Woning isoleren veilig of niet?
- Gebouwschil
- Artikel
Die vraag komt op, nadat de familie Thier uit Egmond allerlei mysterieuze ziekteverschijnselen kreeg. Volgens de familie zijn de klachten ontstaan vanaf het moment dat de vloer van hun woning met schuim is geisoleerd.
Atie Verboon, als toxicoloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis, ziet een verband met het aanbrengen van het schuim onder de woning. Zij meent dat de problemen te maken kunnen hebben met het verkeerd uitharden ervan. Bewijs hiervoor is er echter niet. Zij pleit er overigens voor dat mensen hun woning zouden moeten verlaten op het moment dat het PUR-schuim wordt aangebracht, zoals ook in de Verenigde Staten het geval is.
Nuon heeft onderzoek laten doen naar de case van de familie Thier. Volgens Ton Boon, woordvoerder van Nuon, kunnen de klachten niet te maken hebben met het schuim en betreft het slechts één geval. Nuon ziet dan ook geen reden de familie schadeloos te stellen. Boon: "Als de regels en procedures zouden moeten veranderen, dan zou dit gelden voor de hele branche."
De NOS besteedde er een nieuwsitem aan. Klik hier voor het nieuwsfragment (Bron: NOS.nl).
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Onderzoek onderschrijft oproep Nieuwsuur “Strengere eisen nodig bij pur-isolatie” In de uitzending van 3 mei bepleit Nieuwsuur strengere eisen bij het spuiten van purschuim. Daaraan worden in andere landen al wel, maar in Nederland nog helemaal geen eisen gesteld. Bewoners mogen hier tijdens het aanbrengen gewoon in huis blijven. Uit een zojuist op internet gepubliceerd onderzoeksrapport van GRID-Consult [ http://aa5.nl/snLzP ] blijkt dat dit niet verstandig is. Aanbevolen wordt de woning na het purren 48 uur te ontruimen en goed te luchten. Het gevaar voor de gezondheid wordt niet veroorzaakt door het drijfgas maar door een van de chemische componenten (isocyanaat) waarmee het schuim wordt gevormd. Sommige stoffen worden al opgemerkt voordat de concentratie gevaarlijk is. Daardoor krijgt men de tijd tijdig maatregelen te nemen. Dat is bij het uiterst giftige isocyanaat niet het geval. Dit gif wordt pas opgemerkt als de gevaarlijke concentratie 80 keer is overschreden. Omdat er door natuurlijke en mechanische ventilatiesystemen altijd lucht uit de kruipruimte wordt aangezogen, zal er tijdens het aanbrengen ook altijd gif in de woning terecht komen. De hoeveelheid kan van woning tot woning verschillen en per woning zelfs van dag tot dag. Het is dus niet te zeggen hoeveel gif er in de woning terecht zal komen/is gekomen en of en hoe vaak de gevaarlijke concentratie daarbij is overschreden. Omdat het gif sluipend zijn werk doet, duurt het een tijdje voordat het tot gezondheidsklachten kan leiden. Het is daardoor later moeilijk vast te stellen of een kanker, astma of eczeem (mede) veroorzaakt is door de blootstelling aan een gevaarlijke concentratie isocyanaat in de eerste dagen na het aanbrengen van het purschuim. Het is aannemelijk dat in woningen waarbij de kruipruimte als retourkanaal van een heteluchtverwarmingsysteem wordt gebruikt, het gif uit de kruipruimte nog makkelijker de woning binnenkomt. Daardoor is de familie Thier waarschijnlijk blootgesteld geweest aan hogere concentraties dan gebruikelijk, waardoor de gezondheidsklachten mogelijk eerder zijn opgetreden en het verband met purschuim makkelijker kon worden gelegd. Uit het rapport kan worden afgeleid dat de de pur-bedrijven al jaren oneerlijke concurrentie bedrijven. Met een laag van 6 cm beloven ze een isolatiewaarde van Rc=2,5 terwijl dit in het label mag meetellen voor Rc=1,86. Zelfs al zou een dergelijke laag in een laboratorium worden aangebracht, dan nog wordt deze waarde niet gehaald. In de praktijk is geen sprake van een homogene en gelijkmatige laag. De spuiters krijgen niet eens de bescherming die ze eigenlijk zouden moeten hebben volgens het rapport en moeten dus zo snel mogelijk weer onder de vloer vandaan. Van zorgvuldig werken is geen sprake en de tweede laag wordt al aangebracht voor de eerste laag is uitgehard.