DUBOkeur woning

DUBOkeur woning

Het Nibe ontwikkelde het DUBOkeur woningen. Een keurmerk dat de bovenkant van de markt herkenbaar maakt. Met het DUBOkeur woning certificaat weet de bewoner dat zijn woning goed scoort op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Met het succes van het DUBOkeur voor bouwproducten - waar onlangs het 100ste DUBOkeur certificaat is uitgereikt -vond Nibe het tijd dat ook woningen zich milieutechnisch konden onderscheiden. Daarom heeft het bureau het DUBOkeur woningen ontwikkeld.

"Het doel van het DUBOkeur is altijd om uitsluitend de bovenkant van de markt op het gebied van duurzaamheid een keurmerk te geven, zodat het ook echt wat voorstelt," licht het Nibe toe in haar persbericht. "Daarom zijn de eisen streng, maar haalbaar. Er moet een stimulans vanuit gaan om beter te bouwen op het gebied van milieu en gezondheid."

"Omdat duurzaamheid bij het ontwerp begint maar op de bouw eindigt, worden de eisen zowel doorgerekend in dynamische rekenmodellen als ook gecontroleerd op de bouwplaats. Met het DUBOkeur woning certificaat weet de bewoner dat zijn woning goed scoort op het gebied van milieu en duurzaamheid."

Zo veel mogelijk milieueffecten
Waar andere certificaten en keurmerken vaak alleen beoordelen op één milieueffect neemt het DUBOkeur zoveel mogelijk milieueffecten mee. Zo worden de woningen beoordeeld op het gebied van energie- en waterzuinigheid, een milieuvriendelijk materiaal keuze, duurzame energieopwekking en diverse comfort en gezondheidseisen. De strenge eisen worden allemaal beoordeeld op wetenschappelijk onderbouwde wijze.

Basis-, keuze- en compensatie- eisen
De lijst met eisen maakt onderscheid tussen basiseisen (verplicht), keuze-eisen (flexibel) en compensatie-eisen (aanvullend). Aan de zes verplichte basiseisen moet een woning voldoen. Uit de lijst met vier keuze-eisen dient een woning aan drie eisen te voldoen. Van deze keuze-eisen mag echter één geruild wordt voor een compensatie-eis.

Voor de mogelijke compenserende eis bestaat geen lijst, deze vraag wordt afhankelijk van het object/woning door een expertisepanel beoordeeld. Op deze manier ontstaat een keurmodel dat aan de ene kant strenge eisen stelt aan woningen, maar dat aan de andere kant wel een bepaalde mate van flexibiliteit toelaat waardoor innovatieve ideeën in de vorm van compensatie-eisen gehonoreerd kunnen worden.

Voordelen van DUBOkeur woning in het kort:
•             Onafhankelijk keurmerk;
•             Onderbouwde wetenschappelijke methodiek;
•             Brede scope van duurzaamheidsaspecten;
•             Harde eisen en dynamisch rekenmodel gecombineerd;
•             Creativiteit en innovativiteit worden beloond doormiddel van de compensatie-eis;
•             Maatregelen worden ook in het werk gecontroleerd.

DUBOkeur® woningeisen

Basiseisen

DUBOkeur basiseis 1: energie
Voor energie is in Nederland de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) het instrument waar mee gemeten wordt. In het Bouwbesluit wordt er een eis gesteld aan de EPC van woningen, per 1 januari 2011 is die eis 0,60. De geldende EPC eis op het moment van indienen van de bouwaanvraag bepaalt de hoogte van de EPC die behaald moet worden om een DUBOkeur® woning te verkrijgen.

EIS: Realiseer in NL een EPC die 25% beter is dan het Bouwbesluit. Realiseer in Vlaanderen een EPB waarden die 25% beter zijn dan wettelijk vereist.

DUBOkeur basiseis 2: energie
Het reduceren van de energievraag door bijvoorbeeld goede isolatie is een eerste belangrijke stap. Een tweede stap is het verduurzamen van de energievraag.

EIS: Wek 10% van het gebouwgebonden energieverbruik duurzamer op door middel van bijvoorbeeld PV-cellen of zonneboiler.

DUBOkeur basiseis 3: materialen
Voor toegepaste bouwmaterialen bestaat er geen wettelijke regelgeving. Daarom heeft het NIBE een eigen systeem ontwikkeld; NIBE’s Materiaal Prestatie Norm (MPN). Een standaard woning behaalt een 5 binnen de MPN.

EIS: De eis voor het DUBOkeur® woningen is een MPN score van > 8,0.

DUBOkeur basiseis 4: materialen

EIS: Pas alleen hout toe met FSC keurmerk of PEFC keurmerk.

DUBOkeur® basiseis 5: water
Op het gebied van waterbesparing is reeds veel aanvaard binnen de bouw. Desalniettemin is het zinvol om ook op dit gebied eisen te stellen. Waterbesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld; 6 liter spoelreservoir toiletten, doorstroombegrenzers op wastafels, regenwateropvang voor tuinsproeien/auto wassen en dergelijke.

EIS: Pas een waterconcept toe waarmee het drinkwaterverbruik per bewoner en dag, kleiner is dan 100 liter.

DUBOkeur® basiseis 6: comfort / gezondheid
Een gezond binnenklimaat is een belangrijk aspect aan een woning. Om het gezonde binnenklimaat te bevorderen worden de volgende DUBOkeur® eisen aan een DUBOkeur® woning gesteld;

EIS: Realiseer Lagere temperatuur verwarming d.m.v. vloer en/of wandverwarming of luchtverwar-ming bij lucht-lucht warmtepompen. In slaapkamers en onbenoemde ruimten zijn radiatoren toege-staan.

 

Keuze-eisen

DUBOkeur® keuze-eis 1: comfort / gezondheid
In de nieuwbouwwoningen kan door de goede isolatie de situatie ontstaan dat een niet gewenste temperatuuroverschrijding optreedt. Het is uit comfort oogpunt aan te raden om deze overschrijding te beperken.

EIS: Realiseer een temperatuuroverschrijding die laag tot matig is. Voor Nederland volstaat een TOjuli, de in de NEN 5128 berekende indicatieve waarde voor temperatuur overschrijding), die lager is dan 2,00, hetgeen een laag tot matig risico betekent.

DUBOkeur® keuze-eis 2: comfort / gezondheid
Daglichttoetreding is een belangrijke comfortaspect en factor bij de beleving van een woning. Het bouwbesluit stelt minimale eisen, voor de DUBOkeur® kan voor een aanvullend daglichtoppervlak gekozen worden.

EIS: Realiseer op ruimteniveau 40% meer equivalent daglichtoppervlak dan vereist in de bouwregelgeving. De in Nederland toegestane krijtstreepmethode wordt hierbij niet toegestaan.

DUBOkeur® keuze-eis 3: comfort / gezondheid
Vaak blijkt na de realisatie van een woning een verschil te zijn tussen het berekende en in het bestek opgenomen ventilatiesysteem en de daadwerkelijke situatie, bijvoorbeeld na afwerking van de vloeren. In het ontwerp kan hiermee al rekening worden gehouden.

EIS: Realiseer overstroomvoorziening d.m.v. roosters of houdt bij berekening en uitvoering van de kierhoogte onder deuren rekening met een vloerafwerking van minimaal 20 mm.

DUBOkeur® keuze-eis 4: comfort / gezondheid
Het bouwbesluit stelt minimale eisen aan de ventilatie, een extra capaciteit kan van positieve invloed zijn op gezondheid en welzijn.

EIS: Realiseer in de woning een 20% hogere capaciteit aan spuiventilatie dan de in de bouwregelgeving vereist wordt.

DUBOkeur compensatie-eisen
Een woning die aan de zes basiseisen en aan drie keuze-eisen voldoet komt in aanmerking voor de DUBOkeur woning. Als ervoor gekozen wordt om maar twee van de vier keuze-eisen in het plan op te nemen, dient in plaats van de derde keuze-eis een aanvullend compensatie-eis aangedragen te worden. Innovatieve concepten en nieuwe ideeën kunnen hiermee een plek krijgen in de beoordeling van een woning. Het is omwille van de creativiteit van de ontwerpende partijen niet zinvol om hier met een gesloten lijst te werken. Hierbij enkele voorbeelden van compensatie-eisen die een keuze-eis kunnen vervangen:

•             Levensloopbestendig bouwen;
•             Flexibel en aanpasbaar bouwen;
•             Innovatief bouwconcept;
•             Inbedding in de omgeving.

Meer informatie: DUBOkeur website

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c26
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen

Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen

Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, waar succesvoorbeelden voorbijkwamen ...

Lees verder

c21 c26
Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst opbouwt

Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst ...

In dit artikel kijken we hoe het Leger des Heils, bekend om hun wereldwijde inzet voor compassie en gemeenschapswerk, technologie gebruikt om hun vastgoed te verduurzamen. ...

Lees verder

c21 c26 c41
Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame 50

Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame ...

Hoogleraar en coördinator duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen van TU Delft won tijdens de Klimaattop GO 2024 de felbegeerde ABN AMRO Duurzame 50. Voor Andy ...

Lees verder

c21 c26
Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting naar innovatieve oplossingen

Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting ...

Het Openingsdebat van de Klimaattop GO 2024 ging over échte versnelling in de gebouwde omgeving. Onno Dwars in zijn openingsspeech: “Deze twee dagen ...

Lees verder

c21 c26 c237
CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

In Almere worden 60 duurzame woningen gebouwd met CO2-negatieve gevelstenen. De Pirrouet CO2-negatieve gevelsteen, zoals deze wordt genoemd, moet ervoor zorgen ...

Lees verder

c21 c26
Inzicht in CO2-uitstoot voor Maastricht UMC+

Inzicht in CO2-uitstoot voor Maastricht UMC+

Een CO2-stromenkaart, op basis van scope 1, 2 én 3, geeft Maastricht UMC+ inzicht in de kansen voor reductie van schadelijke broeikasgassen.

Lees verder

c21 c26 c120
De Brinck Haarlem: unieke opgave op uitdagende locatie

De Brinck Haarlem: unieke opgave op uitdagende ...

De transformatie van de voormalige Brinkmanpassage naar 100 appartementen is in vele opzichten een bijzonder project. In project ‘De Brinck’ komt veel ...

Lees verder

c21 c26 c277
Groen stedelijk plein in balans

Groen stedelijk plein in balans

De herinrichting van het Hofplein van Rotterdam zorgt voor een betere balans tussen voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Er is meer ruimte voor voetgangers ...

Lees verder

c21 c26
Duurzaam en circulair complex gaat op in groene omgeving

Duurzaam en circulair complex gaat op in groene ...

Het leggen van een eerste steen is een symbolische handeling om de start van een bijzonder bouwproject te vieren. DevCo Real Estate en VDR Bouwgroep deden het op ...

Lees verder

c21 c26 c40 c184 c237
Projectaanvraag voor toekomstbestendige energiesystemen

Projectaanvraag voor toekomstbestendige energiesystemen

Dit najaar gaat een project van start dat zich richt op innovatieve oplossingen voor de energietransitie in Nederlandse wijken. Stichting Pioneering deed de projectaanvraag, ...

Lees verder

c21 c26 c143
<span class='TextRun SCXW96329039 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Onderwijscampus Deurne: minder vierkante meters school, meer rust</span>

Onderwijscampus Deurne: minder vierkante meters ...

IVO Deurne is een samenwerkingsverband tussen vier middelbare scholen, waarvan twee én het voormalige Stafbureau zijn sinds begin dit jaar onder één ...

Lees verder

c21 c26 c41 c143
<span class='TextRun SCXW193198526 BCX0' lang='NL-BE' xml:lang='NL-BE' data-contrast='auto'>School in Lübeck lost koeluitdaging op</span>

School in Lübeck lost koeluitdaging op

De pas gerenoveerde Baltic-Schule in Lübeck (D) biedt plaats aan ongeveer 1060 leerlingen. In 2014 werd de renovatie van de school gepland en in 2017 kwam ...

Lees verder

Reacties

Wat een goede ontwikkeling! Heldere criteria op alle thema's en door de labelling een handvat om het onderscheid in de markt kenbaar te maken! Ik ga kijken of we binnen de projectontwikkeling vanuit Bloeii Advies & Ontwikkeling wat mee kunnen.. De crisis heeft ons genoodzaakt de woningbouw op een andere manier te benaderen. Middels BIM en conceptueel bouwen realiseren we zeer betaalbare woningen met een hoge kwaliteit. Als we de criteria van dit keur kunnen integreren is ook het duurzaamheidsvraagstuk ingevuld.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up