Installateur, laat je omscholen voor de energietransitie
In ons eerste koophuis hadden we geluk: er zat een nieuwe cv in, dus we zaten gebakken. Maar we woonden ondertussen wel bijna 10 jaar in dit ‘nieuwe’ huis. Dit huis was ondertussen geïsoleerd, er lagen zonnepanelen op, overal ledlampen in.
Maar die cv-ketel, die bleef. Tot die ene avond dat het kil werd. De cv ging wel aan en de radiatoren werden iets warmer, maar daar bleef het bij. Half oktober, buiten werd het fris en binnen werd het kil: cv stuk op het verkeerde moment. De installateur kwam en had de diagnose ‘reparatie is kansloos’ snel gesteld. Tijd voor een nieuwe cv-ketel. Mwoaaah, daar dacht de vrouw des huizes (niet technisch onderlegd) wel even anders over. Als gedeputeerde Energietransitie moet ik toch echt wel het goede voorbeeld geven, dus kom maar op met die warmtepomp. Zelden keek een man in overall me zo glazig aan. “Dat is veel te ingewikkeld, mevrouw en onmooooguluk.” De expert zette me weer even met beide benen op de grond. En daarna mijn man: “Of ik wel wist wat dat kostte” en “hoe lang dat duurde”.
Na een dag discussiëren met manlief, met 3 kinderen douchen bij schoonouders, een koud huis en vette pannen was de kogel door de kerk. “Doe die heeeeeeeeel zuinige cv dan maar.” Een stemmetje in mijn hoofd zei: “Dat is nog steeds aardgas in je huis met aardbevingsschade door aardgaswinning.” Auw.
Het kan natuurlijk anders. Ons huis had prima gasloos kunnen worden met het goede advies en een mooi financieel aanbod. Als er nu nieuwe huizen worden gebouwd, dan wordt er naar het hele energiesysteem gekeken. Dat is gelukkig steeds vaker energieneutraal of zelfs energieleverend. Maar we hebben veel meer bestaande dan nieuwe huizen. De oude huizen zijn vaak zo lek als een mandje en de gasrekening is torenhoog. Investeringen kunnen snel worden terugverdiend.
Daar ligt dus een kans. Voor het huishoudboekje en een enorme kans voor de installatiesector. Want hoeveel huizen met cv’s zijn er? Warmtepompen kunnen veel van die huizen kunnen elektrisch verwarmen. Werk aan de winkel voor de installateurs dus. Maar dan moeten ze wel weten wat de mogelijkheden zijn. Zowel technisch als financieel.
Als we echt duurzaam willen bouwen en verbouwen, dan moeten we zorgen dat ook de installateurs goed geschoold zijn. Sterker nog, ik denk dat we dan heel wat extra man/vrouwkracht nodig hebben om alle huizen elektrisch te verwarmen. Zonder (om-)scholing is de energietransitie kansloos. Nu we weten dat het aardgas snel opraakt en we allemaal over moeten op elektrische verwarming van ons huis, zeg ik: pak die kans, installatiebranche!
Wij hebben inmiddels een nieuw huis, dus ik krijg een tweede kans.
Auteur Nienke Homan is gedeputeerde van de provincie Groningen. Deze blog is als voorwoord verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #38, dat vandaag is verschenen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Een kleine correctie. Helaas worden er nog steeds iedere dag meer huizen met gasverwarming dan #vangaslos opgeleverd.
Leuk om te lezen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen ook ineens haast hebben bij de beslissing en dus maar voor de makkelijke optie gaan. Als de CV ineens stuk gaat wil je dat eigenlijk wel binnen een dag geregeld hebben. Dan is gewoon een nieuwe CV wel zo makkelijk. Dus zou je eigenlijk preventief al een plan klaar moeten leggen. Je weet dat de CV binnen 5 jaar stuk gaat. Misschien over 4 jaar, misschien volgende week. En dus is het nu tijd om je in te lezen in warmtepompen en LTV verwarming enzo. Zodat je tzt, als de CV stuk gaat snel en onderbouwd kunt kiezen. Maar goed, dat plan heb ik hier ook nog niet liggen in mijn huis met aardbevingsschade en een CV ketel op gas...
Er zijn meer oplossingen dan extra isoleren en een warmtepomp. Om daar alvast over na te denken is zeker een goed idee.
Heel boeiend, die energieconversie. Die 7 miljoen kleinverbruikers-gas moete overstappen naar een gasloze woning. maar nog steeds wordt in NL naar aardgas gezocht; zie o.m. Woerden. De industrie zit op rozen (met doornen, weliswaar) maar de kleinverbruikers betalen de rekening.
De installateurs zouden een overheids incentive moeten krijgen om bij uitval van CV's een betaalbare gasloze vervanging te adviseren en te bieden.Deze frontliners kunnen helpen de op de energietransitie te versnellen!
Het is ons vak om energietransitieplannen te maken om particuliere woningen 1 voor 1 van het gas af te helpen. We bekijken een huis steeds integraal en gebruiken slimme rekentools om zo goed mogelijk maatwerk te leveren, zonder dat dat onmogelijk duur wordt. Om het tempo te verhogen hebben we een cursus ontwikkeld voor bouwprofs zoals aannemers, installateurs en architecten "Integraal naar Energieneutraal" . Deze duurt 3 dagdelen en wordt in eht Experience Center van het energiepositieve Plushuis in Ede gegeven door 2 docenten. Zie ook http://www.plushuis.nu/Opleidingen/verdiepingscursus Op 7 november start weer een nieuwe cursus.
ik vind dat, in het streven naar een gasloze samenleving, wel te gemakkelijk een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel wordt genoemd. Een woning van 10 jaar oud is zeer waarschijnlijk voorzien van radiatoren op basis van 80/60 graden. Een warmtepomp presteert niet goed op zo'n afgiftesysteem. Dus even een warmtepompje plaatsen is iets te gemakkelijk gedacht.