Duurzaam renoveren 4: provinciekantoor Noord-Holland

Vandaag in de serie 'Duurzaam renoveren met ambitie - utiliteitsbouw': de renovatie van de huisvesting van de provincie Noord-Holland in Haarlem.

Het provinciekantoor van de Provincie Noord-Holland aan het Houtplein in Haarlem stamt uit de jaren tachtig. Het complex bestaat uit zes lagen en is gebouwd in carrévorm. Onder het gebouw ligt een tweelaagse parkeergarage.

Flexplekken
Het provinciekantoor was aan renovatie toe. Het gebouw aan het Houtplein in Haarlem voldeed niet meer aan de eisen van de organisatie: de ambtenaren werkten verspreid over de stad in verschillende panden. De provincie wilde graag een pand dat past bij de transparante manier waarop zij wil werken. Er is gekozen voor duurzame renovatie van het oude pand aan het Houtplein.

Het gebouw wordt op dit moment geheel opgeknapt en geschikt gemaakt voor zo’n duizend flexibele werkplekken. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Centraal in het ontwerp staat het gebruik van duurzame materialen en het terugdringen van het energieverbruik. Alles wordt gesloopt, alleen het karkas blijft staan. Het sloopmateriaal wordt hergebruikt en er worden nieuwe gevels opgebouwd waarin nieuwe, duurzame installaties verwerkt zijn.

Installaties
Bij de renovatie wordt gebruik gemaakt van bewezen technieken. Zo komt er een monovalent warmtepompsysteem (geen bijsturing via ketels),warmte-koude opslag in de bodem en betonkernactivering met lagetemperatuurverwarming en hogetemperatuurkoeling. Ook wordt er gebruik gemaakt van driedubbel glas en geïsoleerde kozijnen. Het dak met 1000 m2 PV-panelen dat oospronkelijk in het plan was opgenomen, is tijdens het proces gesneuveld. Het gebouw is er echter straks wel klaar voor om in een later stadium nog PV-panelen te huisvesten.

Het gebouw krijgt een totaal nieuwe gevel en een sedumdak. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor de groene wanden in het gebouw. Er worden watersparende toiletten en urinoirs geïnstalleerd en volumestroombeperkers op de kranen.

Binnenklimaat
Ook is er aandacht voor het binnenklimaat: de ramen zijn gewoon te openen voor de medewerkers en er wordt gezorgd voor voldoende daglichttoetreding om het gebruik van kunstlicht zoveel mogelijk te beperken. Rapportcijfers Dit project moet ertoe leiden dat het gebouw van EPC = 1,7 naar EPC = 0,50 gaat. Wat energielabels betreft gaat dit gebouw van een G- naar een A-label. Het gebouw gaat zeventig procent energie besparen ten opzichte van de uitgangssituatie.

NESK
Dit project is tot stand gekomen met behulp van Agentschap NL en het project 'Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren'. De provincie kreeg, samen met zes andere kantoren en acht scholen in Nederland, in 2010 een subsidie van het toenmalige ministerie van VROM en ging naar projecten die zich onderscheiden door energiezuinigheid, duurzaamheid en organisatorische innovaties in de bouwkolom. Deze subsidie is bedoeld om een omslag te bereiken naar energieneutraal bouwen en innovatie in de bouwsector.

Naar verwachting wordt de huisvesting van provincie Noord-Holland aan het Houtplein in Haarlem in 2012 opgeleverd.

Bekijk het filmpje van New Energy TV

Meer informatie op de website van provincie Noord-Holland

Deel dit artikel

permalink