Welzijnscluster Oosterheem Zoetermeer met passiefcriteria als ontwerpuitgangspunt
- Project
- Gebouwschil
DGMR Bouw BV is als adviseur installatieconcept, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid betrokken geweest bij het ontwerp en realisatie van het welzijnscluster Oosterheem in Zoetermeer welke in april 2011 is opgeleverd. Het welzijnscluster bestaat uit een combinatie van vier scholen, een permanente gymzaal, een kinderdagverblijf en tien schoolunits die de eerste vijftien jaar gebruikt worden als schoolwoning voor onderwijsactiviteiten. De VBK Groep was als aannemer van de cluster betrokken bij het project.
Het welzijnscluster is een voorbeeldgebouw geworden van hoe de gebouwschil integraal onderdeel uitmaakt van een energiezuinig en duurzaam gebouwontwerp met passiefcriteria als ontwerpuitgangspunt. De oriëntatie en het programma zijn leidend geweest voor het gevelontwerp. Klaslokalen zijn zoveel mogelijk aan de doorgaande transparante noordgevel geplaatst.
De zuidzijde is meer gesloten en wordt bepaald door het ondersteunende programma, welke verschilt per school en zodoende tot een gedifferentieerd gevelbeeld leidt. De gevelopeningen zijn voorzien van drievoudige zonwerende beglazing in kozijnen van hout met FSC-keurmerk.
Naast de effectief ontworpen gevel is het dak het meest in het oog springend met schuine dakvlakken die de opbrengst van de in de dakbedekking geïntegreerde zonnecellen optimaliseren en de witte dakbedekking die het zonlicht reflecteert waardoor de oppervlaktetemperatuur koeler is ten opzichte van een donker dak en minder warmte het gebouw binnendringt. De overige dakvlakken zijn uitgevoerd als groendaken en compenseren een verhard oppervlak, houden regenwater in de natuurlijke kringloop en binden fijnstof uit de lucht. Op deze manier is er geen sprake van een dak maar daadwerkelijk van een vijfde gevel.
Feiten
- Bruto vloeroppervlakte: 8.532 m2
- Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
- Architect: SeARCH BV
- Uitvoeringsduur: 23 maanden
Foto's: © VBK Groep
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Links
Reacties
is gemaakt volgens C2C wijze
is dit gebouwd volgen cradle to cradle filosofie