EU plant wet tegen fout hout
De Europese Commissie presenteert 15 oktober een wetsvoorstel waardoor handelaren steeds moeten garanderen dat het importhout legaal is gekapt. Ook moeten ze steeds het land van herkomst aanduiden.
Het wetsvoorstel aan de EU-landen en Europarlement moet de strijd opvoeren tegen het vele 'foute hout' dat Europa binnenkomt. De illegale houtkap zorgt voor grote schade aan oerwouden, het milieu, klimaat en diersoorten.
Momenteel heeft de EU een vrijwillig systeem van akkoorden voor licenties met houtexporterende landen, het zogeheten Forest Law Enforcement, Government and Trade (FLEGT) Action Plan. Natuurorganisaties klagen echter dat het systeem weinig effect heeft.
Van uitstel
Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de Europese Commissie dinsdag uitdrukkelijk gevraagd de presentatie niet opnieuw uit te stellen. "Het rapport had al vorig jaar op tafel moeten komen, toen werd het mei en nu is het er nog niet'', zei Verburg, gesteund door een groot aantal collega-ministers uit andere EU-landen.
EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) zei in een reactie dat "de zaak hoge prioriteit heeft voor de commissie, maar echter zeer ingewikkeld is.'' Ze dankte Nederland voor de steun bij diverse FLEGT-akkoorden, zoals recent met Ghana. Nederland is een grote importeur van tropisch hout in de EU.
Illegale kap
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is bijna een vijfde van al het hout dat de Europese Unie in 2006 binnenkwam, illegaal gekapt. Rusland, Indonesië en China zijn de belangrijkste herkomstlanden, aldus de natuurorganisatie in juli.