Duurzame koeling in Amsterdam Zuidoost
Nuon gaat op duurzame wijze gebouwen koelen in Amsterdam Zuidoost. Nu het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht toestemming heeft gegeven voor gebruik van het water van de Ouderkerkerplas, kan Nuon in 2009 van start.
Het gebruik van de Ouderkerkerplas als natuurlijke koudebron leidt niet alleen tot een CO2-reductie van 75% (18.500 ton per jaar), maar ook tot verbetering van de waterkwaliteit in de plas.
Koelen van ruimtes en servers
Met het koude water uit de Ouderkerkerplas gaat Nuon kantoren en andere gebouwen in het Kantorenpark Zuidoost voorzien van duurzame koeling. De koude van zo’n 5 à 6 graden Celsius wordt onttrokken aan het koude water onderuit de plas en afgegeven aan water in het distributienet.
Dit koude water wordt vervolgens via het net naar de gebouwen getransporteerd. Daar wordt het gebruikt voor de koeling van ruimtes, computers en servers. Het iets opgewarmde water gaat vervolgens meteen terug naar de bovenlaag van de plas.
Zuurstof toevoegen
Nuon en het Hoogheemraadschap laten onderzoek doen naar de effecten van duurzame koudewinning. Voor het project heeft Nuon een vrijwillige milieueffectrapportage laten uitvoeren. Nuon gaat bovendien fosfaten en algengroei bestrijden door zuurstof aan het water toe te voegen. Dit is een innovatieve techniek, die nu al in Denemarken met succes wordt toegepast.
Deze techniek kan een bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit in de Ouderkerkerplas, maar ook aan die in andere plassen en meren in Nederland. Op deze wijze leidt het koudeproject niet alleen tot duurzame en schone koeling, maar ook tot schoon zwemwater.