan 1.000 organisaties wereldwijd hun duurzaamheidsrapporten op deze richtlijnen. Bovendien hebben verschillende overheden en gerenommeerde multinationals, maar ook de EU, OESO, VN, Wereld Economisch Forum in de communicatie met hun kiezers naar de GRI-richtlijnen verwezen. Ook in Nederland is GRI een standaard die steeds meer partijen overwegen te gebruiken voor hun rapportages."
In samenwerking met de GRI en een werkgroep van duurzaamheidsrapporteurs en branche-experts, waaronder Hermes (met de British Property Federation), Lend Lease, ProLogis, Oxford Properties, Arup, Landcom en Citycon, zal Upstream proberen consensus te bereiken met een geografisch verspreide groep belanghebbenden uit de bouw- en vastgoedsector om richtlijnen op te stellen die zijn afgestemd op de behoeften van de sector.