Werkbare Woonmaatschappij
Vandaag houdt Prof. Dr. Ir. Vincent Gruis zijn intreerede met als titel “De werkbare Woonmaatschappij”. Gruis stelt dat door dichter bij hun kerntaken te blijven, woningbouwcorporaties nog maatschappelijker en ondernemender kunnen worden.
Woningcorporaties zijn een belangrijk instituut in de Nederlandse maatschappij. Samen beheren ze zo’n 30 procent van de woningvoorraad, huisvesten zij een groot deel van huishoudens met lagere inkomens en investeren zij in de leefbaarheid van woonwijken. De wijze waarop woningcorporaties functioneren staat evenwel continu ter discussie. In zijn intreerede gaat prof. Gruis in op hoe woningcorporaties zich kunnen ontwikkelen tot werkbare organisaties.
Hij kijkt hiervoor door de bril van Peter Drucker, die gedurende zijn leven heeft geschreven over de eigenschappen van functionerende maatschappijen en instituties. Gruis concludeert dat, ondanks alle maatschappelijke commotie rondom corporaties, er niet zozeer getornd wordt aan de functie die zij vervullen, maar aan de wijze waarop zij die vervullen.
Zij blijven nodig om mensen te huisvesten die moeilijk op eigen kracht in woonruimte kunnen voorzien en zullen daarbij ook verantwoordelijkheid moeten blijven nemen voor huishoudens met (lagere) middeninkomens en een leefbare woonomgeving. Om hun prestaties te optimaliseren, zullen zij wel nadrukkelijker vanuit hun kerntaak moeten redeneren. Ook zullen zij sterker moeten sturen op kosten en rendement.
Tegelijkertijd moeten zij er voor waken financiële doelstellingen voorop te zetten, ook niet bij hun zogenaamde commerciële activiteiten, want daarmee verliezen zij hun legitimiteit. Ze zullen dus nog maatschappelijker en nog ondernemender moeten worden.
Samenwerken
Gruis zal als hoogleraar Real Estate & Housing vooral streven naar meer samenwerking binnen de eigen faculteit en de diverse Bouwkunde faculteiten. In Delft richt hij zich met name op de aanbieders op de woningmarkt, woningcorporaties en woningontwikkelaars.
Daarnaast is hij werkzaam als lector Vernieuwend Vastgoedbeheer aan de Hogeschool Utrecht, waar hij zich verdiept in de verbinding tussen de eigenaren en mensen die echt het bouwen en verbouwen doen, ketenpartners, aannemers en vastgoed onderhoudsbedrijven.
Zijn zitting in de raad van commissarissen van twee woningcorporaties ziet hij als een mooie manier om kennis van Delft in de praktijk te brengen. “Zo zie ik met wat voor actuele problemen zij te maken hebben en blijf ik ook met mijn voeten op aarde staan,” zegt hij in een interview voor de faculteit Bouwkunde.
Intreerede 3 februari 2012, 15:00 uur, Aula TU Delft.