Duurzaam Renoveren 1: Levob

Vandaag in de serie 'Duurzaam renoveren met ambitie - utiliteitsbouw': de renovatie van het voormalig kantoor van verzekeraar Levob in Amersfoort.

A-label
Het verouderde pand in Amersfoort is verbouwd tot een modern, transparant 'loft-kantoor' voorzien van betonkernactivering met warmtepompinstallatie en warmte koude opslag. Van het uit 1959 daterende pand bleef alleen de constructie intact, inclusief de gevels. Door de renovatie heeft een pand nu een A-label.

Karakteristiek
Het kantoorpand, ontworpen door architect Oosterhuis, stond op de nominatie om gesloopt te worden. Omdat de gemeente op deze plek geen hoogbouw wilde, haakte de andere bouwers af. Vervolgens kwam het pand in handen van ABC vastgoed en werd er een huurder gevonden: het Servicebureau Gemeenten (SBG). ABC Vastgoed wilde het pand behouden en renoveren vanwege de karakteristieke uitstraling en kwaliteit. In overleg met deze huurder werd het pand duurzaam gerenoveerd, waarbij SBG’s kernwaarden als transparantie en toegankelijkheid in dienstverlening en duurzaamheid tot uitdrukking gebracht werden.

Betonkernactivering
Voor het verwarmen en koelen van het gebouw is gebruikgemaakt van betonkernactivering met Lage Temperatuur Verwarming en Hoge Temperatuur Koeling. Hiervoor wordt water door leidingen gepompt die in de kern van de betonnen vloer zijn aangebracht, met als doel het creëren van een aangenaam binnenklimaat. Deze manier van verwarmen en koelen wordt niet vaak toegepast bij renovatie, omdat er meestal geen ruimte voor is en omdat de constructie het vaak niet toelaat. Bij dit pand was het echter geen probleem door de stalen constructie. De betonkernactivering is aangesloten op warmte koude opslag in de bodem.

Renovatieproces
Opvallend is dat ABC Vastgoed besloot het renovatieproces op eigen wijze uit te voeren. Zo werd de inkoop van de benodigde materialen door de investeerder zelf uitgevoerd. Ook deed het bedrijf zelf de coördinatie van de renovatie en schakelde men geen hoofdaannemer en installateur in. De reden hiervoor was dat er op deze manier veel tijd en geld bespaard kan worden en dat er veel flexibeler geopereerd kan worden. Bovendien kon zo goed op de wensen van de huurder worden ingespeeld.

Split incentive
De huurder van het kantoorpand, betaalt voor dit duurzame pand een marktconforme huurprijs. Ook de energiekosten, verrekend in de servicekosten van het kantoor, zijn marktconform. Omdat de energiekosten van het pand na renovatie eigenlijk lager zijn, kan de initiatiefnemer op deze manier de investering in de duurzame installaties terugverdienen. Een goede oplossing voor de zogenaamde 'split incentive', waarbij de baten van duurzame investeringen niet bij de investeerder zelf terechtkomt maar bij de huurder. Deze overeenkomst is tot stand gekomen in overleg met de huidige huurder. Er zijn geen dure onderhoudscontracten, omdat er gekozen is voor onderhoudsvrije apparatuur.

Transparant
Het interieur is mee-ontworpen en aangepast aan de wensen van de huurder. Het pand is transparant gemaakt door te werken met voornamelijk glazen scheidingswanden en lage kasten. Wel is er gezorgd voor voldoende privacy in de werk- en vergaderkamers.

Groenfonds
Inmiddels is het pand in handen van de Triodos bank en is na een uitgebreide review, waarbij de kwaliteit van het gebouw, de techniek, de huurder en het huurcontract geëvalueerd zijn langs de 4 P’s, People, Planet, Project en Profit, opgenomen in het Triodos Vastgoed Groenfonds.

 

 

 

 

Deel dit artikel

permalink