Bouw meest duurzame Europese bedrijfsgebouw
Dura Vermeer start op vrijdag 27 april met de bouw van het nieuwe internationale hoofdkantoor van de Lely Groep in de Dijkpolder in Maassluis. Het nieuwe hoofdkantoor moet het meest duurzame industriële gebouw in Europa worden.
De nieuwbouw is bestemd voor Lely – internationaal producent van toonaangevende innovaties voor de agrarische sector – en is noodzakelijk vanwege de sterk groeiende marktvraag, waardoor het aantal medewerkers alleen al in 2011 met 35% toenam. Bovendien wil Lely haar producten ontwikkelen en produceren in een duurzame omgeving.
Het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects ontwikkelde het Masterplan voor de locatie in Maassluis en tekent voor het ontwerp. Tevens voert zij de bouwdirectie. De uitvoering van de nieuwbouw is in handen van hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Daarbij wordt zij ondersteund door Dura Vermeer Bouw Houten. De totale bouwsom bedraagt ruim 40 miljoen euro.
Hoogst haalbare niveau van duurzaamheid
De duurzaamheid van het nieuwe bedrijfscomplex van Lely zal ver boven het gemiddelde niveau liggen. Lely ambieert het hoogst haalbare niveau: de BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en ‘Outstanding’ voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend. BREEAM is een integrale beoordelingsmethode, gebaseerd op duurzaam gebruik van onder andere energie, ecologie, transport, materialen en gezondheid. Bij de certificering worden werkmethoden, materialen, installaties en zelfs het onderhoud gewogen.
BREEAM-expertise
Advin, het advies- en ingenieursbureau van Dura Vermeer, begeleidt Dura Vermeer in het traject naar BREEAM certificering van zowel het kantoor als de productiehal. Advin heeft een aantal BREEAM-experts in huis, die zijn gecertificeerd door het Dutch Green Building Council. Zij mogen hun expertise inzetten als adviseur op het gebied van BREEAM.
“Het belangrijkste in zo’n traject is ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zich realiseren welke gevolgen dit ambitieniveau heeft voor de uitvoering. De hele keten moet erop aangepast worden: van inkoop van materialen tot beveiliging op locatie. Daarom zijn we begonnen met een BREEAM-workshop voor de opdrachtgever, uitvoerder, onderaannemers en toeleveranciers. Daarna kijken we per ‘credit’ (beoordelingscategorie) hoe we dit het meest praktisch kunnen realiseren en de bewijslast kunnen verzamelen,” aldus Guido Slokkers, BREEAMexpert bij Advin.
Leendert Kool, directeur bij Dura Vermeer Bouw Rotterdam: “Met een historie van meer dan 155 jaar ondernemen in bouw en infrastructuur is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid voor ons, iets wat in de genen van de onderneming ligt verankerd. Zo is Dura Vermeer één van de initiatiefnemers en founding partners van de Dutch Green Building Council, dat gericht is op BREEAM. Wij zijn dan ook enorm trots dat we de nieuwbouw mogen realiseren voor de Lely Groep. Hoewel de korte voorbereidingstijd en snelle bouwtijd een uitdaging zijn, geeft de hoge BREEAM ambitie ook een extra dimensie. Wij pakken dan ook graag onze verantwoordelijkheid om de ambities van Lely in dit project waar te maken.”
Duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling
Het nieuwe bedrijfscomplex van Lely combineert duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling. De hoofdkleur van het gebouw is wit, afgewisseld met grijs / antraciet. De buitenruimte wordt ingericht als een boerenerf, compleet met gras en een weg daartussendoor, een verwijzing naar het erfpad. Verder zullen de bestaande polderbomen, die ook aan de overkant van de snelweg staan, het beeld bepalen.
Het terreinoppervlak van de nieuwbouw bedraagt 7,5 hectare. Het kantoorgebouw beslaat 10.500 m², inclusief alle algemene voorzieningen. De productieomgeving zal 22.500 m² omvatten. De oplevering van het complex wordt verwacht in juni 2013.