Renovatie monumentaal pand The Bell in Amsterdam

Woningcorporatie Stadgenoot heeft het voormalig 'Rijksgoederen Magazijn voor Kleeding en Uitrusting', dat nu bekendstaat als kantoorpand 'The Bell', duurzaam gerenoveerd van een G naar een A+ label.

Transformeren
In ons land zijn er slechts een handvol monumentale panden, die als energiezuinig te boek staan. Het Amsterdamse kantoorpand The Bell aan de Sarphatisstraat is er daar één van. Het project sluit aan bij de maatschappelijke opgave om leegstand van gebouwen tegen te gaan en vastgoed duurzaam te transformeren.

Maatregelen
Diverse duurzame maatregelen, zoals hoogwaardige dag- en gevelisolatie, HR++-glas en wko-opslag (monobron), inclusief energiedak, zijn toegepast. Ook heeft The Bell regelbare ventilatie met warmteterugwinning en energiezuinige verlichting. Het pand van 6.700 m2 b.v.o. heeft naast de extreem energiezuinige status ook een flexibel en servicegericht verhuurconcept.

In het pand wordt aanwezigheidsdetectie gebruikt. Verder zijn architectuur en leefbaarheid met elkaar verbonden door comfort als uitgangspunt te nemen tijdens het ontwerp. Door de lichte ruimtes en hoge plafonds ontstaat er een prettig werkklimaat. De donkere gangen zijn omgevormd tot levendige, lichte straten die verbonden zijn via een imposant trappenhuis in het hart van het pand.

Bijzonder technisch detail is dat de koppen van de balken onder de verdiepingsvloeren verwarmd worden, dat zorgt voor minder energieverlies. Dit is een zeer innovatieve toepassing. Er is een energiedak op een historisch dak geplaatst.

Ketenintegratie
Ketenintegratie is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp. Uitvoerende partijen zijn bijvoorbeeld heel vroeg betrokken bij de planuitwerking.

Verhuurconcept
Het verhuurconcept is gebaseerd op het verhuren van kleine units, van gemiddeld 25 m2, met een contract dat per maand op te zeggen is. Ideaal voor startende en kleinschalige huurders en dat alles in een gebouw, dat voldoet aan de eisen van morgen. Huurders kunnen onder andere gebruik maken van de bemande receptie.

Er is een conciërge, er zijn vergaderruimtes te huur en een plek waar alle huurders bij elkaar kunnen komen, de social space. Ook de catering is via de centrale receptie te regelen. De naam van het gebouw slaat overigens terug op het hoge serviceniveau: men hoeft maar te bellen en het wordt geregeld.  

Voor meer informatie: zie de website

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA